En första ranking av ligalagen

En första ranking av ligalagen

Ligastarten är nu bara drygt två veckor bort och träningsmatchandet börjar ta ordentlig fart. Med risk för att något resultat saknas, så är det här de matcher som spelats så här långt:

Uppsala – AIK 73-44
AIK – Visby 67-88
Högsbo – Helsingborg 81-50
Alvik-Wetterbygden 61-64
Östersund-A3 74-79
Södertälje-Wetterbygden 99-77

Och i veckan följer ett stort antal matcher. På tisdag möts t e x Luleå och A3 i LEA. Och till helgen spelas den numera traditionella försäsongsturneringen i Huskvarna, som den här gången heter ”Huskvarna Stadshotell Cup”. Deltagande lag är Wetterbygden, Högsbo, Borås och det danska mästarlaget Herlev. Den som inte kan vara på plats kan följa alla matcher på Solidsport. Spelschemat för helgen är det här:

Fredag 10 September
18.00 Wetterbygden Sparks – Borås Basket
20.30 Högsbo Basket – BMS  Herlev

Lördag 11 September
10.00 BMS Herlev – Wetterbygden Sparks
15.00 Borås Basket – Högsbo Basket

Söndag 12 September
12.00  Högsbo Basket – Wetterbygden Sparks
14.30  BMS Herlev – Borås Basket

Alla lagen i ligan har ännu inte sina trupper klara. Det kan fortfarande komma in spelare som förändrar läget. Uppsala har t e x bara redovisat en import och Norrköping två, och det är knappast troligt att de nöjer sig med det. Men om man i det här läget skulle drista sig till att göra en ranking av lagen i grupper, utan inbördes ordning, får den bli så här:

 1. Luleå
 2. A3
 3. Alvik
 4. Södertälje
 5. Högsbo
 6. Wetterbygden
 7. Norrköping
 8. Uppsala
 9. Visby
 10. Eos
 11. Östersund
 12. Borås
 13. Helsingborg
 14. Mark

Med två rutinerade amerikanskor som nog kan bli bland de allra nyttigaste i ligan, ett par bra svenska värvningar och med de tre 93-orna signerade är Luleå klar etta, trots förlusterna av Nnamaka, Ekh och Werth. Lika klar tvåa är A3, som har en gedigen trupp med fem importer och en rutinerad och bra svensk bänk.

Alvik kommer den här säsongen att ha tre importer och måste ju fylla på, inte minst för tappet av Klara Lundquist, som är det största avbräcket inför den här säsongen. Alvik föll visserligen i sin första träningsmatch, mot Wetterbygden, men spelade då utan McCarville och nya Leidel.

Platserna 4-10 är riktigt svårtippade. Södertälje som fyra och Högsbo femma är lite av gissningar. Vi lär snart få se om Södertälje, nu under coach Sundberg, är fågel eller fisk, men laget ser onekligen intressant ut, bättre än förra säsongen.

Även om Elin Fredriksson nu är tillbaka, så ser Högsbos trupp svagare ut än förra säsongen. Men det finns mycket av både talang och erfarenhet i Högsbo, som naturligtvis kommer att sluta på övre halvan av tabellen.

Mycket talar för att Wetterbygden kommer att göra ett lyft i år. Framför allt har Sparks avsevärt bättre importer än förra spelåret. Ashley Arlen väntas bli en dominant i ligan bland de stora spelarna.

Norrköping har drabbats av några spelartapp, och har än så länge inte redovisat hela sin trupp. Samma sak med Uppsala. Båda lagen är därför svårplacerade i rankingen, och hamnar därför sjua och åtta, men lär få ihop lag för att säkra slutspelsplatser.

Visby verkar ha kört riktigt hårt på försäsongen och vad laget egentligen går för under nye coachen, Xavi Hernandez, lär vi bli varse senare. Känslan är trots allt att vi kommer att få se ett stabilare Visby i år.

Eos har blivit av med flera viktiga spelare. Det blir ingen Dacic, Lundahl, Lundqvist eller Nyström, men nya danskan, Laura Ziegler, kan bli en begivenhet. Det blir de tre importerna som får bära Eos.

Av de fyra sämst placerade lagen tippar jag i dagsläget att nykomlingarna Östersund och Borås faktiskt klarar sig bäst. Det finns en hel del ligavana i Östersund, men också i Borås, som värvat friskt från Mark. Och båda klubbarna har ju laddat upp med tre amerikanskor vardera. Både Helsingborg och Mark har brandskattats ordentligt och inte lyckats fylla alla luckor. Båda lagen ser klart svagare ut än förra säsongen, i synnerhet Mark.

Synpunkter och åsikter som förs fram i den här krönikan är helt och hållet skribentens egna och skall alltså inte uppfattas som officiella ställningstaganden från SBL Dams sida.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör