Alvik tvingar fram en avgörande match

Alvik tvingar fram en avgörande match

Eos – Alvik, 47-60 (11-21, 10-8, 13-10, 13-21)

Det var laddat för publikfest i Eoshallen, med 493 själar på läktaren skulle skåningarna bära fram sitt lag till semifinal. Men Alvik hade andra planer, stängde igen sin egen korg och riggar nu för en avgörande match på lördag.

Alvik spelade som ett lag som inte hade något att förlora. Paula Juhlin och Elin Ljunggren spelade totalt 80 minuter, gjorde 28 poäng, tog 19 returer och var ankaret i ett försvar som bara släppte in 47 poäng bakåt.

Eos, som tidvis under säsongen haft svårt med anfallet, visade prov på det under onsdagskvällen när de inte lyckades klättra över 13 poäng i någon av de fyra perioderna. Leah Scott och Dubravka Dacic stod för 36 av Eos 47 poäng, och förutom ett smått succéartat inhopp från Sara Lundqvist var det ingen i Eos som lyckades kliva fram offensivt.

Precis som i första kvartsfinalen blev matchbilden en sådan med högoktanigt försvar, hård kamp om returer och lösa bollar, men bara glimtar av effektiv anfallsbasket.

Alvik kom ut ur halvtidsvilan och spelade zonförsvar, vilket kunde tyckas en smula förvånande då de bara släppt in 21 poäng under de första 20 minuterna och det verkade inte vara försvaret som var problemet. Trots det så syntes draget fungera, när Eos gick halva tredje perioden utan ett enda spelmål. Då tog coach Kevin Taylor Lundgren en timeout och stoppade in Sara Lundqvist, som snabbt presenterade sig genom att stänka i en trepoängare och sedan assistera Dubravka Dacic för ytterligare två.

I början av fjärde perioden var Eos ända uppe och nosade med ett tvåpoängsunderläge, men då klev veteranen Martina Stålvant fram, gled mot korgen, lade i en layup och drog samtidigt Louise Noakssons fjärde foul. Ett par minuter senare var ledningen tillbaka i tio poäng, och Eos mäktade aldrig med att göra det mer spännande än så.

493 personer i Eoshallen fick lämna besvikna, men inte hopplösa. På lördag spelas den avgörande kvartsfinalmatchen i Alvik, och om Eos kan spela samma försvar men bara någonstans hitta lite mer anfall har de absolut chans att vinna i Åkeshovshallen. De har gjort det förr.

Sponsorer och partners