Eos-Northland direktsänds på www.viasatsport.se

Eos-Northland direktsänds på www.viasatsport.se

Eos står inför en rejält tuff uppgift i Basketligan dam. www.viasatsport.se direktsänder när Northland kommer på besök, Northland som kommer med sex raka segrar varav två mycket övertygande mot topplagen Udominate och Sallén. Uppkast 19.04 tisdag 14 januari.

Eos ligger i dagsläget nia i tabellen med tre vinster på tolv försök och siktar på att jaga ikapp Visby Ladies och/eller Solna Vikings som just nu ligger åtta respektive sjua, på de två sista slutspelsplatserna i Basketligan dam. Men Eos har det just nu kämpigt och har förlorat sex raka matcher, bland annat den senaste matchen borta mot just Solna Vikings.

– Klart att jag är besviken. Jag hade väldigt gärna åkt härifrån (Solna) med en seger. Men ska man se något positivt så är det att vi vann med nio poäng mot dem hemma och bara förlorade med fyra i dag. Det gör att vi går förbi dem om vi hamnar på samma poäng, säger Eos coach Johanna Ericsson till sydsvenskan.se.

Eos leds för det mesta av danska spelfördelaren Anna Seilund och centern Louise Angel som snittar cirka 15 respektive elva poäng per match. Eos har också de egna produkterna Julia Tornberg och Adriana Camber i viktiga roller.

Frågan är hur man ska stå emot Northland som fått igång spelet på allvar. Northland har en förlust hittills, borta mot Sallén som vann med 72–65 i Uppsala. När Northland tog emot Sallén hemma i Luleå vann med 84–64.

– Vi gav spelarna mer instruktioner i dag än vad vi vanligtvis gör i grundserien. Vi lägger inte så mycket tid på det i grundserien men nu håller vi på att jobba in det mönstret till slutspelet, säger Northlands coach Jens Tillman till nsd.se.

Matchen innan dess vann Northland norrlandsderbyt mot Udominate med 85–60, så Northland är i form. Northland leds av EM-spelaren Anna Barthold som snittar tolv poäng och nio returer per match. Men framför allt är Annas rutin, ledaregenskaper och tuffhet det som påverkar Northland positivt.

Cleo Forsman-Goga, MVP i U18-EM 2009 när Sverige tog brons, är tillbaka på planen efter ett års skadefrånvaro. Återförenad med sin gamle coach från Telge har Cleo varit mycket nyttig för Northland i både anfall och försvar.

Dessutom börjar Brittany Smart, Årets guard 2012/13 i Basketligan dam, varva upp. När Northland slog Sallén kom Smart upp med 19 poäng, tio assist och nio returer.

Det är också en rolig match i matchen mellan två coacher som känner varandra mycket väl. Sommaren 2013 var Johanna Ericsson coach för det svenska damer U16-landslaget och Jens Tillman var assisterande coach. När Johanna och Jens jobbade tillsammans ledde de Sveriges DU16 bland annat till en nionde plats i EM.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör