Andra raka för Uppsala

Andra raka för Uppsala

Var det ett trendbrott vi fick vara med om i SEB USIF Arena under lördagseftermiddagen? I vilket fall tog Uppsala den andra raka segern i en bra basketmatch. Basket är kul. Kanske inte för bortalaget, som förlorade en jämn och in i väggen spännande match. Egentligen inte heller för hemmalaget. Kul räcker inte – det var superkul i hallen i dag.

Ledningen växlade sju och var lika tio gånger under matchen. Mark ägde faktisk bollen fler gånger än Uppsala, men hemmalaget var effektivare i sitt bollinnehav. Helt jämnt i halvtid (33-33). Den relativt låga poängskörden tyder på bra försvarsarbete av båda lagen. Trots allt kändes det stabilt och rätt lugnt för hemmalaget. Det kändes som att vi tog över styrhytten och kunde styra skutan i hamn. Trots att, som coach Henrik Johansson betonade, det är ett nära nog nytt lag vi ställer på banan, där vi ännu inte är helt bekväma i de nya rollerna.

Den riktigt vassa spänningen kom i matchens sista minuter. Hemmalaget hade en tiopoängsledning (60-50) när halva sista perioden återstod. Efter en timeout av Marks coach Robin Sandberg kunde Janee Thompson egenhändigt göra sju poäng och det gick att ta på spänningen i hallen. Timeout av hemmacoachen och lagen växlade poäng till det bara återstod 1 minut av matchen. Under tiden blev Marks försvarsrese Alexis Hyder outfoulad. Ny timeout av Uppsala och med två satta straffkast till ledning med fem poäng borde det väl vara avgjort. Men icke sa nicke. Med 20 sekunder kvar att spela ledde hemmalaget med en ynka poäng. Sista hemmatimeouten och Ashleigh Brown kunde sätta en avgörande tvåa. Dags för timeout av Mark med 18 sekunder kvar. Nu krävdes en sen trea för att få till ytterligare en periods spel eller en snabb trea och ytterligare poäng för ett avslut inom ordinarie tid för Mark.  Bollen i händerna på Marks skyttedrottning Thompson, som tar ett snabbt avslut för en trea, som inte sitter. När vi sedan foular på rätt person (den minst erfarna spelaren på plan) och straffkasten inte heller sitter var det klart. Heather Butler lyckades sedan avsluta matchen från straffkastlinjen med 6,5 sekunder kvar av matchen. För att öka dramatiken slocknade då också den stora resultattavlan, men med en tavla kvar i tjänst kunde hemmalaget avsluta matchen till en fempoängsseger.

Vi måste naturligtvis framhålla laginsatsen. En spelare vi inte kan låta bli att nämna är vår assisterande coach Ashleigh Brown, gemenligen kallad Kelly Grant i statistiken. 14 poäng efter nära två års bortavaro som spelare från elitbasket ger verkligen mersmak och förväntningar på resten av säsongen.

Det är inte vår sak att recensera motståndarna. Ett intryck efter matchen är dock att laget är allt för beroende av sina amerikanskor. Non-stop i dag (tills Hyder blev outfoulad) och imponerande stats, men därbakom är det för tunt även om Erica Iderstål idag fick ihop 19 poäng.

Det blev den revansch vi sökte efter förlusten i Kinna. Tyvärr med något poäng för lite. I Kinna vann hemmalaget med sex poäng. Vilket betyder att om vi hamnar på lika många poäng, när grundserien slutligen summeras, så har Mark inbördes fördel. Kul med webbsändningarna, som gör att vi som var i hallen i efterhand kan bli videocoacher.

I halvtid avtackades föreningen för insatsen under Rosa oktober av damligaföreningens ordförande Per-Olof Persson. Ett erkännande som underlättar vårt fortsatta arbete för cancerforskningen.

Intervjuer efter matchen med Henrik Johansson, Erica Iderstål, Robin Sandberg och Ashleigh Brown hittar du här.

Matchen slutade 73-68 efter periodsiffrorna 17-15, 16-18, 18-12 och 22-23.

Poäng Uppsala: Heather Butler 22, Korinne Campbell 14, Ashleigh Brown 13, Agnes Nordström 10, Louise Skyttevall 7, Alma Danielsson 5 och Zanna Bäckman 2.
Poäng Mark: Janee Thompson 25, Erica Iderstål 19, Alexis Hyder 14, Florencia Palacios 5, Amanda Odqvist 3 och Anna Golob 2.

Kommentarer