Akropol försvarade sin borg inför storpublik

Akropol försvarade sin borg inför storpublik

Den helt avgörande kvalmatchen mot Solna Vikings innehöll allt: hårt försvarsspel, steals, blockar, svåra skott som gick i korgen och en hel del dramatik. Basket när den är som bäst, med andra ord. Och det var hemmalaget Akropol som drog det längsta strået. Inför fullsatta läktare i Rinkeby Ungdomens Hus visade laget att man verkligen förtjänar att spela i Basketligan Dam även nästa säsong.

Det var två minst sagt taggade lag som kom till spel i dagens avgörande match. Bägge lagen var piskade att vinna. Förvisso hade bortalaget Solna chans till avancemang även vid förlust, men det byggde i sin tur på att Eos skulle bortaslå 08 Stockholm i Fryshuset – en match som spelades samtidigt. Men att något sådant skulle ha tagits med i beräkningarna märktes inte på tempot och intensiteten i matchen. Istället var det så att där man skulle ha kunnat förvänta sig att det skulle finnas nerver med tillhörande turnovers och enkla misstag, fanns istället fina individuella prestationer, tajt försvarsspel och stundtals bländande basket.

Bortalaget Solna Vikings inledde bäst, ledda av duktiga USA-importen Ieasia Walker. Hon tog flera riktigt svåra skott i matchinledning, och bidrog tillsammans med främst Line Göransson och Katarina Milenkovic till att Solna ryckte åt sig en tidig ledning. Akropol kämpade sig dock successivt ikapp och förbi, och under senare delen av matchen var det istället hemmalaget som förde matchen.

Bakom vändningen stod ett oerhört tajt försvarsspel av hela laget, ledda av guarden Jovana Ciric som inte bara stod för en double-double (11 poäng, 10 assists) utan som dessutom plockade bort Ieasia Walker under större delen av matchens andra hälft. Även spelare som Hope Elam och Özlem Alkan hade en bra dag på jobbet med fint skytte, liksom övriga laget som samtliga spelade uppoffrande, kämpade om varje lös boll och som tog fajten om varje retur. Kampviljan och uppoffringen uppskattades av den fullsatta hallen, och stämningen var fantastisk under matchavslutningen.

För likt förra mötet lagen emellan skulle det avgöras i slutsekunderna. Akropol hade som mest en tiopoängsledning under sista perioden, men efter några fina skott och ett par steals lyckades Solna Vikings komma nästan ikapp. Efter lite utväxlande av fouls med tillhörande straffkast mellan lagen återstod endast 4,2 sekunder med Akropol i en trepoängsledning och där Solna tilldelades två straffkast efter en foul av Akropols Hope Elam. Kristin Seman i bortalaget sätter det första kastet, men missar sedan det andra medvetet i hopp om att laget ska ta en offensiv retur. Det lyckas dock inte, och istället är det Akropol som efter visst tumult erövrar bollen, vilket resulterar i inkast med endast en sekund kvar. Hemmalaget lyckas få ut bollen i spel, och segern är bärgad! Kvalserien är vunnen, och i nästa års basketliga gör man 08 Stockholm sällskap som i sin match lyckades besegra Eos på hemmaplan.

Akropols coach Jonny Ishak var oerhört nöjd med segern, och att laget nu har lyckats med målet att etablera sig i ligan. Dagens seger tillägnar han publiken:
– Vilken stämning! Vi visste att Solna skulle ha mycket publik med sig, och det är häftigt att så många av våra fans dök upp! Resultatet blev två röststarka klackar som verkligen skapade en häftig inramning. Så ett stort tack till alla som stod bakom oss!

– Vi har ett turbulent år bakom oss, med både fram- och motgångar. Samtidigt har vi visat att vi har i ligan att göra, såväl med våra spelare som med vår organisation. Just ikväll njuter vi av segern och att vi klarade kvalet, redan imorgon börjar jobbet med att förbereda oss inför nästa säsong.

Även spelaren Nina Baresso var lycklig efter matchen.
– Segern satt långt inne idag, och jag känner verkligen med Solna som nu åker ur ligan. Jag tycker samtidigt att vi förtjänar att vinna och att vi visar karaktär. Solna är alltid tuffa att möta, men vår styrka är att vi aldrig ger upp, och att vi alltid har någon eller några som kliver fram när det behövs! Det här är en oerhört viktig seger för laget, för föreningen och för alla som älskar basket i Rinkeby med omnejd!

Till bästa spelare i respektive lag utsågs i bortalaget Ieasia Walker och i Akropol Jovana Ciric.

Resultat, kval till Basketligan Dam: Akropol – Solna Vikings 63-61 (14-20, 22-12, 17-14, 10-15)

Poäng, Akropol: Hope Elam 25 p/2 blocks, Özlem Alkan 12 p/8 returer/3 steals, Jovana Ciric 11 p/10 assists, Nina Baresso 6 p/6 ret/4 bl/4 st, Cecilia Ferm 4 p, Maria Melkon 3 p och Evelyn Troha 2 p/6 ret.

Poäng, Solna Vikings: Ieasia Walker 22 p/6 ret/4 st, Kristin Seman, 11 p/4 st, Katarina Milenkovic 10 p/7 ret, Line Göransson 8 p, Julia Paulin 2 p och Matilde Gauffin 2 p.

 

Kommentarer