Kvartsfinalerna inleds på onsdag

Kvartsfinalerna inleds på onsdag

Efter 27 segrar av 27 möjliga är frågan inför slutspelet i Basketligan dam rätt enkel: Kan något lag välta Udominate Basket? Fråga nummer två också rätt enkel: Kan något lag hindra regerande mästarlaget Luleå Basket från att gå till final?

Ettan och tvåan i grundserien har totalt vunnit 49 av 54 matcher. Luleå har förlorat alla tre matcherna mot Udominate samt en match mot Norrköping Dolphins och en mot Visby Ladies.

Kvartsfinalerna inleds onsdag 22 mars klockan 19.00 och spelas i bäst av tre matcher.

Kvartsfinalerna ser ut så här:
Udominate-Visby Ladies
Luleå Basket-Norrköping Dolphins
Alvik Basket-IK Eos
Mark Basket-Telge Basket

Webbsändningar Basketligandam.se
Alvik -Eos 22 mars
Norrköping-Luleå 24 mars

Visby Ladies har efter en tung inledning på säsongen spelat upp sig. Vändningen kom då man tog in Nicole Bauman och Mante Kvederaviciute, men inför kvartsfinalerna har Visby det delikata problemet att ett par andra spelare kan missa kvartsfinalerna. Jose-Ann Johnson, som snittar elva poäng och sju returer missar definitivt de två första kvartsfinalerna. Johnson ska hem av privata skäl och kan i bästa fall vara spelklar till en eventuell tredje kvartsfinal. Dessutom har Danielle McCrays kontrakt gått ut. Där hoppas Visby på att kunna lösa en förlängning och få henne spelklar till på onsdag.

Frågan är om det hjälper. Udominate har slagit Visby tre gånger av tre den här säsongen och med stora siffror alla tre gångerna. Udominates trupp är full av spelare med landslagsmeriter och klubben har ett tydligt mål efter förlusten i femte och avgörande SM-finalen mot Luleå för ett år sedan.

Luleå har förlorat en gång mot kvartsfinalmotståndaren Norrköping Dolphins i grundserien, men det var tidigt på säsongen, innan Norrköping drabbades av flera tunga skador.

Trots att Luleå inte prickat helt rätt med sina amerikanska spelare den här säsongen är man klar favorit mot Norrköping och klar favorit att gå till SM-final. Trion Anna Barthold, Katie Bussey och Jelena Antic håller hög klass och en frisk Allis Nyström är en stor tillgång för alla svenska lag. Men Luleå hade nog hoppas på att ut mer av Candice Warthen. Warthen kom in i laget istället för Dakota Whyte, men har undan för undan fått se sin roll krympa.

I Norrköping får Shanity James dra ett tungt lass och klarar det också. I senaste matchen mot Uppsala skickade James i 32 poäng och drog ner 20 returer. Men för att Norrköping ska matcha Luleå krävs stora insatser från flera spelare.

Den tredje kvartsfinalen, Alvik-Eos, ser oviss ut. Trean Alvik har varit klart bättre under grundserien, men i senaste omgången vann Eos med 74-68 hemma hos Alvik i Åkeshovshallen. Därmed har Eos 2-1 i matcher mot Alvik den här säsongen och har skaffat sig nyttigt självförtroende.

I Alvik kretsar mycket runt 17-åriga Klara Lundquist som leder Alvik i poäng-, assist- och returligan.

I Eos är det Antoinette Thompson och Veshaundra Young som dominerar.

På papperet ska den sista kvartsfnalen, mellan tabellfyran Mark och tabellfemman Telge, vara den jämnaste. Mark har 2-1 i inbördes den här säsongen och dessutom fördel av hemmaplan i en eventuell tredje och avgörande match. Mark leds av skyttedrottningen Tiasha Gray och landslagsspelaren Elin Ljunggren som snittar cirka 16 poäng och tio returer per match. Telge lär behöva få stopp på åtminstone den ena av de två för att kunna ta hem den här kvartsfinalserien.

Och så behöver man sannolikt uppåt 20 poäng och tio returer i varje match av Jasmine Gill.

Text av: Henrik Schöldström

Kommentarer