Klassikermöte i ICA Maxi Arena

Klassikermöte i ICA Maxi Arena

Ingen finalserie har varit jämnare än den som var mellan Visby och Luleå säsongen 2004-2005. Alla matcher avgjordes under de sista fem sekunderna och ingen match vanns med mer än tre poäng. Nu är det dags för ny kamp mellan gotlänningarna och norrlänningarna.

 

Tja, det är två klubbar med historia som möts under fredagskvällen, men med vissa olikheter i den närtida historian. Som tidigarenämnt gjorde båda klubbarna upp om sm-guldet säsongen 2004-2005, när båda klubbarna jagade efter sitt första sm-guld någonsin. Visby stod tillslut som vinnare och i match fem som var den enda matchen som vanns av hemmalaget i hela finalserien, och Luleå fick vänta ytterligare innan några år innan man fick lyfta den åtråvärda guldpokalen, och sedan dess har man haft prenumeration på den i fem raka säsonger.

 

Sedan sm-finalen 2005 har mycket vatten runnit under bron, och när lagen möts nu så har vindarna vänt i Luleås favör. Inför säsongen värvade Luleå Felicia Camara-Ponturo efter två ligasäsonger på Gotland, och under säsongen så har det gått nästa exakt motsatt för lagen i perioder. Luleå inledde säsongen starkt och vann sina första åtta matcher, Visby Ladies inledde svagt och förlorade sina inledande nio matcher. Direkt efter det vann Ladies fyra raka matcher, varpå Luleå enbart har vunnit en av sina senaste tre matcher. Med andra ord verkar de två lagen ha någon form av allergi mot att prestera i samma riktning som det andra laget, med undantaget den senaste helgen när båda lagen vann efter dramatik på bortaplan efter en jämn match.

 

Med det sagt så är det svårt att helt röna hur matchen på fredagskvällen i ICA Maxi Arena kommer gå. Luleå har en europamatch i EWBL på söndagen mot ryska Rostov-Don att fokusera på såvida man är intresserad av att avancera förbi kvartsfinalen i EWBL, men samtidigt så finns det möjlighet att man får tillbaka någon eller några spelare från sin senaste match mot Högsbo då man endast var åtta ombytta spelare då Chioma Nnamaka saknades på grund av feber och Anna Barthold samt Michaela Houser på grund av skada. Dessutom har man plockat in kroatiska Antonija Sandric, som är den fjärde spelaren någonsin i svensk dambaskethistoria med OS-meriter innan ankomsten till Sverige. Den tredje någonsin är Visby Ladies Dominique Allen vilket innebär att för första gången någonsin kommer två OS-meriterade spelare spela i samma match i svensk dambasket. Sandric uppges vara spelklar och då hon sannolikt inte kommer resa med resten av sina norrländska lagkamrater till Ryssland finns det stor chans till betydande speltid i ICA Maxi Arena förutsatt att de nio månader hon gått utan att spela klubbasket inte har drabbat fysiken allt för hårt.

 

Senast lagen möttes var det en riktigt poängrik match som faktiskt är den mest poängrika matchen någonsin i ligan sedan man började föra komplett statistik 2001. 123-87 blev slutresultatet och frågan blir då givetvis vilket lag som vässat på sin defensiv mest, för offensivt verkar inget av lagen ha några särskilda bekymmer. I spelaren nedanför kan du höra vad Visby Ladies Branndais Agee har att säga om matchen, och ser du ända till slutet får du även ta del av en imponerande dold talang hos amerikanskan.

 

 

 

Kommentarer