Tredje raka SM-finalen mellan Udominate och Luleå

Tredje raka SM-finalen mellan Udominate och Luleå

SM-finalen i Basketligan dam blev den väntade – Luleå Basket och Udominate Basket gör för tredje säsongen i rad upp om SM-guldet. Finalserien avgörs i bäst av fem matcher, startar på onsdag 19 april i Umeå och direktsänds på www.basketligandam.se/webbtv samt lokala tidningars pluskunder.

Luleå är regerande mästare och har tre SM-guld i rad. Men det tog lång tid för klubben att knäcka koden. Innan första SM-guldet säsongen 2013/14 hade laget fem silver under 2000-talet.

Luleå har dessutom hämtat samtliga av de senaste årens guldmedaljer på hemmaplan då de inlett med hemmaplansfördel. I år är det dock Udominate som har fördelen när första matchen avgörs i Umeå.

Anna Barthold, numera 37 år, har varit med alla tre åren och blivit viktigare och viktigare för Luleå. I år är Anna Luleås bästa poänggörare och tar dessutom nästan tio returer per match, spelar högklassigt försvar och bidrar med mer energi än Lule älv.

Anna var en mycket viktig spelare för Sverige i EM 2013 och 2015 och har efter 125 landskamper och flera säsonger som utlandsproffs enorm rutin.

Men, trots Anna Barthold och trots tre raka SM-guld så är Luleå inte favorit i den här finalen. Udominate vann 27 matcher av 27 i serien och vann fyra matcher till i slutspelet innan Telge Basket i semifinal 3 blev det första laget att slå Udominate den här säsongen.

Udominate vann prompt den fjärde semifinalen och är nu redo för att ta revansch för två raka finalförluster mot Luleå.

Nu har Udominate värvat två spelare från Luleå; Josefin Vesterberg och Martina Stålvant. Landslagsmeriterade Vesterberg, född och fostrad i Luleå, har kommit tillbaka efter skada och bidrar med väldigt mycket för Udominate.

Men Udominates kanske viktigaste värvning är Stockholmstjejen Martina Stålvant. Martina vann två SM-guld med 08 Stockholm, spelade proffsbasket i Spanien och EM för Sverige 2015 och har sedan tagit två SM-guld med Luleå. När Luleå slog Udominate i den femte och avgörande SM-finalen för knapphet år sedan var Martina bäst på plan och stänkte bland annat i fem av nio trepoängare.

Båda lagen har högkvalitativa förstafemmor, men när Luleå går hårt på sex eller sju spelare kan Udominate gå runt på tio spelare. Coacherna Bo Ågren-Malm och Mikael Blomqvist kan välja spelare efter dagsform och motstånd utan att tappa kvalitet alls. I princip har laget två jämngoda spelare på alla fem positionerna.

Udominate har vassa skyttar, smarta passningsspelare, rutin och storlek.

Luleå har allt detta också, men utan samma djup på bänken. Luleås coach David Visscher är mycket rutinerad och efter bland annat fyra SM-guld med Plannja i Basketligan herr.

Visscher måste hitta ett sätt att få ut max av Anna Barthold, spelgeniet Jelena Antic och skytten Katie Bussey i över 30 minuter per match i den här finalserien.

Här hittar du allt om Luleås lag inför finalserien:
http://basketligandam.se/team/182966/

Här hittar du allt om Udominates lag inför finalserien:
http://basketligandam.se/team/182352/

Här är finalprogrammet:
Final 1: Onsdag 19 april 19.00 Umeå Energi Arena
Final 2: Fredag 21 april 19.00 Luleå Energi Arena
Final 3: Måndag 24 april 19.00 Umeå Energi Arena
Eventuell final 4: Onsdag 26 april 19.00 Luleå Energi Arena
Eventuell final 5: Fredag 28 april 19.00 Umeå Energi Arena

Final 1, 3 och 5 kommer att sändas på basketligandam.se samt på www.nsd.se och www.kuriren.nu för dessa tidningars pluskunder. Final 2 och 4 kommer att sändas på www.basketligandam.se samt på www.vk.se för den tidningens pluskunder.

Text av: Henrik Schöldström

Kommentarer