Ett starkare Uppsala mot Mark

Ett starkare Uppsala mot Mark

På lördag spelas de sista matcherna i Basketligan innan landslagsfönstret öppnas för EM-kvalmatcherna mot Italien och Kroatien. Alla hoppas vi väl att intresset för damelitbasket nu ska rasa i höjden, när SVT direktsänder matcherna. SVT själva hade på text-TV härom veckan rubriken ”Svensk dambasket är hetare än på länge”. Ett konstaterande vi gärna ser spiller av sig även på den nationella högsta nivån. I Uppsala möts Uppsala Basket och Mark Basket på lördag i en kamp runt kvalstrecket. Matchen webb-sänds av både basketligandam.se och unt.se.

Den stora frågan är om Uppsala kan segla vidare på medvinden efter segern mot Eos eller om Mark kan komma tillrätta med sitt bortaspöke – endast en vinst på åtta bortamatcher. Vi har fortfarande siktet inställt på slutspel. Efter Mark återstår det 12 poäng att spela om. Det återstående programmet ser dock svårt ut med bl a fyra bortamatcher, men ingenting är omöjligt.

Mark spelar en kontrollerad basket med hög intensitet från start och tar hellre en foul än ger motståndarna ett skottförsök. Startfemman är inte att leka med, däremot är det kanske lite tunnare på bänken i ett för övrigt kort lag. Paradoxen är att Alexis Hyder, som spelar center med sina 180 cm, också är Basketligans returdrottning. Amerikanskorna är helt dominerande i laget och producerar mer än hälften av lagets poäng. Tillsammans med italiensk/argentinskan Florencio Palacio och Stockholmsfostrade Erica Iderstål svarar de för över 87% av lagets poängproduktion.

Men vi har heller ingen startfemma att leka med. Heather Butler har varit högproducerande under säsongen och är en av ligans absolut bästa pointguard. Nu har också Agnes Nordström kommit in i sin gamla roll som snabb attackerande guard och hennes formkurva är i stigande. Med Korinne Campbell har vi fått en fysiskt stark, energisk insidespelare, som både kan hålla ihop försvaret och attackera under motståndarnas korg. Bara en match än, men den visade hennes potential (uttagen i veckans lag) och lovar tillsammans med många träningar än bättre prestationer. Startfemman kompletteras oftast med två av Sveriges bästa talanger (enligt Tapio Joulamo), Alma Danielsson och Louise Skyttevall, som vi själva tycker ha växt ur talangskorna och nu är fullfjädrade ligaspelare.

Ellinor Holmberg vilar fortfarande efter meniskoperationen och Lydia Karlefors är på tjänsteresa. I övrigt ställer vi upp med bra självförtroende och full trupp FÖRSTÄRKT med vår assisterande coach som spelare. Det blir inte premiär för Ashleigh Brown i det röda Uppsala-linnet (eller för den delen Sallén-linnet). Ashleigh spelade nämligen med oss i vår försäsongsmatch i augusti 2015 mot det skandinaviskt präglade collegelaget från Colorado State University med bl a Elin Gustavsson som tongivande i laget. Om du vill piffa upp ditt minne angående Ashleighs bakgrund kan du läsa vår presentation av Ashleigh, när det var klart att hon skulle ta över som ass coach, som du hittar här. Ashleigh har inte spelat en tävlingsmatch i Basketligan sedan november 2015. Säsongen 2015/2016 blev det bara fem matcher med Udominate innan ryggen sa ifrån. Hon gjorde sedan en avgörande insats för Eos våren 2016 då Lunda-laget kvalade sig upp i Basketligan igen efter ett års återhämtning i damettan. Ashleigh har nu varit på planen under träningarna och det har sett bra ut. Vi håller alla tummar.

I vår agenda på lördag står det revansch för den försmädliga förlusten i Kinna, där vi ledde inför sista perioden i den erkänt, för bortalag, svårspelade hallen, men inte kunde knyta ihop säcken. Om övriga resultat går vår väg kommer vi också att närma oss den efterlängtade slutspelsplatsen. För visst ser det väl bra ut med vår startfemma kompletterad med Ashleigh, Ellinor och Lydia samt nyttiga Zanna Bäckman, rutinerade Josefin Gelin, pointguard uppbackerskan Milen Hagos (snart tillbaka efter skada), norska landslagsspelaren Martine Landström, utvecklingsbara Ida-Maria Larsson och unga talangen Ellinor Meyer.

Är det minsta intresserad av damelitbasket borde  pointgurdduellen mellan Heather Butler och Janee Thompson samt insideduellen mellan Korinne Campell och Alexis Hyder locka till ett besök om du är i närheten av SEB USIF Arena. Hallen sjuder dessutom av den allra bästa ungdomsbasketen under helgen då både DU19 och HU19 spelar omgång 2 i ungdoms-SM, där det i Uppsala står två platser på spel i varje kategori för avancemang till den näst sista omgången före Final Four. I knalleland och ute i övriga landet följer du naturligtvis matchen på webben. GO RED

Kommentarer