Fokus är det som gäller i Uppsala

Fokus är det som gäller i Uppsala

Basket är kul brukar vi hävda här i Uppsala. Ibland är det mer än kul, som i vår senaste match hos Mark Basket. Nu seglar vi i medvind och (som vi skrivit tidigare) då hissar vi fulla segel, nyttjar medvinden, slänger all försiktighet överbord och tar oss an nästa match med fokus och högsta möjliga fart. Det var inte vackert i Kinna, men en härlig inställning, segervilja och kampanda räckte till vinst den här gången.

Nästa match är Norrköping Dolphins i vår hemmaborg. Fokus är temat för matchen. Fokus på matchen och fokus under varje minut av matchen är vad Norrköpings nya coach Jurgita Kausaité talar om i en intervju på Dolphins Facebooksida efter den senaste matchen. Vår Ellinor Holmberg har samma budskap i en inför-intervju, som du hittar på vår YouTube-kanal.

Dolphins har haft en svajig start av säsongen med tre starka insatser inledningsvis på bortaplan, som förbyttes i fem raka förluster innan söndagens möte med Mark Basket. Coach Kausaité kan ställa upp en stark startfemma på plan. Finska centern Sofia Pelander, som regerar under korgarna, amerikanska guarden Shaylen Burnett, australiensiska forwarden Geraldine McCorkell tillsammans med ur-östgötska Lovisa Hjern och stockholmska Günesh Karaoglan (tidigare Öztürk). Sofia Pelander belönades med en plats i veckans lag för insatsen mot Mark, där hon dominerade under korgarna och gjorde en helt enastående insats första perioden med 9 poäng och 8 returer varav 6 offensiva under de 7,5 minuter hon var med på plan.

Dolphins gameplan till vårt möte vet vi ju naturligtvis inget om i förväg, men av vad vi sett hittills gillar laget och coach Kausaité att spela ett aggressivt, närgånget försvarsspel, där spelarna försöker krympa bollhållarens frizon, den s k cylindern. Att bli stillastående med bollen, särskilt nära sid- eller mittlinje, där de ofta dubblar försvaret på bollhållaren och stänger alla reträttvägar med bollen, blir därför fatalt. Fart på boll och ben, som coach Hänninen vill ha, är receptet för att komma runt Dolphins taktik.

Allt talar för att det blir en spännande basketupplevelse. Tar vi statistiken till hjälp så visar det sig att Uppsala gör 66,75 poäng i snitt hemma den här säsongen medan Dolphins fått ihop exakt 67 poäng i bortamatcherna. Om inte utgången av matchen blir den julklapp Uppsala strävar efter så bjuder vi ändå på en liten julklapp till er alla som kommer till arenan. Vi har ställt samman det årliga matchhäftet med en fyllig presentation av lagets spelare och några upplyftande artiklar. Matchhäftet delas ut helt gratis. Apropå julklappar får du också tillfälle att fylla på förråden med våra profilkläder inför den kommande röda helgen. GO RED

Som vanligt ser vi fram emot att sig dig på plats som vår sjätte spelare, men om inte det går så sänds matchen på webben av basketligandam.se. Sändningen hittar du här.

Trivia

Så här före jul, en helg som utmärks av gemenskap, traditioner, återseenden och kära möten, kan vi också bidra till denna tradition. Jessica Grant, som gjort två säsonger i Uppsalas damettalag och tre säsonger med Sallén, återkommer till Uppsala i Dolphins orange ställ. Det paradoxala är att ingen av Jessicas lagkamrater från hennes senaste säsong i Uppsala (med pappa Kelly som head-coach) finns kvar i laget i dag, men hallen finns kvar och kompisarna utanför basketens innersta krets.

I Uppsala finns nu Neramou Jeng som spelade två säsonger i Dolphins och då var lagkamrat med just Jessica, men även Lovisa Jern, Sofia Pelander och Vanessa Taylor.

Lena Frederiksen började säsongen 2016 i Dolphins och spelade då med Neramou och tidigare nämnda lagkompisar.

Linn Jerrhage var under hösten 2017 lagkamrat med Erica Iderstål och Quy Nguyen i Mark Basket innan hon drog till Canberra, Australien efter nyår för att plugga och spela basket.

Vi måste också nämna ett av de allra käraste möten som inte blir av då Lina Claessons storasyster Matilda, som spelat de tre senaste säsongerna med Dolphins, till den här säsongen skrev ett proffskontrakt med Braunschweig i tyska förstaligan.

 

Och ett stycke baskethistoria

I dessa tider ligger det nära till hands att påminnas om Bengt Feldreich sånginsats som Benjamin Syrsa i den svenska jultraditionen ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul”. ”When you wish upon a star, your dreams come true”, som ju är en direkt uppmaning till att, som Ellinor säger inför matchen i vår YouTube-kanal (se ovan), att tro på att vi kan och låta den inställningen bära genom hela matchen.

Kalle Anka är en jultradition, som SVT nu bjudit på sedan 1960. Som oberoende media vill vi meddela att det finns andra jultraditioner också. Programmet hade premiär i USA 1958 och firar alltså 60-års jubileum i år.

Vad har då Benjamin Syrsa med basket och Uppsala att göra, förutom den mentala uppmaningen. Ingenting. Däremot är Bengt Feldreich (nu 93 år fyllda) upphovet till svensk baskethistoria, som pappa till basketikonen Sten, som under sin glansperiod var en stöttespelare i Alvik och svenska landslaget under slutet av 70-talet och långt in på 80-talet. Sten Feldreich har t o m sina basketskor utställda på Riksidrottsmuseet. Sten var lagkamrat med många spelare, som vi också betraktar som Uppsalaprofiler, t ex Larry Robinson, Åke Skyttevall, Gunnar Preuss, och Staffan Persson för att nämna några. I finalen mot Uppsala 1978 hade Sten en avgörande betydelse då han tippade i bollen i slutsekunderna i den sista matchen i matchserien, som Alvik vann med 97-95 och därmed matchserien med 3-2. Just Larry Robinsson kom till Alvik från Uppsala, där han under fyra år blivit ett ankare i Uppsala Basket eller Arapt som laget också hette under den här tiden. Under åren i Uppsala blev Larry ihop med Sten Feldreich syster Ann som också var en framgångsrik spelare i Uppsala Basket under studieåren här i Uppsala och svenska landslaget. Inte nog med det, Ann och Larrys son Jonathan har hur mycket basketgener i kroppen som helst och förväntades bli en svensk storstjärna innan kroppen i unga år sa ifrån.

Text: Christer Hagberg

Foto: Thomas Lönnström/Montage: Uppsala Basket

Kommentarer