Alvik vände och vann den första finalen

Alvik vände och vann den första finalen

Det fanns mycket som lockade till att se den första finalen mellan Alvik och Luleå, och få tittare kan ha klagomål på underhållningsvärdet på den TV-sända match som inledde finalspelet 2021.

Matchdagen inleddes med dramatik redan innan lagen ens var i hallen då i princip hela Bromma, inklusive hotellet som Luleå bodde på och Åkeshovshallen, var strömlöst från 08:15 på morgonen. Första prognosen var att strömmen skulle vara tillbaka 10:30, men när klockan började närma sig 11:30 utan att lampknapparna i såväl Åkeshov som Luleås hotell hade börjat funka igen så fanns det viss oro kring vad som skulle hända med matchen, men nästan på sekunden när uret slog 12:00 var strömmen tillbaka och matchen kunde gå opåverkad av strömavbrottet.

Finalserien inleddes med imponerande trepoängsskytte från bägge lagen där Luleå i halvtid hade satt 10 av 14 trepoängsförsök, varav 5 satta kom från Maggie Lucas som var stekhet i första halvlek, vilket var en stor anledning till att Luleå vid halvtidsvilan hade ett åtta poäng stort försprång med 48-40. Den första halvleken var Luleås, och Alvik var tvungna att ändra matchbilden helt för att kunna säkra segern och utnyttja den hemmaplansfördel man spelat till sig i grundserien.

Alviks Anna Stern och Elin Ljunggren såg till att vända upp och ner på matchbilden i den andra halvlek när Stern stod för karriärshögsta 16 poäng och Ljunggren satte 8 av 11 trepoängsförsök (!), 73 procent alltså från trepoängsland och totalt 26 poäng från hennes händer, ett tangerat säsongsrekord för Ljunggren.

Alvik lyckades vänta underläget i halvtid till vinst och gjorde hela 36 poäng i den fjärde quartern jämfört med Luleås 21, och slutresultatet fastställdes till 101-88 efter en buzzer beater-trea (utan försvarsspel skall nämnas) från Alviks Janel McCarville.

Match 2:5 spelas på tisdag i Luleå Energi Arena och sänds på SVT2 19:30.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör