Basketmåndag på SVT när Umeå och Uppsala rivstartar 2021

Basketmåndag på SVT när Umeå och Uppsala rivstartar 2021

Årets första match i Svenska Basketligan Dam ser du på SVT Play live med sändningsstart 17:55 eller på SVT24 i efterhand 19:30 när A3 Basket Umeå tar emot Uppsala Basket i Umeå Energi Arena måndagen den 4:e januari.

A3 Basket Umeå avslutade 2020 med en vinst mot Visby Ladies på hemmaplan med 84-80 och har inför kvällens möte mot Uppsala sju raka segrar och totalt nio segrar på de elva matcher man hittills spelat.

Guardduon Janee Thompson och Emma Stach har visat sig svårstoppade i SBL och tillsammans snittar de 39,7 poäng per match där den mer attackorienterade amerikanskan Thompson står för 19,4 poäng och den tyska skarpskytten Stach står för 20,3 poäng per match. Utöver den farliga guardduon sitter man även på den tyska forwarden Ama Degbeon som säsongen 18-19 blev vald till Finalseriens MVP i SBL när A3 tog sitt första och hittills enda SM-guld.

Uppsala Basket har haft en annorlunda uppladdning inför matchen från A3 då Uppsala spelade sin senaste match den 28:e november mot Alvik Basket som slutade i 80-62-förlust, men sedan drabbades av flera Covid-19-fall i truppen och fick skjuta upp matcher. När man sedan var redo att spela igen så drabbades även motståndarlag av covid-19-fall, och det har inneburit att man gått i över en månads tid utan matchspel. Innan Uppsalas covid-avbrott så var man formstarka och hann ta fyra vinster på åtta matcher, vilket är lika många segrar som man sammanlagt kammade ihop de två tidigare säsongerna.

Hemligheten bakom Uppsalas hittills starka säsong är ingen vidare hemlighet utan ett gäng bra rekryteringar under sommaren där namn som Crystel Bittar, Klaudia Lukacovicova, Zenta Melnika, Tina Moen och Amanda Tivenius är några av de spelare som kommit in och bidragit till att Uppsala gör sin bästa säsong på närmare fem år.

Vem står starkast ikväll? Kan det vara en fördel för Uppsala att få träna ihop sig utan fokus på matcher under en måndag eller skall A3 visa att man är välförtjänta av favoritskapet?

A3 Basket Umeå – Uppsala Basket ser du live ikväll måndag på SVT Play 17:55 eller i efterhand på SVT 24 19:30.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör