Allas lika värde-fokus i SBL när hemmalagen visade sig starkast

Allas lika värde-fokus i SBL när hemmalagen visade sig starkast

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Ä-N-T-L-I-G-E-N var det dags för ligabasket igen när SBL efter närmare sju månaders frånvaro såg dagens ljus igen. Omgången bjöd på skrällar, tankeställare och tydliga ställningstaganden.

Jag står upp för allas lika värde. Så löd texten på de uppvärmningströjor som kunde ses på uppvärmningen i alla SBL-hallar i den första omgången. Ett ställningstagande som är lika tydligt som det är nödvändigt, och som ackompanjerades av en motivering på sociala medier och sbldam.se till varför SBL dam i samarbete med Basketshop tagit fram dessa tröjor och varför det är vår plikt att ta ställning kring allas lika värde.

Omgången inleddes med det moderna klassikermötet mellan de två Norrlandsklubbarna i Luleå Basket och A3 Basket Umeå på torsdagskvällen. Det blir ofta dramatiska bataljer mellan de två giganterna i SBL de senaste åren, och det skulle det inte bli något annorlunda den här gången heller. Hemmalaget Luleå saknade nyckelspelarna Ellen Nyström och Felicia Camara-Ponturo vilket gjorde att de flesta sannolikt skattade gästerna som knappa favoriter, men den unga duon med Matilda Ekh och Freja Werth stal showen och stod tillsammans för 30 poäng när Luleå vann med 83-69.

På fredagskvällen gästade Mark Basket Huskvarna Sporthall och Wetterbygden Sparks där Marks pointguard Shayla Bennett i halvtid hade rasslat ihop 22 poäng och såg till att gästerna hade ledningen med tre poäng. I andra halvlek kom Wetterbygden igen och Maura Fitzpatrick med 23 poäng med 7 av 9 treor satta var en stor del till att Wetterbygden kunde inleda säsongen 20-21 med en seger där slutsiffrorna löd 78-71.

Lördagen var fylld med fyra matcher runtom i landet där Uppsala Basket tog emot Södertälje på hemmaplan. Kanske var det de två presenterade nyförvärven i Zenta Meļņika och Klaudia Lukačovičová bidragande till att ge Uppsala en självförtroende-boost, för av de senaste tio matcherna mellan lagen hade Uppsala bara en seger, men Uppsala tog segern med 78-74 när nyförvärvet Amanda Tivenius var poängbäst med 17 poäng och 6 returer.

Helsingborg BBK har ett tufft spelschema inledningsvis och startade SBL 20-21 med att gästa guldkandidaten Alvik Basket på bortaplan. En tuff uppgift minst sagt och Paula Juhlin glänste starkast hos hemmalaget med 33 poäng och 9 returer när Alvik som saknade Elin Ljunggren och Janel McCarville vann med 88-69.

I omgångens tv-sända match i Högsbo Basket mot Norrköping Dolphins i Gothia Arena så blev det en jämn tillställning där Högsbos “gamla” nyförvärv i Alexis Hyder visade upp sig från den sida SBL-supportrarna starkast minns henne ifrån. 26 poäng och 13 returer stod amerikanskan för när Högsbo vann med 72-65.

Visby Ladies gästade IK Eos under omgångens sista match på lördagskvällen där det skulle visa sig att släkten är värst. Från mitten på andra perioden seglade Eos upp i en ledning som varierade i storlek från fyra till elva poäng, men tidigare Visby-spelaren Alexa Middleton i Eos stod för 25 poäng och 5 steals och såg till att Eos kunde gå segrande ur kampen med 79-64.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör