Orken tog slut för Alvik

Orken tog slut för Alvik

Matchen började bra då hemmalaget anförda av Ilaria Zanoni direkt gick iväg till en 10-0 ledning. Timeout från Uppsala som därefter kom tillbaka som ett mycket bättre lag och snabbt kom ikapp. Alvik fortsatt i ledningen, 17-12 efter Q1.

Hemmalaget rivstartade också i andra kvarten med snabba poäng men sedan var det gästerna som imponerade. Ashleigh Brown var ett ständigt hot och Uppsala lyckades få fler spelare involverade i anfallen. I halvtid var det bortaledning med fem poäng, 37-42. Efter pausen rivstartade Uppsala med att på en minut gå ifrån till försprång med tio där resultatet sedan pendlade ända in i det rafflande slutskedet.

När bortalagets härförare (och planens kortaste spelare) Heather Butler fick ta en offensiv retur och peta i två poäng omgiven av fyra Alvikare så kändes det svårt för Alvik.

Framförallt var det offensivt som hemmalaget inte fick till sitt spel. Det raketbränsle laget tankat med i höstas var nu utbytt mot en lågoktanig blandning. Motorn hackade, gnisslade och frustade, inget flyt alls i maskineriet. Mycket studs och stillastående spelare som inte alls kom upp i nivå. Återigen var det Martina Stålvant och Klara Lundqvist som bar Alviks spel på sina axlar.

Inför sista quartern var det underläge med tio, 55-65. Inledningsvis höll Uppsala avståndet bra och kunde lugnt spela långa anfall. En fin sekvens dock av hemmalaget där Katharina Fasth-Gillstedt kom in och injicerade framförallt mod i hemmalaget under ett par anfall. Under den tiden bet sig Alvik tillbaka in i protokollet och slutskedet blev mycket spännande i en laddad arena.

Idun Minerals var matchvärd och deras rosa tröjor smyckade Åkeshovshallen på den Internationella Kvinnodagen, det var hög stämning.

När Elin Ljunggren med ett fåtal sekunder kvar sänkte en mirakeltrea var det bara tre poäng kvar att hämta in för Alvik. Då fick tyvärr Ilaria Zanoni huvudrollen igen. Vid inkast för Uppsala under egen korg, och hård press av Alviksspelarna, vid underläge 71-74, drog Zanoni på sig en foul innan bollen hade kommit in på banan, vilket automatiskt renderar i en osportslig foul. Två straffkast och fortsatt bollinnehav senare hade Uppsala skaffat sig ett försprång som hemmalaget inte kunde ta in.

Ett bra bevis för Uppsala att man är på rätt väg inför ett tufft kvalspel. Men också en hård markering om att Alvik behöver lyfta sitt spel när nu kvartsfinal närmar sig.

Text: Patrick Montgomery
Foto: Anders Tillgren

Kommentarer