Inför Uppsalas bortapremiär hos Telge

Inför Uppsalas bortapremiär hos Telge

På lördag 6:e oktober blir det E4 söderut för Uppsala Basket till kringelstaden för mötet med Telge Basket. Telge Basket är Södertälje basketboll klubbs representationslag för damer. Samma SBBK som i somras firade sitt 50-års jubileum. Grattis i efterskott.

Telge har europaambitioner den här jubileumssäsongen och spelar sin första match i EuroCup hos ryska Spartak Vidnoje 24:e oktober. Laget är unikt i SBL med hela tio av tretton spelare i truppen fostrade i den egna föreningen. Utifrån kommer en av årets stjärnvärvningar, då laget lyckades få Alviksikonen, supertalangen seniorlandslagsspelaren m m Klara Lundquist att rita på ett kontrakt för säsongen. Tillbaka till modershuset från spel i Europa har Telge fått Ellen Åström (Bembibre, Spanien) och Mikaela Gustavsson (Osnabrück, Tyskland). Från Europa har laget också hämtat de båda anfallsspelarna makedonskan Nena Trajchevska från Wolfenbüttel i tyska andra ligan och Teodora Turudic från Radivoj Korac i den serbiska ligan.

Från förra säsongen har jänkartrion Tayler Mingo (till A3 Basket Umeå), Taylor Wurtz (Lattes Montpellier i franska ligan) och Chelsea Poppens lämnat. Poppens tillbringade sommaren i Australien med spel i Geelong Supercats bl a tillsammans med från Eos flyktade Daniela Wallen. Till oss i Uppsala anslöt Lina Claesson för studier på lärarprogrammet och spel med vårt ligalag. Vi ser fram emot att ge Lina en större roll än den hon hade i Telge och dra nytta av hennes erkända förmåga att sätta skotten.

Telges försäsong har varit lite upp och ner, som det ska vara i träningsmatcherna. Förlust i båda mötena med Alvik (2 respektive 24 poäng) samt hos Visby med 7 poäng. Segrar i mötet mot Dolphins med 8 poäng och i returmötet hos Visby med 6 poäng. Däremot rivstartade laget i seriepremiären hemma mot Mark Basket. 19-0 innan Mark kom med i målprotokollet och 32-9 efter 1Q. Telge förmådde inte hålla energin uppe matchen ut, samtidigt som Mark återhämtade sig och spelade jämnt resten av matchen, som slutade 75-51. Bästa prestationen i hemmapremiären enligt eurosport.com stod Teodora Turudic för och belönades med en tredjeplats i omgångens MVP för 17 poäng, 10 returer och 6 assist.

Om Telge har flest hemmafostrade spelare i SBL den här säsongen kan man inte säga detsamma om Uppsala. Endast Elin Ekdahl och Agnes Nordström studsade sina första basketbollar i Uppsala-regi. Även Visby Ladies spelar med bara två hemmafostrade spelare, medan A3 Basket Umeå endast har en Umeå-spelare i laget.

Vi har med oss en god känsla efter premiären trots förlusten. Vi gjorde ändå en insats mot ett av SBL´s bästa lag som lovade mer. Nu har vi också med oss Louise Ovner i truppen, som gjorde en så fin försäsong, då hon öste i 55 poäng på våra fyra träningsmatcher. Vi måste naturligtvis och kommer också att vara på tårna från uppkast med tanke på Telges inledning mot Mark.

Inför matchen lägger vi också upp en intressant intervju, på vår FB-sida lördag fm, med Lina Claesson, som så att säga spelar sin första borta hemma. Du kan också läsa en intervju med Lina i fredagens unt.se. Tyvärr, som med nästan all dagspress idag, ligger intervjun bakom en betalridå. Där säger Lina bl a att –”jag vill komma så långt som möjligt, jag vill kunna etablera mig i ligan och få en ledande roll.” Om matchen tror Lina –”att det kommer att bli tufft, men jag tror på en jämn match.” Som vi så ofta sagt tidigare tar vi inte religösa eller politiska ställningstaganden, men vi tror också som Lina att det blir en tuff och jämn match. Se till att se matchen.

Om du inte tar dig till Södertälje så har vi i Uppsala Basket ett fantastiskt paketerbjudande för dig som vill följa våra bortamatcher på webben. Ett kombikort med tillträde till alla våra hemmamatcher samt en tillgångskod (s k webbkort) så att du kan se alla dammatcher i SBL på webben kostar endast 1 000 kr. Enbart ett webbkort kostar 499 kr (efter 14/10 699 kr). Swisha beloppet till 1232918266 eller sätt in pengarna på vårt pg-konto 630525-4 och skicka oss ett mail till info@uppsalabasketdam.se senast lördag 14.00 att du betalat så får du tillgångskoden till webb-sändningen med vändande e-post.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt

Montage: Uppsala Basket

 

Kommentarer