Derby- och finalrivalerna möts redan i semifinal – “Vi är två väldigt bra lag”

Derby- och finalrivalerna möts redan i semifinal – “Vi är två väldigt bra lag”

Hur har A3 Basket Umeås grundseriesäsong varit? Den går att beskriva både som väldigt bra och riktigt illa, för västerbottningarnas säsong har verkligen gått i perioder. Från början på november till mitten av februari gick man obesegrade med 12 raka segrar och visade upp vad många skulle kalla mästarlags-form, men skador och covid-avbrott har ställt till det och i sluttampen på säsongen råkade man ut för flera skador som vände upp som till viss del gjorde den väldigt goda formen man visade upp tidigare ogjord och var en källa till oro för många Umeå-supportrar.

Skadorna avlöste varandra där man i vissa matcher saknade bägge startspelarna i guardduon Emma Stach och Janee Thompson och även den otäcka knäskadan på klubbens guldhjälte Gintare Mazionyte från säsongen 18-19 gjorde att man när det var som värst saknade mer än halva startfemman. Dessutom har laget vid två tillfällen drabbats av utbredd smittspridning i laget och har tvingats skjuta på matcher och isolerat laget. En som varit både Umeås och ligans främsta spelare under säsongen är tyska Ama Degbeon som gjorde sin första säsong med klubben 18-19. Degbeon återvände till klubben i februari 2020 och hann göra tre matcher innan säsongen avbröts, men har varit med under hela säsongen 20-21 och det råder inget tvivel hos henne att den här säsongen sticker ut.

– Det har verkligen varit en ovanlig säsong för alla och som flera andra lag så har vi haft perioder när vi inte har tränat och varit i karantän vilket har ställt till det, säger Ama Degbeon och fortsätter. De skadeproblem vi haft särskilt i slutet på säsongen gjorde det tufft för oss när vi hade flera nyckel- och startspelare som saknats, men genom att jobba tillsammans har vi ändå fått det att funka och jag tycker ändå vi gjort det bra och nu är vi i semifinal och är redo för nästa uppgift.

Säsongen 18-19 blev Degbeon utsedd till Finalseriens MVP när A3 Basket Umeå tog klubbens historiska första SM-guld. 20-21 vann 188 cm långa Degbeon returligan med 10,5 och i de allra flesta statistikkolumnerna har hon tagit stora kliv från guldsäsongen. Från 13,9 till 15,6 poäng per match, från 7,2 till 10,5 returer per match, från 5,8 satta tvåor per match till 6,1 och såväl trepoängsskyttet som stealtagandet har gjort förbättringar i också. Ama Degbeon är en stor anledning till A3 gått från 12 till 17 segrar i grundserien från säsongen 19-20 till 20-21.

– Säsongen 18-19 var min första proffssäsong efter college och utanför Tyskland så allt det var mycket nytt och mycket att lära sig även om jag spelat i tyska högstaligan och på college innan. Jag har utvecklats som spelare men jag tror också att jag fått en större roll och jag har också haft en inställning där jag tänker att laget behöver fler returer av mig än tidigare, och då har jag tagit mig an den uppgiften.

Ama Degbeon och Isabelle Edholm i GA-hallen i november 2020. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0048

I kvartsfinal ställdes ligatrean A3 mot Södertälje som slutade på en sjätteplats. Bägge matcherna vanns med en poäng av A3 som innebar att semifinalbiljetten säkrades efter 2-0 i matcher, men som vinstmarginalerna kraftigt antyder satte det långt inne och i bägge matcherna låg man under i matchens slutsekunder innan Emma Stach i match ett satte en tuff layup med 4,6 sekunder kvar som innebar 83-82 och i match två så tog Ama Degbeon en matchavgörande offensiv retur och lade in 65-64 med mindre än 3 sekunder kvar på klockan.

– Jag tror att det som gjorde att vi vann bägge de två matcherna som var så jämna var att vi hade både kylan och nerverna som behövdes. Skottet Emma [Stach] tog i första matchen var ett tufft avslut och i bägge matcherna men ännu tydligare i match två hade vi problem med skyttet utifrån men vi fortsatte jobba hårt, fokusera på att göra detaljerna rätt och att vara starka i returtagningen.

Ikväll drar semifinalserierna igång som inleds 18:00 med Alvik mot Högsbo, och 19:35 sänds Luleå A3 Basket Umeå på SVT24 och SVT Play. Det finns två aspekter som gör 19:35-matchen till ett väldigt hett möte; dels så är det den geografiska aspekten med ett Norrlandsderby i semifinal men vad som kanske spelar in ännu mer är att lagen mötts i final hela fyra gånger sedan 2015 för att göra upp om guldet. Ikväll börjar semifinalserien mellan Norrlands två största städer Luleå och Umeå som när serien är avgjord kommer innebära finalspel för bara ett av lagen som bägge har en finalplats och ett SM-guld som målsättning.

– Vi är två väldigt bra lag från norra Sverige, och det finns en historik mellan lagen. Det är lite annorlunda att möta just dem och det ger en extra nerv till serien, men i slutändan är det en slutspelsserie där det handlar om att ta sig till final och vinna. På ett sätt är det som att spela mot vilket lag som helst, men jag tycker ändå att det blir lite speciellt med ett derby i semifinal.

– Ett mästarlag är ett lag som gör det man gör i grundserien, men med en högre lägstanivå och stabilitet. Många lag kan göra bra matcher i en grundserie, men kan man hålla den nivån genom ett helt slutspel när orken är som lägst, matcherna är som tätast, matcherna är som jämnast och viktiga beslut skall tas? Då är man ett mästarlag.

– Vi måste göra de små sakerna rätt i defense och offense. Vi måste spela vårt spel och vi måste spela som ett lag. Det viktigaste är att vi kan just spela tillsammans, att alla gör sitt jobb och att vi står upp för varandra även om vi stöter på motgångar.

Luleå Basket – A3 Basket Umeå sänds på SVT24 och SVT Play ikväll med sändningsstart 19:30.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör