Axel Borggren, Chioma Nnamaka, Ellen Nyström och Felicia Camara-Ponturo är förebilder som står upp för allas lika värde

Axel Borggren, Chioma Nnamaka, Ellen Nyström och Felicia Camara-Ponturo är förebilder som står upp för allas lika värde

SBL dam och Basketshop delar ut överskottet från försäljningen av Allas Lika Värde-plagg till fyra personer som förtjänar att hyllas för deras insatser när det kommer till att stå upp för allas lika värde.

I den första omgången av Svenska Basketligan Dam 2020-2021 bar alla lagen tröjor med budskapet Jag står upp för allas lika värde till följd av händelser runtom i världen men också på hemmaplan och i basketsverige. Det fanns inte då några storslagna planer på vad nästa steg skulle vara, eller om det ens skulle finnas något nästa steg, men innan omgången ens var färdigspelad började frågorna komma en efter en kring var tröjorna kunde köpas av supportrar som också ville visa var de stod i frågan.

Efterfrågan växte och ligaföreningen för SBL dam kom tillsammans med BasketShop.se överens om att sälja tröjorna till ett lågt pris och att det lilla överskott som fanns skulle samlas till en pott som senare skulle delas ut till en eller flera personer som är förebilder när det kommer till att stå upp för allas lika värde. Både tröjor och hoodies gick att köpa och när grundserien var slut hade totalt över 150 plagg sålts och överskottet landade på i runda slängar 8000 kronor.

En jury bestående av Basketshop och styrelsemedlemmar från ligaföreningen för SBL dam hade många namn på listan över möjliga mottagare, men kom till slut fram till fyra personer som på olika sätt varit mycket goda förebilder och som tveklöst förtjänar att uppmärksammas och hyllas för sina orädda ställningstaganden i frågor som inte kan beskrivas som annat än oerhört viktiga. Följande fyra personer kommer få dela jämnt på 8000 kronor var och har fått ta emot varsin Allas lika värde-tröja med guldtryck, som är exklusivt för de fyra mottagarna och bara är tillverkade i fyra exemplar totalt.

Axel Borggren

Det behövs inget långt besök på Axels Instagramkonto för att inse var Axel står i frågor kring allas lika värde och de som känner Axel vet att hans digitala ställningstaganden är lika otvetydiga i verkligheten som på hans sociala medier. Axel är den kompis som alla borde ha, och en sann förebild när det kommer till att stå upp för allas lika värde.

Chioma Nnamaka, Ellen Nyström och Felicia Camara-Ponturo

Luleå Basket-trion har använt sina plattformar som stjärnor till att i Luleå Baskets sociala medier belysa rasistiska strukturer, lyfta förebilder som tillhör minoritetsgrupper och dela medier som berör rasism och orättvisor. Trion är inte bara värda att se upp till för sina basketmässiga meriter och förmågor, utan också för de förebilder de är när det kommer till att stå upp för allas lika värde.

Mats Moberg, BasketShop, vad gör att ni har varit med på det här ställningstagandet från start?

– Att stå upp för allas lika värde, oavsett hudfärg, ursprung, sexuell läggning et cetera är en självklarhet för oss på Basketshop. Lika självklart och naturligt är det för oss att stötta det här initiativet och vi hoppas att alla basketklubbar runt om i landet arbetar, pratar och agerar mot all form av rasism och sexism både idag, i morgon och för all framtid, eftersom detta är en fråga som, tyvärr, alltid är aktuell. Basketen är, och skall i våra ögon alltid vara, en ledstjärna och förebild i dessa frågor, och det är viktigt för oss att kunna lyfta personer som vi tycker jobbar på ett föredömligt sätt med de här frågorna.

Louie Söderberg, ligakoordinator SBL dam, hur tänker du om utdelningen av detta överskott?

– Jag är så stolt över att vi i svensk basket har personer som dessa fyra mottagare som på olika sätt bidrar till bättre miljöer och viktiga diskussioner i frågor som vi aldrig får sluta bry oss om och jobba aktivt med. Axel, Chioma, Ellen och Felicia är inget annat än sanna förebilder som förtjänar att hyllas för vilka de är och de insatser de gör för att göra världen till ett bättre ställe ett samtal i taget.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör