Inför: Alvik – Telge

Inför: Alvik – Telge

Det har blivit dags för det sista länsderbyt i grundserien mellan Alvik Basket och Telge Basket. Alvik Baskets tar emot ett formstarkt Telge i Åkeshovshallen.

Telge har hittat formen och har vunnit sex av sina senaste 10 matcher. Alvik har å andra sidan förlorat sex av de 10 senaste matcherna. Telge kommer med stärkt självförtroende från två raka segrar mot Östersund och Mark Basket. I båda matcherna gjorde Telge över 80 poäng.

– Vi kan inte tillåta dem att göra 80 poäng i Åkeshovshallen. Telge har blivit varma i kläderna de har hittat en spelarrotation som fungerar. De går hårt på sex spelare med och gör det bra. Vi har vunnit de två senaste mötena så de kommer hit för att slå oss. Vilket vi självklart inte kommer finna oss i, säger Alvik Baskets coach Jurgita Kausaite.

Alvik Basket har sex matcher kvar av grundserien och kommer gå till slutspel men enligt Jurgita är varje match ändå väldigt viktig.

– Vi måste hitta slutspelsformen, vi måste känna att vi blir bättre och bättre, känna att vi har fler och fler saker att vara nöjda med efter varje match, säger hon.

Jurgita har tre nycklar för att kunna vinna mot Telge:

 1. Varje person individuella ansvar i försvaret
  – Alla i laget kan höja sin nivå i försvar. Att inte bli slagen, att följa gameplan, att inte tappa bort sig, det är ett individuellt ansvar som bidrar till kollektivet.
 2. Ellen Åström
  – När Telge vinner så har Ellen presterat. Hon har mycket boll och eftersom Telge spelar mycket pick and roll kommer det bli väldigt viktigt hur vi hanterar henne. Det blir även intressant att följa kampen mellan henne och Klara (Lundquist).
 3. Fler straffkast med högre procent.
  – Om vi kan ställa oss på linjen mer än 10 gånger under matchen kommer det visa att vi har varit aggressiva och vågat ta bollen till korgen. Vi vill hitta fler avslut nära korgen och inte nöjda oss med halvdana skott utifrån.

Notera att:

 • Telges Linnea Nilsson har hunnit spela åtta matcher sedan hon kommit tillbaka från skada. Det här blir hennes första möte med Alvik den här säsongen. Hon har för övrigt moderklubb Arvika vilket även Alviks Paula Juhlin
 • Amerikanska Jasmine Gill snittar både flest poäng, 17.9 per match, och flest returer, 10.5 per match. Hon är Basketligans fjärde bästa poänggörare.
 • I Alvik är det egenfostrade Klara Lundquist som snittar flest poäng (16.8), returer (8.6), assist (4,7) och bäst effektivitet (19.7).
 • Alvik har under sina tre säsonger i Basketligan endast förlorat ett av åtta möten mot Telge.
 • Telge och Alvik möttes i kvartfinalsserien förra säsongen då vann Alvik med 2-0 i matcher.
 • 11 av 14 spelare i Telges trupp har Södertälje Basketbollklubb som moderklubb.
 • Det kommer vara en spännande guard-kamp mellan två av Sveriges mest talangfulla guards, Telges Ellen Åström vs Klara Lundquist. I damlandslagets match mot Finland spelade de tillsammans nu spelar de mot varandra.

Matchfakta
Match: Alvik Baskets damlag – Telge Basket, Basketligan dam grundserie
När: Söndag 12 februari, kl.16.00
Arena: Åkeshovshallen, Bergslagsvägen 60, Bromma. T-bana Åkeshov.
Observera att man just nu går in på baksidan av arean.
Biljetter: >>> Förköp

Kommentarer