Allt du behöver veta om slutspelet 20-21

Allt du behöver veta om slutspelet 20-21

Slutspelet är äntligen igång efter 22 spännande grundserieomgångar. Vi har samlat den viktigaste informationen inför slutspelet så att du kan vara trygg i att du har koll på allt nödvändigt.

Vi börjar med det grundläggande. Kvartsfinalerna spelas i bäst av tre med hemma-borta-hemma-principen om tre matcher krävs. Semifinaler och finaler spelas i bäst av fem med samma princip för hemma-borta. Det högst rankade laget i grundserien har hemmaplansfördel.

Spelschemat för slutspelet är designat på så sätt att inga matcher enligt nuvarande schema skall krocka med varandra. Är det två matcher på en vardag så startar den ena 18 och den andra 20, och är det två matcher på en helg så startar en 14 och en 16, allt för att du som supporter skall kunna ta del av så mycket av SBL-slutspelet som möjligt.

Du som vill följa slutspelet gör det på bästa sätt genom att bli Månadssupporter till ditt lag på Solidsport. För 139 kronor i månaden får du tillgång till alla matcher i SBL, oavsett vilket lag du väljet att stötta, och 70% av pengarna går direkt till den förening du väljer. En enskild match kostar 89 kronor att köpa, så skall du se fler än en slutspelsmatch så är Månadssupporterskap det bästa alternativet. Ett månadssupporterskap har ingen bindningstid och gäller i 30 dagar från betalning.

Flera slutspelsmatcher kommer också att sändas via SVT och ju närmre vi kommer avgörandet kring vem som får lyfta SM-bucklan ju fler matcher kommer visas på TV. I dagsläget är det inte helt klart vilka matcher som kommer visas på TV och inte, men genom att följa SBL dam på Facebook, Instagram och Twitter så kommer du garanterat inte missa den senaste informationen om hur du kan följa slutspelet i SBL.

Alviks Elin Ljunggren och Abigail Asoro jublar efter kvartsfinal ett mellan Alvik och Uppsala 20-21. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201 / ES0019

Under grundserien så har ett lag som drabbats av Covid-19 där tre eller fler spelare är bekräftat eller misstänkt smittade, alternativt om det funnits stor risk för smittspridning i laget, haft möjlighet att flytta matchen till ett nytt datum om situationen uppstår med mer än 48 timmar innan uppkast, och är det närmre inpå än 48 timmar så blir det en walkover-förlust för det lag som inte kan komma till spel för att undvika oväntade kostnader under ovissa ekonomiska tider. I slutspelet så finns inte samma möjlighet till att flytta matcher då spelarkontrakt, arbetstillstånd för utländska spelare och flera andra faktorer gör att det är svårt att skjuta fram matcher. Ligaklubbarna godkände därför innan slutspelets start Svenska Basketbollförbundets förslag om att inga matcher kan flyttas om ett slutspelslag skulle drabbas av covid-19, och kan ett lag inte komma till spel på grund av smitta så förlorar det laget den matchen vilket gäller för kvartsfinaler och semifinaler.

Målet är att SM-guldet skall avgöras på planen och inte via skrivbordsbeslut, och därför jobbar just nu förbundet tillsammans med ligaföreningen på att ta fram ett protokoll för hur en coronasituation i finalerna skall hanteras för att de kommande svenska mästarna skall vinna på planen och inte genom walkover. Än är inget beslutat, men högsta prioritet är att SM-guldet skall spelas om, och om enda alternativet för att genomföra en finalserie är att till exempel spela bäst av tre matcher istället för fem, eller på annat sätt sprida ut eller skjuta på matcher om möjligt så kommer det vara att föredra i finalerna.

Kvartsfinaler

24:e – 31:a mar

Semifinaler

5:e – 14:e april

Finaler

17:e – 29:e april

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör