Årets rookie – Klara Lundquist

Årets rookie – Klara Lundquist
Supertalangen Klara Lundquist, född 1999, blev denna säsong utsedd till årets rookie i Basketligan dam. Klara snittade under säsongen strax över 11 poäng per match och var en del av startfemman i basketligalaget Alvik Basket.

Under påskhelgen ledde Klara sitt Alvik till en final i åldersgruppen Girls 98-96 i Scania Cup, den inofficiella nordiska mästerskapen. Där belönades med med en plats i allstar-laget och placerade sig som bästa svenska spelare i skytteligan i sin åldersgrupp. Dessutom snittar Klara flest poäng per match i samtliga svenska ungdomslandslag, alla åldersgrupper inräknade.

Klaras första säsong i Basketligan dam har minst sagt varit mycket lyckad. Ett kvitto på det är att hon blev utsedd till årets rookie i Basketligan dam. Motiveringen löd som följande:

”/…/ Denna unga tjej fick alla röster av övriga lags coacher. Hon är lika tuff på planen som hon är ödmjuk utanför. Med ett självförtroende och pondus få förunnat är hon sin unga ålder till trots redan ett föredöme. Hon tvekar inte när matcherna står och väger och hon är publikens favorit. Årets rookie i Basketligan dam heter Klara Lundquist.”

Klara Lundquist är alltså endast femton år och spelar basket på elitnivå, samtidigt som hon går i skolan.

 

Hur gör du för att kombinera studierna med elitbasket? 

– Det går jättebra att kombinera basketen med skolan. Jag bor väldigt nära Bromma Gymnasium, där jag brukar träna på morgnarna innan jag går vidare till min skola.

Hur många timmar tränar du per vecka?

– Antal träningstimmar per vecka brukar variera beroende på hur mycket matcher vi har. Om det är mycket matcher ligger antalet träningstimmar runt 10-12 timmar på en vecka. När vi inte har så mycket matcher kan träningstimmarna ligga runt 15-18 timmar per vecka.

Vad är det för skillnad mellan att spela med juniorer och seniorer?

– Med seniorer är tempot mycket högre och det fysiska spelet är mycket tuffare. I ligamatcherna tillåter domarna mycket mer än vad de gör i exempelvis SM. En till skillnad är att om man råkar göra ett misstag, till exempel att passa bort en boll, så straffas man i seniorbasket oftast med att motståndarna kontrar och gör poäng direkt. I juniorbasket kanske inte motståndarlaget kan utnyttja situationen på samma sätt, vilket gör att man inte heller blir straffad på samma sätt. 

Har du hållit på med någon annan sport än basket?

Jag har hållit på med många sporter, bland annat fotboll, tennis, golf och friidrott, men det slutade ändå med att jag valde basket eftersom jag helt enkelt gillade det mest. 

 

Klara spelar just nu i samma lag som en av sina storasystrar, nämligen Anna Lundquist. På Klaras Instagrambeskrivning står det: ”I’m one of the one and only ’Systrarna Lundqvist’”.

 – Det var faktiskt jag som kom på det, berättar Klara. Folk sa att vi var som syskonen Håkanson vilket gjorde att vi ville ha en egen liten cool grej, haha. Vi spelade tillsammans när vi började spela basket. Vi splittrades och tränade med olika lag, men förra säsongen började vi spela i samma lag igen när jag började träna med damlaget.

 

Vad inspirerar dig?

– Jag inspireras av att bara titta på basket. Så fort jag sätter på en film som handlar om basket eller om jag tittar på en basketmatch, vill jag bara till hallen och träna. Men jag kan också inspireras av att titta på andra lagsporter som gör att jag längtar efter att själv få spela match med mitt lag. 

Har du någon idol?

– Någon jag alltid har sett upp till är Farihya Abdi. Jag har följt henne ända sen hon spelade i 08 Stockholm. Henne ser jag upp till eftersom hon har visat att man kan komma hur långt man vill om man tränar så hårt som det krävs. 

En annan idol är Shoni Schimmel som gjorde sin första säsong i WNBA i somras och som har spelat collegebasket. Jag älskar sättet hon spelar basket på. 

Vad är ditt bästa basketminne?

– Mitt bästa basketminne är helt klart när vi vann över serievinnande Udominate tidigare under våren.

Kommer du fortsätta i Alvik nästa säsong då du börjar på gymnasiet?

– Jag kommer att spela kvar i Alvik och börja på Bromma Gymnasiums NIU-program (nationell idrottsutbildning med inriktning basket, reds. anm.).  

Sist men inte minst – vad har du för tips till alla som vill bli lika duktiga som du på basket?

– Om man vill bli så bra som möjligt på basket gäller det att träna mycket och hårt och att dessutom titta mycket på basket. 

Skribent: Cecilia Sjöberg
Foto: Thomas Lönnström, Basketfoto

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör