Fortsatt norsk inslag i Uppsalas trupp

Fortsatt norsk inslag i Uppsalas trupp

Det är med glädje vi kan meddela att vi har skrivit kontrakt med Martine Landström, född 1997, för säsongen 2018/2019. Martine är 174 cm lång och spelar som guard.

Det är kul att kunna fortsätta en god gammal tradition i Uppsala Basket i modern tid – att ha med en norsk seniorlandslagsjente i truppen. Ända sedan vårt återinträde i högsta serien har vi haft en eller två norska landslagsspelare med i truppen förutom säsongerna 2014/2015 och 2015/2016. Anette Johansen och Kristina Tattersdill var med redan 2009. Tori Halvorsen deltog i fem matcher hösten 2012. Under Martines debutsäsong i ligan deltog tre norskor i truppen. Förutom Martine, spelade Anette två matcher på hösten 2016 innan kroppen sa ifrån och Kristina spelade tio matcher vintern/våren 2017. Kristina stod den säsongen för många avgörande insatser för laget med sitt outslitliga slit under korgarna. Speciellt minns vi, som var på plats, Kristinas steal när 20 sekunder återstod av den allra sista kvalmatchen mot Högsbo, när ställningen var helt jämn. En steal som ledde till poäng och seger, vilket innebar fortsatt spel i Basketligan.

Martine är född och uppvuxen i Norge och började studsa bollen i Ammerud, som är en förort till Oslo. Familjen flyttade till Uppsala säsongen 2013/2014. Martine tog en plats i damettalaget fr o m säsongen 2014/2015 och flyttades upp till ligalaget fr o m 2016/2017. Förra säsongen spelade Martine totalt 39 tävlingsmatcher i något Uppsalalinne. Martine var på golvet i 15 ligamatcher med dryga 13 minuter, 2,3 poäng och 1,2 returer i snitt per match. Hon gjorde sin främsta prestation i Basketligan hos Eos där hon satte allt, totalt 11 poäng. Hon har under säsongen också varit 100%-ig i straffkastskyttet. I damettan spelade Martine 24 matcher och hennes statistik där blev 25 minuter, 7,7 poäng och 3,8 returer i snitt per match.

Martine deltog i somras med det norska seniorlandslaget i FIBAs turnering för mindre nationer, där hon spelade i Norges alla fem matcher. Under åren har Martine också hunnit med 14 ungdomslandslagsmatcher för Norge i DU16 och DU18. Det norska seniorlandslaget har inte varit samlat sedan 2012, när det nu deltog i det internationella tävlingssamarbetet igen. Martine sa själv inför landslagsuttagningen i våras till Uppsala Damettans FB-sida –”jag blev tidigare i år kontaktad av min ungdomslandslagscoach, som frågade om jag var intresserad av att försöka ta en plats i truppen. Jag tackade självklart ja.” Rent praktiskt innebar uttagningen en del resor, där Martine pendlade fram och tillbaka varannan helg under juni månad. Norska förbundet har stått för dessa resor och flög in henne till träningarna.

Varmt välkommen tillbaka Martine!

Kommentarer