Borås och Östersund klara för spel i SBL – “Betyder jättemycket för mig personligen”

Borås och Östersund klara för spel i SBL – “Betyder jättemycket för mig personligen”

I morse kom det glädjande besked från Svenska Basketbollförbundet när det blev officiellt att Borås Basket och Östersund Basket efter genomgång av förbundet kring organisation och ekonomi beviljats platser i SBL dam 21-22, vilket innebär att 14 lag spelar i SBL dam 21-22. Aldrig tidigare har 14 lag funnits på den liganivå på damsidan.

För att inga klubbar skulle behöva äventyra sin långsiktiga ekonomiska hälsa kunde inga lag åka ur SBL 20-21, men det innebar inte att dörren för att ta klivet upp till SBL var stängd. Så sent som säsongen 17-18 spelade Borås Baskets damlag i division 3, men avancemangen i seriesystemet har avlöst varandra, och nu står det klart att Borås tillsammans med Östersund Basket tar klivet upp till SBL dam till säsongen 21-22.

– Man har gått och väntat ganska länge känns det som så det var skönt att få det bekräftat och veta hur man ska jobba vidare nu och vilken nivå vi är på nästa säsong, säger Mattias Modig som är sportchef för Borås Baskets damlag och fortsätter. Vi som förening har varit trygga eftersom vi genom det lag vi har i SBL herr vet att vad som krävs organisationsmässigt, med matcharrangemang, staben runt laget och den ekonomiska biten. Helst av allt hade vi spelat oss till platsen men coronasituationen är inget vi kan styra över och det gjorde väl oss lite oroliga över att det kanske inte skulle bli något för att vi inte var sportsligt kvalificerade, men samtidigt har förbundet varit tydliga med att inga lag åker ur och ettanlagen har möjlighet att ta klivet upp.

– Jag tycker det är en stor grej det här och det är stort att ha två lag på högsta nivån på både dam- och herrsidan. Det kommer lyfta föreningen ytterligare och ska bli spännande.

Östersund har spelat i högsta serien för damer tidigare när man 17-18 som nykomlingar var poängsskillnad ifrån en slutspelsplats. Nu är man tillbaka i SBL efter en satsning på ungt svenskt material efter tre säsonger i Basketettan. Östersunds ordförande Per-Åke Pettersson känner att tiden är rätt för Östersund att återigen ta en plats i svensk baskets finrum.

– Det betyder jättemycket. Vi har försökt tänkt lite mer långsiktigt den här gången och att vi vill ha något i ligan att göra när vi väl kommer upp och vi vill inte bara vara där och vända. Till en början satte vi upp en målsättning om att ha en ekonomi som klarar av det, jobba med organisationen och försöka bredda den så vi har tillräckligt med det runtikring för att klara av att spela i ligan. Vi har fortfarande saker att göra på alla fronter men vi är mer förberedda än vi var förra gången. Jag var inte med då, men de signaler jag fått när vi pratar om det internt så är känslan så.

Förutom ungt svenskt material finns det en annan satsning som gör Östersund Basket unikt. 23-åriga Alva Stark, med ett spelar- och coachförlutet i Norrköping, är sedan ett år tillbaka head coach för laget och mycket pekar på att det blir hon som leder Östersund i SBL i höst, vilket om nuvarande coachuppsättningar hos övriga SBL-lag är intakta skulle göra henne till ensam kvinna i en head coach roll i någon av högstaligorna på dam- och herrsidorna i Sverige. Ett normbrytande inslag som både är en viktig signal utåt men som också kan vara en tidig milstolpe i vad som har potential att bli en lång tränarkarriär för ett ungt coachlöfte.

– Den här möjligheten betyder jättemycket för mig personligen, säger Alva Stark och fortsätter, men jag tror och hoppas att det betyder ännu mer för svensk basket, att det pekar på att vi går mot en bättre riktning och att jag kan föregå som gott exempel på att det är möjligt för andra tjejer och kvinnor som har samma ambitioner. Det är tråkigt att verkligheten ser ut som den gör och att jag förmodligen kommer vara den enda kvinnan i en head coach-roll i ligan i höst.

Båda klubbarna pratar mycket om långsiktighet och vikten av att inte ha som främsta mål att ta sig till ligan och hoppas på det bästa för att se vad som händer när man väl tagit sig dit.

– Våran exakta målsättning kommer vi kunna staka ut när vi vet vilket lag kan ställa på banan, men det är ingen hemlighet att vi vill hänga kvar och etablera oss och ta steg för steg. Sedan om det blir slutspel första året skulle det vara fantastiskt roligt, men det är inget som vi har spikat upp som någon utstakad väg ännu, säger Borås Baskets Mattias Modig.

– Det vi har pratat om är att vi vill iallafall försöka nå en slutspelsplats, men något som vi redan nu vet att vi kommer stå för är att vi kommer satsa på våra svenska spelare och egna talanger. Första steget är att få klart med så många av våra befintliga spelare, stommen, och sedan andra svenska spelare utifrån och efter det kommer amerikanska spelare, säger Östersunds Alva Stark.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör