Helsingborg BBK spelar i SBL dam 2020-21

Helsingborg BBK spelar i SBL dam 2020-21

Svenska Basketbollförbundet har idag meddelat efter möte om serieindelningen i förbundsserierna att SBL Dam utökas till 12 lag och att Helsingborgs BBK, som kvalificerade sportsligt trots den avbrutna säsongen, kommer få ligans 12:e plats.

SBBF:s skriver följande:

Målsättningen är att SBL dam ska spelas med 12 lag och säsongen 2019/2020 spelades med 11 lag. Endast Helsingborg tar steget upp från Basketettan och inget lag degraderas därmed. SBL dam spelas med dubbelmöten (22 omgångar).

Serieindelningen för nästa säsong grundar sig på sportsliga resultat samt de uppgifter som har framkommit när föreningarna ansökt om spel. Svenska Basketbollförbundets Tävlingsutskott har undersökt de ekonomiska och organisatoriska aspekterna av ansökan. Det abrupta slutet på säsongen 2019/2020 har dock tvingat TU till att ta vissa pragmatiska beslut.

Vi måste sätta Svensk Baskets bästa i första hand samtidigt som vi så långt som bara är möjligt följer de gällande tävlingsbestämmelserna, säger Jonas Emilsson, ordförande i Tävlingsutskottet. 

Helsingborgs BBK fick som övriga idrottssverige inte avsluta säsongen 19-20 som planerat, men hade sportsligt kvalificerat sig till Basketettan dams Final Four där man var det enda laget som hade möjligheten att ta klivet upp till SBL. Detta då de övriga möjliga Final Four-lagen inte kunde avancera i seriesystemet för att man antingen var ett lag i samma klubb som ett befintligt SBL-lag, eller för att man var ett Riksbasketgymnasium.

Per-Åke Lundquist, sportchef i HBBK, hur känns det här?

Det känns jättebra, det är en målsättning vi har jobbat efter att successivt ta oss fram. Vi har redan börjat planerat för hur och vad vi skall göra, men vi är också i en fas i världen där vi inte vet särskilt mycket om vad som skall hända. Det blir väldigt intressant det här och det kommer bli jätteskoj. Jag tror våra lokaltidningar har ringt varje dag den här veckan och frågat om vi fått något besked. Det här innebär att vi kommer vara det enda elitlaget i de stora sporterna på elitnivå i Helsingborg. Det här kommer betyda väldigt mycket för både staden och klubben.

Känns det som ett naturligt steg?

Tittar vi på vår trupp så har vi några som har varit med ett bra tag och är 23-24 år och som varit i klubben hela tiden, och så har vi byggt på med egna unga talanger som vill komma hit. Vi kommer fortsätta försöka utveckla svenska spelare som vill något mer, och det är vi kommer lägga vår kraft. Vi har en bra träningsfilosofi och en egen fystränare så vi har byggt för det här, säger Per-Åke.

Har ni satt upp någon målsättning än?

Vi ser gärna att vi har tre, eller två lag åtminstone, bakom oss, men det är svårt att säga. Vi måste bygga om lite i truppen, vi saknar lite storlek, men de andra bitarna är vi bra besatta på, men storleksmässigt behöver vi säkert två lite större spelare till, avslutar sportchefen.

SBL Dam 2020-21

Luleå Basket
Alvik Basket
Högsbo Basket
Norrköping
A3 Umeå
Telge Basket
Wetterbygden Sparks
Mark Basket
IK Eos
Visby Ladies
Uppsala Basket
Helsingborg BBK

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör