Borås, en nykomling att räkna med. Och en ny ranking

Borås, en nykomling att räkna med. Och en ny ranking

Den ene av två coacher som den här säsongen tar steget upp i ligan med sina lag är Pat Ryan, som gör sitt femte år med Borås damlag. Pat Ryan är en känd profil inom den svenska basketen, som han varit en del av sedan 70-talet. Som många andra amerikaner kom han för att stanna i det nya landet och flera av dem har ju lämnat högst väsentliga bidrag till basketens utveckling i Sverige.

Pats ”Sverigeresa”, som spelare och coach har fört honom till platser som Ängelholm, Helsingborg, Nässjö och Stockholm innan han landade i Luleå, där han blev assisterande till David Visscher i dåvarande Plannja och fick vara med om att vinna SM-guld. Och så blev han instruktör på Luleå BG, en sejour som bröts 2009 då Ryan värvades till Borås för att leda klubbens lag i SBL Herr.

Det mesta tyder på att han slutligen slagit ned bopålarna i just Borås, där han nu alltså startar ligaresan med damlaget, vid sidan av jobben som NIU-instruktör på halvtid och lärare på engelska skolan på den andra halvan. Just nu funderar Ryan på att gå i pension, då han kan ägna mer tid åt golfen och huset han skaffat i Bohuslän, men från basketen tyder inget på att han pensionerar sig.

Jag tycker att jag fick vara med om att bygga en stark bas för basketen i Borås under mina år med herrlaget” säger Pat. Det var en resa som kröntes med SM-guld 2020, om än utan slutspel och med en annan coach vid rodret. Och Ryan har bidragit på flera sätt till basketutvecklingen i Borås. Han skrev t e x en bok, som innehåller en utvecklingsplan för spelare och coacher i klubben

Han hakade på damsatsningen för fem år sedan när Mattias Modig bad honom ta över laget. ”Jag tyckte om visionerna och den professionella satsningen som presenterades. Och i klubben finns ju redan goda förutsättningar, en bra miljö för träning och allt det andra som behövs i en elitverksamhet, som matcharrangemang. Redan när vi startade resan med damlaget i division 3 hade vi t ex matcharrangemang på liganivå”.

Pat Ryan kommer att leda Borås damlag i deras ligadebut tillsammans med Karin Inger Key som assisterande och Christer Avlund som team manager, personer han hyser den största respekt och förtroende för. Karin har ju erfarenhet som ligacoach i Mark och är den som svarar för det defensiva upplägget i ligalaget, medan Christer är den som håller reda på allt och alla och ser till att allt runt omkring laget fungerar.

När jag pressar Pat på målsättningarna under den första säsongen i ligan, vill han inte kännas vid kvantitativa mål. Han vill i stället prata om utvecklingsmål men att man förvisso vill skapa ett lag som är konkurrenskraftigt. Diskussionen för in oss på resonemang som handlar om kontinuerliga förbättringar, där man inte måste leta efter komplexitet, utan snarare att utförandet av det till synes enkla står i centrum.

Jag ser en stor potential för utveckling av vårt lag och damverksamheten. Vi fortsätter bygget steg för steg, med visionen att bli en toppklubb i SBL Dam”, säger han om de långsiktiga målsättningarna. Och efter att damlaget gått från trean till ligan på några är det inte utan att man är benägen att ha förhoppningar om det man håller på att bygga i Borås.

Den förra säsongen blev som för så många andra en missräkning. Bara fyra matcher blev det i BED innan spelet avbröts. Men det var ändå inte ett bortkastat år. Laget tränade varje kväll under den spelsäsong som gick till spillo, och det har man stor glädje av idag.

Efter att ha sett Borås spela under helgens turnering i Huskvarna kan man slå fast att Borås inte blir någon hackkyckling i ligan, snarare att laget kommer att kunna ställa till det för många lag den kommande säsongen. En föraning fick vi när Borås veckan innan turneringen besegrade Eos i sin första träningsmatch, med 80-64. Och det följde man upp på ett förtroendeingivande sätt i Huskvarna.

I Huskvarna pressade Borås först Wetterbygden, som har ett klart starkare lag än förra säsongen. Efter Boråsledning större delen av matchen lyckades Sparks ta den till förlängning, som såg ut att följas av en ytterligare femminutare. I matchens sista sekund skickade Taylor Brown i Sparks i en trea från halva plan. En snöplig förlust för Borås efter en i övrigt väl genomförd match.

Än mer imponerade Borås i lördagens seger mot Högsbo. Borås var helt enkelt det bättre laget, mot ett för dagen lite vingklippt Högsbo, som saknade Elin Johansson och sin andra amerikanska. Men icke desto mindre, segern var aldrig hotad. Borås gjorde över 90 poäng och vann till slut med elva. Och på söndagen gav man inte danska Herlev några chanser.

Att säga att insatsen var sensationell är kanske överord, men Borås var definitivt turneringens stora utropstecken. Att laget redan nu kunde spela så gediget, med så tydliga linjer i både anfall och försvar, var överraskande.

Det var helt enkelt solitt på ett sätt som man sällan eller aldrig har sett en nykomling leverera. Borås spelar med speed när tillfälle ges, och i övrigt med tålamod och disciplin. Att komma in i ligalunken och prestera när det verkligen gäller är naturligtvis en annan femma, men det finns utan tvekan en stabil bas att stå på.

De tre amerikanska spelarna i Borås är inga världsstjärnor, men tycks inordna sig i laget och spelmodellen, och fyller viktiga roller. Och lagbygget som helhet är bra. Det blir inte de där omedelbara kvalitetstappen när spelarna 7-10 byts in. Och många var överraskande bra. Man har t e x aldrig sett nyförvärv som Linn Larsson, Emma Häger och Estelle Centerstam, prestera så bra i sina tidigare klubbar.

Sensationell var däremot insatsen av point guarden Emma Ström, som efter BG Luleå vände till Borås efter en säsong på college. Ström blir en begivenhet i ligan. Hon imponerade stort på bakplanen. Det är kul när unga svenskor får chansen som point guards i ligan, där annars många amerikanskor huserar. Men Ström visade att hon kan matcha dem, och mot Högsbo tog hon coach Ryan på orden. Han vill att hon skall ta fler treor i matcherna och den här dagen gjorde hon det, 4/7 blev Ströms facit.

En intressant nykomling har vi definitivt i Borås, och av helgen i Huskvarna att döma även en att räkna med. Nu är det upp till bevis för Ryan och hans spelare, att visa att de kan hålla en hel säsong på liganivån. Men sammantaget tror jag att om något lag åker ur ligan, så är det inte Borås.

Upp på min ranking av lagen åker Borås hur som helst, där Alvik och Högsbo efter lite klena resultat i träningsmatcherna, tappar placeringar. Vi lär få se bättre prestationer från de båda lagen när de har alla spelare på plats. McCarville och Leidel saknas i Alvik, och varken Tynice Martin eller Elin Johansson spelade för Högsbo i helgen, men båda får finna sig i lite blygsammare placeringar den här gången.

Förutom Borås får Södertälje och Norrköping ta upp kliv på rankingen, som förstås är lite gissningslek eftersom jag inte sett alla lagen spela på försäsongen. Men Södertälje tycks trava på och har vunnit sina träningsmatcher, och Norrköping rapporteras inte ha haft några problem med Visby.

Träningsspelandet går vidare för flera lag i veckan. På onsdag spelar t e x Södertälje-Alvik och på torsdag och fredag matcher Östersund på hemmaplan mot A3.

1.Luleå
2. A3
3. Södertälje
4. Norrköping
5. Alvik
6. Uppsala
7. Wetterbygden
8. Högsbo
9. Visby
10. Borås
11.Eos
12. Östersund
13. Helsingborg
14. Mark

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör