Inför Mark vs Alvik

Inför Mark vs Alvik

På söndag beger sig Alvik Baskets damlag till Kinna för att ställas mot Mark Basket. En tuff bortamatch, framgångsreceptet kommer enligt coach Jurgita Kausaite vara fart och energi.

Mark innehar sjundeplatsen i Basketligan men på samma poäng som sexan IK Eos och bara två poäng upp till femman Visby. Mark har vunnit fem av 13 matcher den här säsongen, varav två av dessa är de senaste två matcherna, mot AIK respektive Eos. Men Mark har haft ett långt uppehåll under julen och inte spelat matchen sedan segern mot Eos den 17 december. Alvik kommer däremot från en seger mot Telge för lite mer en vecka sedan.

– Vi borde ha fördel av att vi har matchtempo i kroppen. Det är en faktor som vi ska utnyttja. Vi ska spela med intensitet och fart. Högt tempo i 40 minuter är det som gäller, säger Alvik Baskets coach Jurgita Kausaite.

Alvik kommer behöva kontrollera Marks amerikanskor Janee April Thompson och Alexis Michelle Hyder. Thompson snittar 22 poäng, 5 returer, 5 assist och drygt 39 minuter per match.  Hyder tar 16 returer per match men lägger även i 18,3 poäng i snitt.

– En av nycklarna kommer vara att kontrollera Thompson, hennes fastbreak. Hon gillar att pusha bollen och spela snabbt. Vi ska se till att hon och övriga i laget inte ska få dansa tillsammans, vi ska göra det obekvämt för henne på planen, säger Jurgita och fortsätter:

– Hyder tog åtta offensiva returer mot oss senast. Det kan vi inte tillåta igen. Hon är riktigt stark och har bra balans i sitt spel med att avsluta själv och hitta ut bollen till t.ex. Erica Iderstål.

Erica Iderstål spelade förra säsongen med Alvik och på en bra dag är hon en av Basketligans bästa trepoängsskyttar och är ytterligare en spelare i Mark som Alvik måste hålla koll på.

– Det kommer bli viktigt för oss att hitta balansen i offensiven och när de spelar zon hitta luckorna i deras försvar. Det är nyttig för oss för vi behöver fortsätta utveckla vårt zon-anfall. Men viktigast blir att vi kan behålla lugnet och ta bra beslut samtidigt som vi spelar med fart och intensitet, säger Jurgita.

Alvik reser till Mark med 10 spelare, Helene Haegerstrand och Tina Moen är på grund av skada och sjukdom inte aktuella för spel. Extra speciell blir matchen för Alviks Elin Ljunggrensom har spelat över 100 matcher för Mark i Basketligan.

Matchen sänds live på basketligandam.se (pay-per-view eller årskortet).

Kommentarer