De bästa svenska värvningarna

De bästa svenska värvningarna

Vi är på god väg mot de närmare 50 importer som jag beräknade skulle finnas i de svenska ligalagen den här säsongen. Just nu är räkningen på 44 och fler signeringar är att vänta. Uppsala har t e x bara redovisat en utländsk spelare så här långt, och högst troligen bir det ytterligare någon till. Detsamma gäller Norrköping, som i dagsläget har två amerikanskor klara och gissningsvis också Högsbo. Båda lagen hade ju tre importer förra säsongen.

Intressant i år är att hela 13 av de nu spelklara importerna tidigare har spelat i den svenska ligan (eller i BED). Åtta av dem var här förra säsongen: Vasiliki Louka och Ama Degbeon (A3), Janel McCarville och Dara Taylor (Alvik), Chanelle Molina (Södertälje), Jessica Kelliher och Ace Harrison (Visby) och Elena Popkey (Östersund), medan fem är ”återvändare”: Tiffany Brown och Teniya Page (A3), Tea Milardovic (Alvik) och Korinne Campbell (Högsbo).

Det verkar alltså som om klubbarna vill satsa på säkrare kort, spelare man känner igen och vet vad de går för, i stället för att göra chansvärvningar, för chanstagningar är ofta vad det handlar om. I synnerhet när det gäller spelare som kommer direkt från college. En annan strategi är att göra som några av klubbarna, att rekrytera importer som gjort något eller några år i Europa. Då får man i alla fall ett bättre kvitto på vad de går för.

Och ett är säkert: Ett antal av de helt nya importerna kommer anses inte hålla måttet, skickas hem och ersättas. Uppgifter tyder på att någon redan fått ”vända på klacken”. Det handlar om Eos grekiska nyförvärv, Chrysa Kilazidou, som uppges ha fått sparken.

Importer i alla ära, men flera av klubbarna har gjort bra värvningar av spelare med svenska pass. Och av de högklassiga finns inte längre så många svenskor som är klubblösa. Josefine Vesterberg är en, och högst sannolikt blir hon Luleå trogen om hon blir kvar i Sverige. En annan är Veronika Mirkovic, som spelat utomlands, men också gjort en säsong i Visby och förra året var i Wetterbygden.

I övrigt finns ett antal spelare, främst yngre, som var med förra säsongen, som ännu inte offentliggjorts som klara. Men merparten av dem förlänger säkerligen med sina klubbar. Och klart är att, som vanligt, många svenskor lämnar ligan. Ett stort antal går till college, t e x Matilda Ekh, Freja Werth, Mimmi Hahne, Sanna Ström, Sara Lundquist, Julia Nyström, Stina Almqvist, Miranda Elebring, Ruba Abo Hashesh, Lisa Bolander och Tilda Lindström. Några blir proffs utomlands: Klara Lundquist, Lovisa Hjern och Evelyn Ovner. Som bekant slutar Chioma Nnamaka, liksom Milen Hagos och det finns ett antal etablerade ligaspelare som man med säkerhet inte fortsätter i sina klubbar, men vilkas vidare öden är obekanta: Vendela Genell och Patricia Elias (Helsingborg), Kajsa Lundahl, Dubravka Dacic (som vi kan räkna som svensk) och Tove Hultin (Eos).

Någon överraskning kan fortfarande komma på den svenska fronten, men av de hittills gjorda värvningarna får de här anses vara de bästa:

  1. Fanny Wadling, University of Maine till Luleå

Wadling var med i landslagets bruttotrupp inför EM-slutspelet och har varit hett eftertraktad av ligaklubbarna efter sina fyra år på college. Hon valde att återvända till Luleå, där hon gick på RIG. Wadling kommer att tillföra storlek till sitt lag och blir förstås en stor tillgång i ligan och i Luleå, kanske för många år framöver.

2. Abigail Asoro, Alvik till A3.
Hon har erfarenhet av spel utomlands och i landslaget. Asoro hade lite svårt att hävda sig i Alvik förra säsongen och vänder nu tillbaka till A3, där hon blev mästare 18/19. Värvningen av den mångsidiga och atletiska Asoro är en av de vassaste den här säsongen

3. Ellen Åström, Alvik till Södertälje
Även Åström hade svårt att få svängrum i Alvik. Betydligt mer kommer hon att få i sin moderklubb. Och som Asoro har hon internationell erfarenhet. Den rutinerade Åström kommer att utgöra en stark bakplan tillsammans med Chanelle Molina i Södertälje.

4. Mikaela Gustafsson, Södertälje till Alvik.
Gustafsson går motsatt väg, från Södertälje till Alvik. En bra värvning av Brommaklubben, som får en spelare med erfarenhet från college och spel i Tyskland, och som hade en överraskande bra avslutning av förra säsongen.

5. Moa Lundqvist, Nottingham Wildcats till Östersund
Hon spelade i den brittiska ligan efter sina år på college och blir med sin erfarenhet och tuffhet en rejäl förstärkning för liganykomlingen och moderklubben, som kontrakterat Lundqvist för tre säsonger.

6. Ida Andersson, Leganes till Södertälje
Det blir spännande att se Ida Anderssons i hennes återkomst till ligan och den klubb hon är fostrad i. Innan hon for i väg till college hann hon bara med en säsong i SBL, men när hon nu återvänder har hon också hunnit med spel både i Australien och i Leganes i den spanska andraligan.

7. Sofia Hägg, Södertälje till Luleå
Även Hägg återvänder till den klubb där hon började spela i ligan. Hon har tagit en sväng över Wetterbygden och Södertälje, och blir med sitt försvarsspel, sin erfarenhet och skarpa skytte en viktig pjäs i mästarlaget.

8. Johanna Prytz, Mark till Uppsala
Uppsala får en stabil och rutinerad spelare i Prytz, som gjort sex säsonger i ligan, i fyra olika klubbar, men också flera år utomlands. Hon har spelat i Tyskland, Tjeckien och Belgien.

9. Matilda Åhlberg, Luleå till Norrköping
Det är trångt på bänken i Luleå, så den välskolade Åhlberg styr kosan till Norrköping, där hon garanterat kommer att få mer än de tolv minuterna per match hon spelade Luleå. En intressant värvning av Dolphins.

10. Debbi Alem, Wetterbygden till Helsingborg
Alem gjorde sin första ligasäsong i Wetterbygden, och kanske kan den lovande guarden med det fina spelsinnet ta ett ytterligare kliv i sin utveckling i Helsingborg.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör