Returmöte för Uppsala Way out West

Returmöte för Uppsala Way out West

Vi i Uppsala tar oss till Göteborg för returmötet hos Högsbo Lions i Gothia Arena på lördag den 12:e januari. Senast vi möttes i vår hemmaborg i början av november ledde vi matchen inför sista perioden. Sista perioden blev för oss en ofantligt brant uppförsbacke liknande den i Alpe Cermis i den avslutande etappen av Tour de ski. Om vi fortsätter liknelsen kände vi oss som Virpi Kuitinen måste ha gjort när Charlotte Kalla svepte förbi i backen till totalseger 2008. Energin sinade och Högsbo kunde spela hem sista perioden med 7-21 och därmed också matchen. Med segern fick också lejoninnorna från Frölunda en gruvlig revansch för förlusten i återkvalet till ligan våren 2017. Om du inte minns så var den matchen helt jämn ända till Heather Butler kunde avgöra på buzzern. Ett magiskt ögonblick, som för alltid är inskriven i vår historiebok.

Högsbo har gjort bra ifrån efter i återkomsten i högsta ligan efter femton års frånvaro. Sex vinster på tio matcher innebär en fjärdeplats i tabellen. I hemmahallen inledde Högsbo med en förlust mot A3 Basket Umeå, men har därefter hämtat in tre segrar. Senast slog man tillbaka Visby Ladies med 90-71 ledda av Alexis Hyder, som kom upp 45 effektivitetspoäng efter 27 poäng och 15 returer. Hyder, som förra säsongen utsågs till årets center (då representerande Mark Basket), har gjort bra ifrån sig den här säsongen också. Hon toppar SBL´s effektivitetsliga och returligan samt placerar sig som femma i poängligan med ett snitt av 19,2 poäng per match. Tvåa i poängligan är lagkamraten Tiasha Gray med 20,6 poäng i snitt per match. Gray, som under sin första proffssejour i Europa spelade med coach Robin Sandberg i Mark 2016/2017, utsågs då för övrigt till årets guard tillika MVP i grundserien samtidigt som hon också vann poängligan med över 24 poäng i snitt. Högsbo har en stark uppställning inside med nämnda Hyder och Hanna Johansson, som är bästa svenska i returligan. Totalt sett är Högsbo det lag som plockar flest returer totalt och flest offensiva returer i SBL, medan vi hamnar på elfte och sista plats i båda kategorierna med förbehåll för hur det såg ut i Kinna eftersom den statistiken ännu inte uppdaterats. Högsbos bakplan är lika starkt med Gray och unga lovande Ida Fredriksson. Tyvärr för Högsbo blev det ett avbräck i rotationen bland guarderna när Kristin Seeman drog korsbandet vid vårt senaste möte i SEB USIF Arena.

Vi har tidigare i den här spalten tjatat om att vårda bollen. Det har blivit bra de tre senaste matcherna, 13 turnovers eller mindre. Inom det här området är Högsbo minst lika bra, 13,3 turnovers i snitt över alla tio matcherna. Ett annat mantra på samma tema är att ta rätt avslut och ta avsluten distinkt. Vi vill även här ta till en liknelse med en annan sport. Under matchen mellan Brynäs och Frölunda (!) i torsdags sa Frölundas coach Roger Rönnberg till Cmore –”Vi måste vara mer bestämda. Det är skillnad på att skjuta en puck mot mål och att vilja få in den till varje pris.” Byt ut puck mot boll och mål mot korg så framgår det vad vi menar. I övrigt är alla spelare friska och krya i skrivande stund. Lena Frederiksen avstod den senaste matchen efter en lindrigare knäskada, med kunde vara med och dansa ut julen. Nu är Lena i full träning igen. Även om det ser svårt ut åker vi till landet way out west fulla av tillförsikt och beredda på att undvika alla uppförsbackar oavsett om de kommer i början eller slutet av matchen.

Om du inte kan/vill ta dig till Frölunda kan du se matchen via damligaföreningens hemsida. Eftersom vi nu spelat halva grundserien har vi också halverat priset på säsongskorten. Läs mer här på vår hemsida.

GO RED

 

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt @dcfoto.sport

Kommentarer