Powerforward till Uppsala

Powerforward till Uppsala

Det är med glädje vi kan meddela att vi har skrivit kontrakt med Shereen Sutherland, född 1994, för säsongen 2018/2019. Shereen är 188 cm lång och spelar som powerforward.

Shereen är född, uppvuxen, fostrad och utbildad i Kalifornien, the Golden State. Hon gjorde sina collegeår hos University of California (UC), Irvine, som är ett av UC´s tio olika campus.

Shereen främsta tillgång som basketspelare är hennes spänst, styrka och längd parad med förmåga att läsa spelet samt kunna avsluta lika bra med båda händerna, enligt agenten (Two Points).

Efter att ha avslutat college med en examen i sociologi fick Shereen till säsongen 2017/2018 kontrakt med det schweiziska topplaget Helios, som då varit mästarinnor sex år i rad. Den gångna säsongen gick inte lika bra då laget slutade 6:a av åtta lag med raden 9-12.

Sherenn spelade i Helios alla 21 matcher med en speltid på drygt 35 minuter, då hon satte 11,7 poäng och rev ner 8,5 returer i snitt per match. Som sista års elev för UC Irvine 2016/2017 spelade Shereen 31 matcher, varav 25 som starter. Då snittade hon också 11,7 poäng och tog 6,6 returer per match. I 17 matcher presterade hon tvåsiffrigt.

Vi förväntar oss att få den pusselbit vi hittills saknat i vårt lagbygge i form av ytterligare en stor spelare som kan göra poäng inside och plocka returer.

Shereen kommer från en genuin basketfamilj, där pappa Clinton har haft en proffskarriär efter college och storasyster Aishah (född 1990) är en riktig globetrotter som kan sätta upp Italien, Polen, Chile, Lettland, Libanon, Spanien och Sydkorea i sitt basketCV.

 

We wish you a very warm welcome to Uppsala Shereen Sutherland and congratulations in advance to your 24:th birthday!

 

Trivia

Helios VS Basket har sitt hemvist i Vétroz i sydvästra Schweiz. Vétroz är lite av ett schweiziskt Ockelbo, en liten ort med en stark basketkultur. Vétroz är tätort i kommunen med samma namn i kantonen Valais belägen 6 km väster om Sion (kantonens huvudstad) i fransktalande Schweiz. C:a 6 000 invånare som Ockelbo, men med 100 gånger så stor befolkningstäthet. Vinframställning, speciellt det vita av druvan Aminge (tas ej hem till Sverige) är en av ortens huvudnäringar.

Helios är solens gud i den grekiska mytologin bror till morgonrodnadens gudinna Eos, som gett namn åt våra kombat-tanter (ursäkta särskrivningen) från Lund.

I dessa Nobeltider kan vi också konstatera att UC är det universitet som bland sina anställda har det största antalet nobelpristagare av alla utbildningsanstalter i världen. Som kontrast så påstås Norra Real i Stockholm vara den gymnasieskola (motsvarande) som fostrat flest nobelpristagare.

Text: Christer Hagberg

Foto: University of California, Irvine

Kommentarer