Viktig kamp om slutspelsplatser på SVT

Viktig kamp om slutspelsplatser på SVT

Ikväll är det återigen dags för SBL på SVT när du på SVT 24 och SVT Play kan se mötet mellan sjundeplacerade Södertälje BBK och åttondeplacerade Uppsala Basket med sändningsstart 19:30. Med andra ord är Basketmåndag på SVT igen.

Hemmalaget Södertälje kommer närmast från en förlust på hemmaplan när man i onsdags fick se sig besegrade av IK Eos med 74-78 på hemmaplan. Ett resultat som direkt för tankarna till när Södertälje gästade Uppsala i början av oktober där Uppsala vann med just 78-74. Sedan dess har det däremot runnit en del vatten under ån, särskilt i Södertäljelägret. Amanda Kantzy i SBBK stod för 17 poäng och 5 returer på 25 minuter men lämnade i januari SBL för spel med CCC Polkowice i Polen. Ersättare till centern Kantzy blev oväntat, men ändå inte, den attackstarka guarden Dara Taylor som spelade säsongen 19-20 med Södertälje och som började 20-21-säsongen i Grekland med EFAO Zografou men som bara hann spela två matcher innan den grekiska ligan pausades. En återkomst i klubben för playmakern som var Södertäljes assistbästa spelare 19-20 med 6,5 assist per match var därför inte någon högoddsare. En spelare som också gjort comeback men med en annan resa tillbaka är centern Mikaela Gustafsson som fick vänta till slutet på januari för att göra sin säsongsdebut till följd av en operation för att åtgärda en stressfraktur.

Några andra spelare att hålla koll på i Södertälje är guarden Matilda Claesson som 20-21 gör sin första säsong tillbaka i moderklubben sedan 2015 och så här långt snittar 13,5 poäng och fina 36,6% från trepoängslinjen, den 188 cm långa forwarden Cassandra Brown som leder den interna skytteligan med 20,1 poäng och guarden Shawnté Goff med hennes pull up-skott som få kan försvara. Även 16-åriga forwarden Edessa Noyan är en att hålla utkik för som under sin debutsäsong i ligan med två Veckans Lag-uttagningar hittills visat upp att hon har en väldigt hög potential.

Uppsala kommer senast från en storseger mot ligajumbon Helsingborg med 89-53 på hemmaplan och har nu två raka segrar efter en de innan dess haft svårt att hitta flytet efter flertalet uppskjutna matcher och avbrott på grund av Covid-19 i egna laget eller hos motståndare. 28-åriga amerikanska forwarden Kristina King har inte spelat sedan 9:e januari då hon drabbades av Covid-19 och inte har återhämtat sig fullt än och den tidigare Årets Center-vinnande slovakiskan Klaudia Lukacovicova har saknats sedan en dryg 1,5 månad tillbaka hon också. Formen är som tidigarenämnt relativt god däremot sett till förutsättningarna hos Uppsala och två av anledningarna till den goda formen stavas Crystel Bittar och Tina Moen. Den tidigare Årets Stjärnskott-utsedde guarden Crystel Bittar har gjort 30 poäng sammanlagt de senaste två matcherna mot Wetterbygden och Helsingborg när hon skjutit 60% från trepoängslinjen och den norska veteranforwarden Tina Moen med ett förflutet i Alvik och senast Djurgården i Basketettan har stått för 37 poäng i de senaste två kamperna. Uppsalas fanbärare Ellinor Holmberg som gör sin femte säsong med Uppsala har även hon stått för två solida insatser i de två senaste vinsterna med 10 returer mot Wetterbygden och 12 poäng från 50-procentigt trepoängsskytte mot Helsingborg.

Det är en viktig match för bägge lagen både för att skaffa sig lite ännu godare förutsättningar för att säkra slutspelsplatserna, men också för att kunna ha chans på de något mer fördelaktigare slutspelsplatserna. Det finns inga lätta matcher eller lätta motståndare i ett slutspel, men en skillnaden mellan en sjätteplats eller åttondeplats kan innebära att man får möta en serieledare som förlorat en eller två matcher i grundserien eller ett lag som förlorat åtminstone en handfull matcher och som innebär något bättre chanser.

Södertälje BBK – Uppsala Basket ser du live ikväll måndag på SVT 24 eller SVT Play 19:30.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör