Northland Basket tog hem SM-guldet

Northland Basket tog hem SM-guldet

Northland Basket bröt förbannelsen i Luleå. Efter fem förluster i SM-finaler blev det sjätte gången gillt för en klubb från Luleå. Northland vann den tredje finalmatchen mot Norrköpings Dolphins med 76–72 och därmed finalserien med 3–0.

3 000 åskådare i ett fullsatt Luleå Energi Arena exploderade gång på gång i en match som var fantastisk att se. Norrköping gjorde ett försök att rycka i andra quartern, men Northland kom igen och gjorde matchen jämn i tredje.

Resten av matchen var jämn och båda lagen gav precis allt.

Men till sist var det Northlands lagkapten Anna Barthold som fick lyfta Bengt Wallins vandringspris.

Anna Barthold är också utsedd till Årets MVP i Basketligan dam och fick ta emot utmärkelsen efter matchen av SBBF:s ordförande Hans von Uthmann.

Den generella motiveringen för MVP lyder:
”Den spelare som genom sin attityd, mångfald och sitt eget spel, väsentligt bidragit till lagets framgångar”.

Den specifika motiveringen för just Årets MVP i är:
”Den som tittar i statistiken kan hitta större siffror än 13 poäng, nio returer och två assist i snitt per match. Men den som också ser matcherna ser något mer, en passion, ett smittande ledarskap, en vilja att vinna, en vilja att bära sitt lag och sina lagkamrater till seger med allt hon gör. Behövs poäng kan det komma ett halvdistansskott lika gärna som en lay-up eller en offensiv retur. Behöver någon stoppas så sker det med alla tillåtna medel. Den som inte känner något när de ser henne spela har ett hjärta av sten. Anna Barthold, Northland Basket är Årets MVP i Basketligan dam – Grattis Anna!”

Coach Jens Tillman har tidigare vunnit ett antal SM-guld i Plannja som spelare och två guld i basketligandam som coach för Telge Basket. Han blev den som ledde Northland Basket till klubbens första SM-guld. 

Nästa stora match i Luleå Energi Arena spelas 11 juni då Sverige spelar EM-kval mot Holland i Luleå.

Välkommen då. 

Kommentarer