Agnes Nordströms come-back mot AIK

Agnes Nordströms come-back mot AIK

Det händer mycket kul i Uppsala på lördag. Basket är kul. Baskethistoria kommer att skrivas igen. Först av allt är det äntligen en av de här matcherna, som coach Henrik Johansson sett fram emot, när det nu är dags att ta emot AIK Basket i vår hemmahall. Vi kommer att ge en festlig inramning till matchen så här på en av 2017:s allra sista dagar och bjuder för en billig penning in till nyårsmingel. Agnes Nordström gör en efterlängtad comeback i Uppsalalinnet efter fyra år i Umeå och en massa trassliga skador. För första gången i Basketligans grundserie står två stjärnor mot varandra, som tidigare mötts på plan i tävlingsmatcher i WNBA.

I vår processinriktade plan med målsättningen att nå slutspel så är det vinst som gäller på lördag. Hemmamötena med lagen, som är placerade på plats 5-9 i tabellen och som vi spelat jämnt mot borta tidigare i grundserien, är matcher vi ska vinna. En förlust är inte hela världen. Efter lördagens match återstår ytterligare 20 poäng att spela om.

AIK har hittills vunnit två matcher (båda i Solnahallen) med fem poäng mot oss respektive Telge. När AIK mötte oss i tredje omgången var vi inte riktigt med i matchen från start, utan AIK kunde gå till halvtidsvila med 32-22. Till den matchen hade Janel McCarville ännu inte anslutit till truppen och AIK har sedan dess också plockat in Öslem Alkan, som startade säsongen i Huddinge (damettan). McCarville är förmodligen ligans bästa spelare, när motivationen och kroppen är 100 %- iga.

Vi har hittills en enda seger i grundserien, hemma mot Telge (16 poäng). Agnes har aviserat att hon känner sig redo för match och kommer att ladda och byta om för att delta. Ellinor Holmberg tränar igen och är också beredd att spela. Med Janel McCarville som spets har AIK ett välcoachat lag med flera hot och ett försvarsspel där de växlar kvinna-kvinna spel (ofta med dubblering på bollhållaren) med olika zonvarianter. Vi är beredda.

”Solnalaget sladdar i tabellen tillsammans med Uppsala, men skillnaden mellan dem är att Uppsala har en bättre trend och är med längre i matcherna, även om de förlorar”, skrev Tapio Joulamo i en krönika. Det kan vi också utläsa ur statistiken, där vi har jämfört lagens prestationer på hemma- respektive bortaplan i säsongens grundserie.

Lag (antal hemma/borta)

P

%3 %2 %1 OR DR A TO S B

EFF

Uppsala 5 hemma

75,0

30,4 45,6 75,0 11,6 25,6 16,0 12,0 4,0 3,0

79,6

AIK 6 borta

54,8

17,3 41,6 70,1 11,2 22,8 11,7 15,3 8,8 2,2

51,7

Om båda lagen spelar efter de statistiska förutsättningarna pekar jämförelsen på en hemmaseger med 20 poäng. Vi borde alltså sätta 2 treor, 5 tvåor och 4 straffkast fler än AIK. Inga orimliga förutsättningar. AIK har lyckats bättre i sina steals. Där får vi se upp även om vi gör färre turnovers. AIK har ett längdövertag. Deras tre längsta spelare är 188-191 cm, medan våra tre längsta spelare är 184-186 cm. Det borde ge utslag i returtagningen, men här har vi varit bättre än AIK. Om matchen kommer att följa de statistiska förutsägelserna eller om statisken återigen visar sig vara en ”förbannad lögn” visar sig på lördag kväll, då vi får se vilket lag, som kommer att glimra ikapp med nyårsglittret. Vi är hur motiverade som helst, att leverera en riktig nyårskaramell.

Trivia

Vi har skrivit det förr, men det tål att upprepas. Heather Butler och Janel McCarville möttes två gånger i WNBA under säsongen 2014, dels 30 maj i Minneapolis och 1 juni i San Antonio. Om de var på plan samtidigt har inte gått att gräva fram, men båda var ombytta och inbytta. McCarville var etablerad starter i båda matcherna och fick 29 respektive 27 minuters speltid, medan Heather som rookie och rollspelare endast visade upp sig under en minut i varje match. Lynx tog hem båda matcherna.

I Uppsalalinnet har vi tidigare haft spelare med erfarenheter från spel i WNBA. Först ut var Sonja Henning, som spelade för Uppsala 1991/1992. Då fanns inget WNBA (som bildades 1996), utan Sonjas WNBA-karriär sträckte sig över 151 matcher 1999-2003 i Houston Comets (mästare 1999), Seattle Storm och Indiana Fever. Chioma Nnamaka gjorde tolv matcher 2008 för Atlanta Dream.

Förutom ovanstående tre aktuella basketstjärnor, där ju Chioma Nnamaka nu spelar i Luleås dräkt finns ytterligare två spelare i Basketligan som spelat WNBA-matcher. Brianna Kiesel i Udominate har spelat 57 matcher 2015-2017 i Tulsa Shock, Dallas Wings och Atlanta Dream samt Brene Moseley i Eos, som spelade 8 matcher 2016 för Indiana Fever.

Kommentarer