En femte avgörande finalmatch för historieböckerna

En femte avgörande finalmatch för historieböckerna

20:00 startar SVT:s sändning på SVT24 och SVT Play när en svensk mästare i SBL dam 20-21 skall utses. Oavsett utgången vet vi redan nu att historia kommer skrivas i Åkeshovshallen ikväll.

Det har rått olika uppgifter kring Alviks tidigare finalinvolvering eller inte där vissa menar på att det är Alviks första finalspel som just nu pågår, men det är oavsett hur man ser på det inte sant. Via den nya fliken Finalhistoria på sbldam.se kan man se att Alvik spelade final 1976 mot Högsbo, och som del av konstellationen 08 Alvik Stockholm 1998 och 2001 där den sistnämnda resulterade i guld. Det råder däremot delade meningar om 2001-guldet verkligen bör ses som Alviks guld eller inte, men vad alla är överens om är att ett guld 2021 skulle bli Alviks första egna guld någonsin på damsidan. Lagkapten Paula Juhlin och övriga Alvik var efter avbrottet 19-20 först i SBL med att presentera hela truppen och det med ett gemensamt mål som man ikväll har möjlighet att göra till verklighet.

Via samma flik med finalhistoria kan även den som går igenom alla resultat konstatera att inget lag någonsin på damsidan blivit svenska mästare efter ett 0-2-underläge. Faktum är att inget lag ens vänt 0-2 till 2-2 i matcher, och redan där är Luleå historiska, men att plocka hem guldet ikväll skulle såklart slå ännu högre och bli något att minnas i många år framöver för de redan guldbortskämda Luleåborna. Luleås head coach Robin Sandberg tror att vändningen från 0-2 i matcher till 2-2 samt finalrutinen i Luleåtruppen kan vara till viss fördel för laget.

– Det känns som att vi har ett litet övertag mentalt, men samtidigt kommer dagsformen att avgöra mycket. Självklart är det skönt att ha med en del spelare som gjort det här tidigare, säger Robin Sandberg till SVT Sport.

Janel McCarville har tillsammans med Klara Lundquist varit Alviks två främsta pjäser under finalserien, men ryggproblem har gjort att den WNBA-meriterade Janel McCarville inte kunnat gå riktigt på full kapacitet även om hennes erfarenhet och basket-iq gör att hon kunna leverera på en oerhört nivå i finalserien och vara starkt bidragande både med det hon bidrar med på plan och till resten av laget även när hon är på bänken. Centern tror även hon på en oviss historia ikväll.

– Självklart har Luleå en viss fördel, i och med sin erfarenhet av finalpressen. De har kunnat förbereda sig på detta, så vi måste vara tuffa mentalt, säger Janel McCarville till SVT Sport.

– Det är 50-50, som att singla slant. Det lag som behåller fattningen mentalt och sätter skotten vinner, avslutar centern.

Det är ovisst ikväll och den som tror sig veta vilka som vinner guldet ikväll har troligtvis mer självförtroende än basketkunskaper, för det här är den femte helt avgörande matchen där allt kan hända. Det enda som är säkert är att något av lagen kommer skriva historia. Frågan är bara vilket.

Finalmatch 5:5 ser du på SVT24 eller SVT Play med sändningsstart 20:00 ikväll tisdag.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör