Högsbo plockar fram kvasten – går till final mot A3 Umeå.

Högsbo plockar fram kvasten – går till final mot A3 Umeå.

Efter tre matcher, som var skrämmande lika varandra i matchutvecklingen, står det klart att Högsbo spelar final i Basketligan Dam 2019.

Eos – Högsbo, 49-80 (21-28, 10-15, 5-25, 13-12)

Högsbo var tryggheten själv i semifinalserien; De sänkte sina öppna skott, skyddade sin egen korg, följde gameplan och resultatet blev att de utan någon större dramatik kunde besegra Eos i tre raka matcher. Vidundret från Göteborg fortsätter att slå ur underläge och visar att seedning och hemmaplansfördel spelar mindre roll så länge du spelar bra basket.

I match 3, när allt stod på spel för Eos, var det tvärtemot inget som fungerade. Hemmalaget sköt 2 av 18 på trepoängare, gav bort 25 bollar och fick inte upp en enda spelare i tvåsiffriga poäng. Hos gästerna kändes det som om alla klev fram när Tiasha Gray gjorde sina 15 poäng på bara tio skott, Hanna Johansson stod för 16 poäng, 10 returer och 5 assist och Alexis Hyder hade 13 poäng, 8 returer och 6 assist.

Eos vinner fjärde perioden i alla tre matcher, men det var till föga nytta när Högsbo i starten av fjärde hade ledningar om 22, 20 och 32 poäng i respektive match.

Det var ett bittert slut på en i övrigt fenomenal säsong, där Eos sensationellt spelade sig till semifinal genom att besegra tredjeseedade Alvik på bortaplan – två gånger. Det är något klubben aldrig har gjort på egen hand tidigare, och förhoppningsvis bygga vidare på till nästa säsong.

För framgångssagan Högsbo väntar nu deras tuffaste utmaning hittills: A3 Umeå. I norrländskorna finns ett lag som Högsbo ännu inte slagit den här säsongen, men det var även sant om Eos innan semifinalerna. A3 Umeå bör göra bäst i att inte underskatta varken hjärtat eller spelskickligheten i Högsbo.

Kommentarer