Revansch eller vinnarlinje i Södertälje

Revansch eller vinnarlinje i Södertälje

Efter en bra insats mot Luleå, som stärkte Uppsala, trots förlusten, har inte mycket förändrats i kampen om platserna 8-10 i tabellen, där det finns en slutspelsplats att spela om.

Matematiken är ganska enkel. Vinner Uppsala de fyra återstående matcher får vi 14 poäng, men kan inte passera de lag som ligger 6-7, eftersom de har inbördes möten. Det är alltså åttonde platsen vi riktar in oss på. För att komma före Mark (nu åtta) behöver vi vinna tre matcher fler än Mark. Vi har alltså råd med en förlust om Mark inte vinner någon av sina återstående tre matcher. AIK (nu nia) har liksom vi fyra matcher kvar. Det skiljer i nuläget bara två poäng, men AIK har inbördes, så vi måste vinna två matcher fler än AIK för att hålla AIK efter oss i tabellen. Allt avgörs naturligtvis i de matcher som återstår att spela och då har pappersexercisen mindre betydelse. Men det kan vara bra att veta förutsättningarna.

För Uppsala väntar nu tre bortamatcher i rad innan grundserien avslutas hemma mot Alvik. Närmast i tur står ett bortamöte hos Telge Basket på onsdag. Södertäljelaget har i praktiken fjärdeplatsen klar och slipper därmed möta Luleå/Udominate i kvartsfinalerna. Telge har revansch att utfordra för den oväntade förlusten i Uppsala – vår första seger för säsongen (95-79). Då överaskades basketSverige av det skönlirande röda laget från Uppsala. Sedan dess har Telge fått in förstärkningar i laget inside, vilket inneburit en ny gameplan med fler dimensioner i spelet. Från libanesiska laget Chabibeb anslöt amerikanskan Chelsea Poppens. Poppens född 1991 (188 cm) har fått en roll i laget liknande den som vår Korinne Campbell har. Poppens har på bara fyra matcher i Sverige redan ett dubbel-dubbel-snitt med 17,5 poäng och 10,8 returer. Liksom vår Heather Butler har Poppens ett förflutet i San Antonio Silver Stars (fr o m i år Las Vegas Aces). 2013 spelade hon åtta matcher med laget. Heather spelade 11 matcher 2014. Statistiken från WNBA kanske inte imponerar, men sammanhanget – att ha speltid i världens bästa damliga imponerar. Telge har också fått tillbaka Ulrica Holmqvist efter skada och även hon bidrar, förutom med ungdomlig energi, med längd i laget. Telge domineras annars av de båda amerikanskorna Taylor Wurtz och Tayler Mingo, som båda snittar 22-23 poäng per match. Mingo har problem med knäna och nu senast mot Visby vilade hon på bänken hela matchen. Hur coach Viktor Bengtsson kommer att disponera sina storstjärnor med tanke på stundande slutspel visar sig under de återstående matcherna i grundserien.

Telge kommer från fyra raka segrar borta och hemma mot Mark och Visby. De enda lag Telge inte lyckats besegra i någon match under säsongen är Luleå och Udominate samt Uppsala. Uppochnervända världen? Vi skäms inte för den segern och kommer att göra allt för att behålla vinnarlinjen mot hemmalaget. Zanna Bäckman och Louise Skyttevall är tillbaka efter sjukdom och vi åker till Täljehallen peppade inte bara av bra insatser utan också av de utmärkelser som ramlat över våra spelare på sistone. Heather Butler är med i veckans lag igen för fjärde gången tillsammans med Telges Chelsea Poppens. Vårt senaste tillskott i spelartruppen, Ashleigh Brown, utsågs tack vare Folkets röst som månadens idrottsstjärna Uppsala. Tack Folket.

Nördinformation

Bland Las Vegas Aces mest framstående spelare 2018 finns bla Kelsey Plum och Kayla McBride.

Kelsey Plum är nerlusad med utmärkelser och rekord från sin tid med collegebasket i Washington Huskies. Under sitt sista collegeår 2017 utsågs hon bl a till Player of the Year av både AP och espnW. I WNBA-draften samma år valdes hon första av alla.

Kayla McBride valdes som tredje spelare i draften 2014 och spelade alltså tillsammans med Telges Poppens i San Antonio 2014.

Både Plum och McBride spelar under säsongen 2017/2018 i Turkiet, där McBride är lagkamrat med Telgefostrade Elin Eldebrink i Yakin Dogu. Plum spelar med Fenerbache.

Washington Huskies är samma Huskies (aka Dawgs), som var på Skandinavienturne 2011 och spelade en match mot Sallén i augusti i Fyrishov. Det var innan Plum började college (2013). De mest framstående spelarna i Huskies 2011 var guarden Kristi Kingma och 191 cm långa, stora och tunga centern Regina Rogers. Kingma fick säsongen förstörd i Oslo, då hon slet av främre korsbandet i höger knä. Rogers valde efter collegekarriären coachbanan och är fr o m denna säsong head-coach på Tacoma Community College, Tacoma WA, som spelar i NWAC (Nortwest Athletic Conference), som står utanför NCAA och NJCAA organisationerna.  Nypremiär i det röda sköna Sallénlinnet i den matchen, som slutade 50-63, gjorde Agnes Nordström. Agnes hade precis kommit hem till Uppsala från Gran Canaria och spel i spanska ligan.

Kommentarer