Helt avgörande kvartsfinal mellan Högsbo och Norrköping

Helt avgörande kvartsfinal mellan Högsbo och Norrköping

Grundseriefemman Norrköping Dolphins och grundseriefyran Högsbo Basket i SBL har mötts totalt fyra gånger under säsongen, två i grundserien och två i slutspelet, och har vunnit två matcher var. Slår man ihop resultaten från de 160 minuter basket som spelats vinner Högsbo med bara tio poäng, 290-280. Under söndagseftermiddagen spelades den andra kvartsfinalen mellan lagen i en serie bäst av tre matcher.

Den första kvartsfinalen mellan lagen, som spelades i torsdags, bjöd på så mycket dramatik en basketmatch kan innehålla och gick till förlängning efter 64-64. 22-åriga Lovisa Hjern, som debuterade i seniorlandslaget under säsongen, satte med 3 sekunder kvar en lång trea som innebar likaläge. Norrköpings trepoängsskytte, med Anna Lundquist som främsta skytten som satte hela sex treor, gjorde att man kunde säkra 1-0 i matcher på bortaplan i Gothia Arena i Göteborg efter 75-74 i förlängning, och i söndags spelades den andra kvartsfinalen.

För Högsbo var det vinna eller försvinna som gällde i Stadium Arena under söndagen, och Högsbo kopplade greppet tidigt i matchen och visade att man inte var sugna på att säsongen skulle ta slut så här tidigt. Ett lyckat taktiskt drag i att spela zonförsvar en större delen av matchen var en av flera nycklar i Högsbos defensiv som var den största anledningen till att man med 79-54 tvingade fram en tredje helt avgörande kvartsfinal. Amerikanska centerduon Alexis Hyder och Kourtni Perry stod för 17 poäng och 16 returer respektive 17 poäng och 9 returer och var matchens främsta spelare.

De övriga kvartsfinalserierna har samtliga slutat med 2-0 i matcher när Alvik Basket besegrat Uppsala Basket, Luleå Basket besegrat IK Eos och A3 Basket Umeå besegrat Södertälje BBK. HögsboNorrköping är alltså den enda serien som krävt en tredje avgörande match.

Norrköpings amerikanska guard Chanelle Molina är en av seriens främsta spelare och har skrivit på ett Training Camp-kontrakt med WNBA-laget Indiana Fever efter SBL-säsongens slut, och har saknats sedan hon i grundseriematchen mot Högsbo den 6:e mars skadade sig. Sedan dess har hon inte spelat några matcher, men det är inte helt uteslutet att hon kanske kan vara med i den tredje avgörande matchen. De senaste uppgifterna är att Norrköping utvärderar situationen från dag till dag, och hennes eventuella medverkan är definitivt något som påverkar bägge lagens chanser.

Förutsättningarna är enkla där vinnaren kommer att få ställas mot Alvik i semifinal, och förloraren får se säsongen ta slut i kvartsfinal. Den tredje helt avgörande matchen sänds på SVT2 och SVT Play tisdagen den 30:e mars med sändningsstart 19:30.

>>Högsbo Basket – Norrköping Dolphins på SVT Play

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör