Årets sista match när Visby gästar A3

Årets sista match när Visby gästar A3

Det minnesvärda året 2020 avslutas med en TV-match som sänds på SVT24 och SVT Play 19:30 ikväll måndag när Visby Ladies gästar A3 Basket Umeå. Det här säger siffrorna om kvällens TV-möte.

Hemmalaget A3 Basket Umeå ligger på en andraplacering i SBL inför matchen med åtta segrar på tio matcher där bara Alvik och Luleå Basket lyckats få Västerbottensklubben på fall. Stjärnorna i Umeå är många där tyska forward/centern Ama Degbeon blev finalseriens MVP i SBL 18-19, den amerikanska guarden Janee Thompson ligger åtta i skytteligan med 19,4 poäng i snitt, den litauiska forwarden Gintare Mazionyte är stark både i returtagningen och från 3-poängslinjen där hon är i topp i ligan med 42% i snitt, den tyska guarden Emma Stach som stått för den individuellt högsta poängnoteringen i laget med 38 poäng i den andra omgången mot Eos och den svenska landslagsmeriterade forwarden Cajsa Uhrström som är lagets mesta trepoängskytt med 19 satta treor hittills och en skottprocent på 37,3%.

På andra sidan banan står Visby Ladies som har en nästan omvänd vinst/förlust-rad med två vinster och nio förluster, men man skall inte luras av Visbys poängskörd hittills och tro att det inte blir en intressant och spännande match ikväll. Senast pressade man Högsbo på hemmaplan och ledde med 89-84 med 1.45 kvar av matchen, men Högsbos Ceejay Nofuente imponerade och såg till att Högsbo till slut vann med 91-89, men en förlust för Visby som ändå visar att man är att räkna med. I laget finns SBL:s skytteligaledare i den amerikanska centern Jessica Kelliher som snittar 24,7 poäng och som slog klubbrekord mot Mark på bortaplan med hela 45 poäng, den amerikanska forwarden Ace Harrison som stått för fem double-doubles på de nio matcher hon spelat, ligans assistbästa spelare i ameirkanska guarden Jayde Christopher som snittar 7,3 assist per match samt även lagets bästa skytt i den brittisk-amerikanska guarden Jennifer Ashton som satt 18 treor hittills och skjutit 31% från trepoängsland. I Visbys senaste match debuterade även guard/forwarden Frida Lundquist för klubben som värvats på lån från Djurgården i Basketettan, och även om det blev åtta minuter senast finns det anledning att tro att hon kan få en större roll ikväll då hon inför Högsbomatchen bara hade gjort ett fåtal träningar med laget.

A3 och Visby är två lag med skilda styrkor där A3 är seriens bästa lag när det kommer till skottprocent innanför 3-poängslinjen med 53% på alla 2-poängsförsök jämfört med Visbys 44,3% (6:a) medans Visby tillhör den övre halvan i ligan i returtagning med 44,2 returer i snitt per match, en kategori där A3 ligger tia med 40,8 returer per match. A3:s höga skottprocent är genomgående även från trepoängslinjen och från straffkastlinjen där man är seriens bästa lag från straffkastlinjen (82,9%) samt 34,1% (6:a) från trepoängsland. För Visby kommer returtagningen, särskilt den offensiva, vara av stort värde för att kunna kompensera för de lägre procenten i skyttet.

A3 Basket Umeå är självklara favoriter i kvällens match, men Visby Ladies har visat att man absolut kan bjuda upp till dans mot topplagen. Kommer A3 göra det som förväntas av dem eller kan Visby skrälla?

A3 Basket Umeå – Visby Ladies ser du live ikväll måndag på SVT 24 eller SVT Play med sändningsstart 19:30.


Källa: Xaví Hernandez

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör