Onödigt och olidligt spännande i Uppsala

Onödigt och olidligt spännande i Uppsala

Det blev en eftermiddag, en kulen februarisöndag, med många intryck i Uppsala Baskets hemmaarena. Bottenmöte och måstematch var några av de uttalade förutsättningarna när domarna gjorde uppkastet. Vi hade inte en lika mörk inställning till kampen mot Mark Basket. Värdematch – javisst, men stoltheten av att göra en bra prestation, att ha kul där ute på plan samt att återvinna vetskapen att vi kan var egentligen vårt mål med matchen.

Det började gnistande bra. Shereen Sutherland vann uppkastet och hon fick några sekunder senare tillbaka bollen och kunde attackerad göra en layup. Även bonuskastet satt. Sedan blev det firma Holmberg och Brown som visade upp sig. Ellinor Holmberg satte två raka treor efter pass från Ashleigh Brown. Ledning med 9-0, som utökades till 10-0 efter det att Shereen satt en av två straffar.  En ledning som enligt coach Ike Person borde ha stått sig matchen ut, men som Ike sa ”tjejerna kommer från en låg nivå och det gäller att bygga upp självförtroendet”. Man skulle kunna tro att vår Ike studerat den förre amerikanske generalen och presidenten Dwight D Eisenhower (a.k.a. Ike) som i ett av sina mer kända citat sa att ”Motivation is the art of getting people to do what you want them to do because they want to do it.”

Resten av matchen blev lite av en puckelpist, om vi nu ska jämföra med andra aktuella vintersporter – lite upp och ner. Vi var i ledningen med 14 poäng i slutet av 3Q, men Mark kunde hämta in försprånget till ett likaresultat i början av 4Q och t.o.m. gå upp i ledningen för första gången i matchen. Det blev olidligt och onödigt spännande mot slutet av matchen. Med underläge med sex poäng missade vi fyra av fem straffkast, men Erica Iderståls trepoängare när 17 sekunder återstod av matchen tillsammans med Agnes Nordström säkra hoppskott för två poäng och en tvåpoängsledning i matchen när det bara var 6 sekunder att spela om blev för mycket för motståndarna från Kinna.

Om vi ser till helheten så var det vårt trepoängsskytte som fällde avgörande. Inte lika gnistrande, som i inledningen, men goda 38% på 21 försök medan motståndarna inte lyckades med fler än 8% på svaga 12 försök. Vi vann även kampen om anfallsreturerna, vilket gjorde att vi kunde göra två poäng mer i kategorin som kallas second chance points. Hela LAGET måste naturligtvis harangeras för vinsten. Alla syns inte så väl i statistiken, men alla bidrog på sitt sätt till segern. Extra starkt intryck gjorde att hemmalaget aldrig förlorade fokus, utan kunde vända ett oväntat och oönskat underläge i slutet av matchen till seger. Vilja som Louise Skyttevall och Neramou Jeng uttrycker det på vår Youtubekanal och moral, som lovar gott inför kommande matcher.

Ska vi lyfta fram några spelare ur statistiken så är det Sheeren som gör den främsta prestationen med 18 effektivitetspoäng efter en dubbel-dubbel med 11 poäng och 12 returer (varav 7 offensiva) samt våra skyttar och stöttespelare Ellinor Holmberg med 10 poäng och 5 returer samt en inledning, som gav oss ett momentum i matchen, Agnes Nordström alltid högpresterande med 10 poäng och 5 returer samt Erica Iderstål med 10 poäng och fyra returer, som också belönades med utmärkelsen Uppsalas färgstarkaste spelare framför allt för sin trea i det avgörande skedet av matchen. I Mark utmärkte sig Chase Coley med en dubbel-dubbel med 17 poäng och 10 returer. Hon utsågs följaktligen som Marks färgstarkaste spelare. Även unga talangen Precious Johnson gjorde en dubbel-dubbel med 12 poäng och 10 returer samt skrapade ihop matchens högsta +/- statistik och Paloma Anderson med 19 poäng, 9 returer och 6 assist måste nämnas.

Kul att se vårt så framgångsrika coachpar Ike Person och Sonja Entzenberg återförenade på bänken. Coachparet som i princip har sopat hem allt med Uppsalas 98-tjejer – RM, USM och Scania Cup segrar finns i medaljskåpen. Det trista i sammanhanget är att det bara är Louise Skyttevall kvar SBL, men det finns hopp om att vi så småningom kan få se fler av vår gyllene generation i ligan, när de fem tjejer som nu finns på college återvänder hem.

Matchen slutade 66-64 efter periodsiffrorna 21-13, 11-15, 19-15 och 15-21.

Uppsala Basket: Ellinor Holmberg och Shereen Sutherland 11 var, Erica Iderstål och Agnes Nordström 10 var, Ashleigh Brown, Neramou Jeng och Louise Skyttevall 6 var, Quy Nguyen 4 samt Elin Ekdahl 2.

Mark Basket: Chase Coley 17, Paloma Anderson 16, Precious Johnson 12, Anna Golob och Linn Larsson 6 var, Emilia Axelsson 3 samt Charlotta Dahl och Anna Ekerstedt 2 var.

Extra läsning med ett quiz

Under matchen bjöd vi på ett basketquiz med biobiljetter som pris. För dig som inte var på plats i hallen kan, om du vill, också testa dina kunskaper om basket och basket med anknytning till Uppsala. Vi delar inte ut några fler priser utan detta är bara för din egen förnöjelse. Svaren kommer vi att presentera i nästa inför-rapport hos Alvik Basket.

  1. Vilket lag blev svenska mästarinnor förra säsongen i BLD?
  2. Hur förkortas den högsta serien i USA och världens bästa damliga?
  3. En av få svenskor som spelat i den högsta serien i USA är basketfostrad i Uppsala och har även spelat i vårt ligalag. Hennes tre syskon har alla varit ligaspelare. Vad heter hon?
  4. Uppsalas baskethistoria vimlar av kända basketfamiljer. Till denna säsong spelar ett syskonpar i såväl Uppsalas herrligalag som i vårt ligalag. Vad heter syskonen?
  5. Inom basketsporten används många engelska uttryck. Vad betyder egentligen en airball? Välj rätt alternativ. A) – domarens uppkast vid matchstart, B) – ett skottförsök som varken träffar korg eller planka, C) – en boll som kastas så högt att den träffar ett fast föremål i hallen, som jumbotron, takstol eller själva taket.
  6. Slutligen en fråga om spelet på plan. Screen är ett begrepp som är vanligt inom elitbasketen. Vad innebär en screen? Välj rätt alternativ. A) – en spelare som ställer sig i vägen för en motspelare för att ge utrymme för en medspelare, B) – en domarsignal som avbryter spelet för att korrigera en felaktig notering på resultattavlan, C) – en försvarstaktik där spelaren viftar med händerna som en vindrutetorkare.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Kommentarer