Allt annat än topp mot botten i Uppsala

Allt annat än topp mot botten i Uppsala

Det var en bra basketmatch vi fick se i SEB USIF Arena i dag. Tyvärr, för oss i Uppsala, slutade den nästan enligt de statistiska förutsättningarna. Enligt statistiken borde matchen sluta 77-85. Nu lyckades båda lagen peta i två poäng till och det blev till slut en bortaseger med 79-87. Dessförinnan var bortasegern inte lika given. Ledningen växlade 10 gånger och var jämn lika många gånger. Luleå ägde bollen fler gånger, men båda lagen var lika effektiva i bollinnehaven. Det var de små detaljerna som avgjorde. Coach Henrik Johansson tyckte att det var ett steg framåt och det kunde vi på läktarna stryka under på. Så liten segermarginal för Luleå i grundserien (förutom förlusten mot Udominate) har endast Alvik lyckats med tidigare under säsongen (84-77).

Luleå började annars bäst och gick fram till en sjupoängsledning med knappa sex minuter kvar av första perioden. Resterande 1Q gick vi 20-7 och kunde alltså spela hem första perioden med 27-21. Stämningen var på topp i Uppsala och i hallen. Bortalaget hämtade snabbt in försprånget och sedan var det jämt. I andra halvlek kunde vi aldrig återta ledningen och det kändes som om det fanns en växel till för bortalaget, om de så ville. Nu spelade Luleå hårt med sin startfemma. Endast Chioma Nnamaka fick betydande minuter från bänken. Lite tråkigt kanske för oss i Uppsala att vi inte fick se mer av Nnamaka än 26 minuter, men vi har full förståelse för att coach David Visscher har en helt annan agenda för hur laget ska utnyttjades. Allis Nyström och Silvia Favento fick aldrig ta av sig uppvärmningströjorna.

En av de små detaljerna som avgjorde är Jennifer Hamson, som med sin längd tog nästan alla dueller under korgarna, när hon fanns på plats där bollen damp ner. De amerikanska guarderna gjorde 42 av Luleås poäng. Anna Barthold, denna nestor, som i landskamperna nyligen visade att hon fortfarande är en av landets bästa spelare gjorde en dubbel-dubbel med 21 poäng och 11 returer samt såg till att vi fick sex foul emot oss. En anmärkningsvärt bra insats är också den av Sofia Hägg, som med noll poäng ändå var inne på plan och bidrog med 23 i +/- statistiken, bäst av alla på plan.

I hemmalaget går det naturligtvis inte att låta bli att nämna Heather Butler, som spelade non-stop. Hon varierade sina hot mot motståndarnas korg och var särskilt lyckosam när hon pumpade på från trepoängsområdet. I princip vart tredje trepoängsförsök i matchen kom från Heathers händer. Dessutom med en imponerande skottprocent (67%). I övrigt var det en stabil laginsats, som lovar gott inför resten av säsongen. Vi kan inte låta bli att nämna Ellinor Meyer (yngst på plan), som kom in och helt oförväget gick in i en duell under motståndarkorgen, lyckades ta returen och sätta skottförsöket. Under sina åtta minuter spelade hon också bra försvar på ”bjässarna” Hamson och Barthold. Ashleigh Brown måste vi också nämna, som nu tycks trivas som fisken i vattnet på plan, dubbel-dubbel med 11 poäng och 10 returer och över 30 minuters speltid.

Intervju efter matchen med Korinne Campell och coach David Visscher hittar du här på vår Facebook-sida.

En seger i dag fanns ju inte i vår bok, även om vi naturligtvis hade inställningen, att det var en möjlighet. Resultatet blir ändå, att en bra insats mot Basketligans kanske bästa lag, ger oss mycket råg i ryggen, när det nu kommer att avgöras vilka lag som tar hand om slutspelsplatserna. Det är inte längre att bara ställa ut skorna när Uppsala står för motståndet.

Matchen slutade 79-87 efter periodsiffrorna 27-21, 16-25, 16-22 och 20-19.
Poäng Uppsala: Heather Butler 30, Korinne Campbell 20, Ashleigh Brown 11, Agnes Nordström 9, Lydia Karlefors 4, Josefin Gelin 3 och Ellinor Meyer 2.
Poäng Luleå: Adrienne Motley 22, Anna Barthold 21, Jessica Thomas 20, Jennifer Hamson 19 och Chioma Nnamaka 5.

Sponsorer och partners