Eos vände och vann sin första bortaseger i Uppsala

Eos vände och vann sin första bortaseger i Uppsala

Den fråga vi i Uppsala ställde till Lund inför matchen fick svaret att Eos tog säsongens första bortaseger. Vi som var i hallen bjöds på en underhållande match även om den inte alltid var så välspelad. All cred till Eos som såg ut att sätta sig i förarsätet direkt, men fick lov att sitta på passagerarplatsen i halva matchen innan de kunde styra hem matchen i slutet av sista perioden.

Det blev en svängig match där första perioden karakteriserades av varsitt stort run. Först ut var Eos med 13-0 innan vi kunde svara med 11-0 innan periodvilan. I andra perioden tog vi över matchen och kunde gå till halvtidsvila med åtta poängs ledning. 3Q blev en konsoliderande period, där bortalaget kunde krympa hemmalagets ledning till hanterbara fem poäng. Sista perioden inledde Eos med ett 9-0 run och var i ledningen igen. En ledning som vi sakteligen hämtade in till det helt oavgjorda resultatet 69-69 med tre minuter kvar att spela. Då lyckades Vendela Genell med två raka treor svänga över matchen i Eos favör. De resterande sista två minuterna slutade 6-8, men vi var så nära som bara minus fyra poäng när 34 sekunder av matchen återstod.

Eos spelade tunga minuter med sin startfemma. Den enda spelare från bänken som fick betydande minuter var Vendela Genell som förutom sina två avgörande treor även petade i ytterligare en trepoängare. Helt avgörande var insatserna från Leah Scott med 34 poäng och Bubravca Dacic med 23 poäng och 14 returer. 69% av poängen gjordes alltså av importduon. Stora Dacic, som kan verka lite orörlig vid förflyttningar och i färgen, har stor betydelse för Eos försvarsspel. Under de knappa sju minuter hon fick vila gjorde vi 21 poäng, d v s 3 poäng per minut mot 1,6 poäng per minut med Dacic på plan. Fruktade danskan Ida Tryggedsson Preetzman hade vi bättre kontroll på och hon tog inte plats i målprotokollet förrän i slutet av 3Q och slutade på 9 poäng mot tidigare snittet på 19,4 poäng per match. Eos dominerade under korgarna hela 56 poäng kom från färgen.

En av Uppsalas akilleshälar denna match var tvåpoängsskyttet, totalt endast 39% på tvåorna. Etablerade duktiga skyttar som Ellinor Holmberg, Erica Iderstål och Agnes Nordström lyckades inte få i mer än runt 20% av tvåpoängsförsöken. Nu gjorde alla tre tvåsiffrigt och en helt godkänd insats tack vare ett bra trepoängsskytte. Totalt sköt laget 53% på treorna. Det var ju bara en av Akilles hälar som var sårbar, men vi måste också ta upp returtagningen, som vi nämnde inför matchen. Att endast nypa 16 av totalt 31 returer under den egna korgen och lämna 15 returer till motståndarna kan bara sluta på ett sätt – 14 poäng till Eos. Shereen Sutherland, som nu blivit lite varmare i Uppsala-linnet och Neramou Jeng var också tvåsiffriga. Neramou kom in med bra energi från bänken och var nära att vända matchen till vår fördel med åtta poäng i matchens slutskede.

När vi pratade med coach Janne Hänninen efter matchen var han både nedslagen och nöjd. Nedslagen för att vi inte orkade hålla i matchen ut, men ändå relativt tillfreds med en bra insats. Vi gjorde ändå poängbästa för säsongen, men 83 poäng i baken är lite för mycket även om Eos presterade bättre mot både Visby och Mark.

Neramou Jeng och Vendela Genell utsågs till matchens färgstarkaste spelare och tilldelades en liten uppskattning för sina insatser i en målarfärgsburk från Färgexperten i Uppsala.

Neramou Jeng och hennes synpunkter på matchen kan du se i en intervju efter matchen av vår Daniel Bergin på vår YouTube-kanal. Där hittar du också hyllningar till Agnes Nordström med anledning av hennes nyligen inträffade 30-årsdag från forna landslagskamrater, vår klubbdirektör och förra årets lagkamrat Heather Butler, som den här säsongen spelar i isländska Valur.

Matchen slutade 75-83 efter periodsiffrorna 15-17, 25-15, 16-19 och 19-32

Poänggörare Uppsala Basket: Ellinor Holmberg 17, Erica Iderstål 16, Neramou Jeng och Shereen Sutherland 12 var, Agnes Nordström 10, Louise Ovner 5 samt Lena Frederiksen 3.
Poänggörare IK Eos: Leah Scott 34, Dubravka Dacic 23, Vendela Genell och Ida Tryggedsson Preetzman 9 var, Louise Noaksson 6 samt Kajsa Lundahl 2.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt

Kommentarer