De har rekryterat de bästa importerna

De har rekryterat de bästa importerna

De utländska spelarna i ligan den här säsongen är inte bara fler än någonsin. Man kan också konstatera att kvalitetsnivån är högre än någonsin. Inte bara har vi ett tiotal återvändare, d v s sådana som spelat i ligan tidigare och som är konstaterat riktigt bra spelare. Vi har också ett stort antal nya ansikten som ansluter med fina meriter från college och/eller professionella ligor. Man kan dra slutsatsen att klubbarna blivit allt bättre och noggrannare i rekryterandet av importer, och att coacherna i högre grad än tidigare valt importer de känner väl, spelare som de tidigare haft i sina lag, eller coachat mot, i Sverige eller i andra ligor.

Bland återvändarna har vi landslagsmeriterade spelare som Tea Milardovic (Alvik), Vasiliki Louka (A3) och Ama Degbeon (A3). Där finns också Chanelle Molina (Södertälje), som inte var långt ifrån att ta en plats i WNBA i år, och så den mest meriterade av dem alla, Janel McCarville (Alvik). Andra starka kort är Jaydee Christopher (Eos), Teniya Page och Tiffany Brown (A3), Dara Taylor (Alvik), samt Jessica Kelliher och Ace Harrison (Visby).

I gruppen av de nya hittar vi förvisso ingen Janel McCarville eller för den delen Natisha Hiedeman, men spelare som varit framstående på college, varit på träningsläger med WNBA-lag, blivit draftade och även spelat i WNBA. Vi har också spelare som fått MVP-utmärkelser och blivit mästare i andra ligor. Här är ett axplock av dem:

Den som spelat i WNBA är Luleås nyförvärv Brooke McCarty-Williams, då hon 2019 tillhörde Dallas, men hann innan dess bli utsedd till ”Big 12 Player of the Year” när hon spelade för Texas på college. Och så blev hon ju finsk mästare med PeKa 2019.

Finsk mästare har också Luleås andra amerikanska blivit. Bria Goss vann 2017 med HyPo och var under åren på University of Kentucey i collegeslutspelets ”Elite 8” två gånger. Goss var på WNBA-laget Indianas träningsläger 2019 och har även erfarenhet från spel i Rumänien, Island och Slovakien.

Två spelare som draftats till WNBA är Mehryn Kraker (Östersund) och Tynice Martin (Högsbo). Kraker, som spelade för Green Bay på college, draftades som nr. 27 av Washington år 2017. Martin, som gick på West Virginia, för övrigt tillsammans med nuvarande WNBA-spelaren Kysre Gondrezick, valdes som nr. 34 förra året av Los Angeles. Och så har vi Wetterbygdens Tyra Whitehead (college San José State), som också haft WNBA-känning. Whitehead var med på Washingtons camp i år.

I Kate Oliver (Norrköping) och Ashley Arlen (Wetterbygden) har vi två spelare som blivit utsedda till MVP i den brittiska ligan, Oliver dessutom tre gånger. Hon spelade för Leicester Riders, och Arlen för Nottingham. Brittisk mästare blev Janice Monakana (Södertälje) år 2019, då hon även utsågs till finalernas MVP. Monakana har även hunnit med att spela EM-kval, EM och OS-kval med Storbritannien.

En annan nationsmästare är Laura Ziegler (Eos), som i våras vann den danska ligan med Herlev, och dessutom utsågs till årets unga spelare i Danmark. Och Wetterbygdens nyförvärv Ashley Taia blev alldeles nyligen WNBL-mästare i Australien med Logan Thunder.

Taylor Murray (Norrköping) som spelade för Kentucky på college, var med i det amerikanska U16-landslaget, för övrigt tillsammans med en viss Sabrina Ionescu. Och Kay Kay Wright (Östersund) fick en plats i det amerikanska landslagets bruttotrupp inför de panamerikanska spelen 2019. Wright lyckades inte slå sig in bland de tolv i laget, men rankades som topp 20 av alla collegespelare 2020.

NCAA-mästare har vi inte haft många i Sverige, men i år finns en: Doniyah Cliney (Eos) vann det nationella slutspelet 2017 med South Carolina, då den största stjärnan i laget var A´Ja Wilson. De övriga tre åren på college nådde Cliney och South Carolina ”Sweet 16”. Och så skall vi nämna Norrköpings Akienreh Johnson, som spelade för den högt rankade skolan Michigan i starka Big Ten conference, där hon i år valdes in i det defensiva all star laget. Michigan tog sig till tredje rundan i slutspelet, där det dock tog stopp mot Baylor.

Många importer med fina meriter, och som är värda att hålla ögonen på, har vi alltså i SBL Dam i år. Och vilket lag har då lyckats allra bäst med sina importer? Vi får vänta på facit, för säsongen är ännu i sin linda, men så här skulle jag säga i dagens läge: Eos och Wetterbygden har t e x värvat bra på importfronten, men det är två andra lag som sticker ut.

Det ena är Luleå, som visserligen ”bara” har två amerikanskor, McCarty-Williams och Goff, men de är naggande goda, erfarna och lär bli rejäla tillgångar. Det andra är Norrköping Dolphins, som ställer upp med dubbelt så många importer som Luleå. I Akienreh Johnson, Taylor Murray, Jaelyn Brown och Kate Oliver har Norrköping en uppställning som heter duga. De tror jag kommer tillhöra de bästa i ligan på sina positioner och ge Kevin Taylor Lundgren riktigt bra kort att lira med. Så mitt svar är att Norrköping har rekryterat bäst och ser ut att ha mest eldkraft på importsidan.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör