Försvarskompetens på ingång till Uppsala

Försvarskompetens på ingång till Uppsala

Det är med glädje vi kan meddela att vi har skrivit kontrakt med Quy Nguyen, född 1993, för säsongen 2018/2019. Quy är 164 cm lång och spelar som guard/point-guard.

Quy är basketfostrad i Ockelbo av bl a sådana legendarer som Willie Cherry och Jens Tillman, som båda haft stor betydelse för Quy´s utveckling. Det var Jens som väckte hennes intresse för basketen och fick med henne i KFUM´s EM-trupp 2008. Willie var den som värvade Quy till Eskilstuna 2010 för spel i damettan, där hon var med och förde upp laget i damligan. Det har nu blivit fyra år i damligan för Quy med Eskilstuna, Fryshuset och Mark.

Den gångna säsongen i Mark spelade Quy i lagets alla 25 matcher och startade i 15. Genomsnittlig speltid var dryga 18 minuter per match och hon gjorde i snitt 4,8 poäng och tog 0,9 returer. Quy´s främsta insats kom mot det bästa motståndet, Luleå, i segermatchen hemma i kvartsfinalen, då hon fick den fina statistikraden 11 poäng/4 returer/5 assist, vilket gav henne 13 effektivitetspoäng. Quy´s främsta basketegenskaper är hennes försvarsspel. 2014 utsågs Quy som Jan Jacobsen stipendiat.

Quy älskar att träna och tillbringar nu i sommar mycket tid i gymmet med styrkelyft och i hallen med personlig träning av Willie. Quy har parallellt med basketspelandet utbildat sig till socionom och har som sådan fått anställning hos Uppsala kommun.

Med Quy får vi in ett gediget försvarskunnande i laget.

Varmt välkommen till Uppsala Basket Quy!

Bonusinformation

Nguyen är det mest populära namnet i Vietnam. Det finns c:a 30-35 miljoner människor i Vietnam som bär efternamnet Nguyen (motsvarande 30-40% av den totala befolkningen). Som jämförelse är Andersson det vanligaste efternamnet i Sverige och bärs av c:a 240 000 människor, vilket motsvarar c:a 2,5% av Sveriges befolkning.

Ockelbo är huvudort och egen kommun i norra Gästrikland med omkring 6000 invånare varav hälften bor i tätorten. Ockelbo, detta basketens motsvarighet till fotbollens Åshöjden BK, har inte bara tagit fram baskettalanger. Härifrån kommer också kronprinsessgemålen – prins Daniel, förre schlagergeneralen – Svante Stockselius, trädgårdsmästaren Lars Krantz (Rosendal, Stockholm och Wij, Ockelbo) samt basketens generalsekreteraren – Johan Stark för att nämna några nu levande rikskända Ockelboprofiler.

(Foto: Christer Hansson, Markbladet)

Kommentarer