Hemmapremiär i Uppsala

Hemmapremiär i Uppsala

Hemmapremiär för säsongen i Sveriges högsta nationella serie i basket för damer, SBL. Vi inleder den elfte raka säsongen efter återinträdet i damligan (43:e säsongen totalt i högsta nationella serien) med att möta Norrköping Dolphins i vår egen hemmaborg SEB USIF Arena. Uppkast lördag 5:e oktober kl. 15.00 – be there.

Dolphins har haft en stor omsättning i sin spelartrupp till den här säsongen. Ny tränarduo är Kevin Taylor Lundgren som head coach med Alva Stark som assisterande. Taylor Lundgren kommer närmast från IK Eos, som han överaskade med att ta till semifinal förra säsongen. Taylor Lundgren coachade senast DU18-landslaget vid B-EM i somras. Stark, dotter till förbundets generalsekreterare, har tidigare både spelat och hjälpt till kring laget. Vi kan hitta en liten Uppsalakoppling med Stark, såtillvida att hon är sambo med Anes Zekovic.

Truppen, som coachduon disponerar består av sju nya spelare och fem med förnyade kontrakt. En trio amerikanska importer kommer att leda laget med Leslie Robinson på en postposition. Robinson har ett års proffserfarenhet från spel i tyska andraligan (Kroftdorf). Hon draftades 2018 av Amanda Zahuis New York Liberty, men fick inget kontakt. Robinson beskrivs som stark och väldigt skicklig, jobbar hårt och har en god karaktär. Teniya Page och Tanesha Sutton kommer direkt från college. Page, som kommer från Penn State Lady Lions, där hon var lagkapten sista året. Hon beskriver sig själv som ”snabb, kvick och kreativ guard, som spelar hårt och kan göra lite av varje – vill alltid göra alla andra runt mig bättre”. Sutton från Maine Black Bears är en mångsidig spelare som kan spela på alla positioner. Coach Kevin beskriver henne som ”en bra ledare och en hårt arbetande spelare. Det är en bra karaktär och det är väldigt viktigt i en så ung trupp. Hon älskar att träna och vill utvecklas samtidigt som det är den typen av karaktärer vi behöver”. Förutom importerna har laget förstärkts med Patricia Elias från Telge, Rakel Gyberg från Wetterbygden och Anna Lundquist från Alvik samt Neramou Jeng som spelade i Uppsalalinnet förra säsongen.

I ligapremiären mot Visby Ladies tog Dolphins en övertygande seger med 84-49 efter att ha tryckt på gasen i andra halvlek. Importtrion ledde laget med 47 av de 84 poängen. Page belönades med en plats i veckans lag för sin insats, efter bl.a. 20 poäng. Dolphins har i försäsongsspelet även segrat mot Högsbo och Telge.

Norrköping har alltså byggt ett lag bestående av tre importer, fyra etablerade ligaspelare och fem egna talanger. Trots ekonomiska problem i föreningen, som ledde till att hela styrelsen avgick i våras, när de inte fick sälja den egna arenan, har Dophins alltså fått ihop ett kvalificerat lag. Hur ska vi då möta detta motstånd? Agnes Nordström tränar lätt, men hennes medverkan är tveksam. Malica Monk har ännu inte anlänt till Uppsala. Däremot är Jasmine Weatherspoon spelklar och kommer med sin atletism och styrka betyda mycket för vårt spel. Coach Mady Mahdy sneglar inte så mycket på motståndet utan avser följa lagets plan. Hur långt det räcker får vi se på lördag.

Det är kul att vara igång igen, för visst har vi saknat studsandet av basketbollar i vår egen hall på allvar och lunken i grundserien. Nu kan vi förvänta oss ett halvår med kul och engagerande basketupplevelser här hemma och borta via webben. Även lördagens match ska sändas på webben, men om du är i Uppsala får du naturligtvis den största basketupplevelsen på plats. Vi vill i sammanhanget slå ett slag för vårt nya säsongskort, som vi skapat i samarbete med ungdomsföreningen. För endast 200 kr får inträde till alla våra hemmamatcher OCH alla hemmamatcher för herr- och damettalagen. Kan du inte vara på plats i Uppsala kan du alltid bli månadssupporter för 99 kr och då kan du under en månads tid se alla matcher damligan. Månadsupporter blir du här.

Efter matchen dukar dagens matchvärd Aperitivo upp en pizzabuffé för 135 kr, som du är välkommen till. Laget kommer att vara där, så du får tid till att träffa och prata med dem.

GO RED

Trivia

Leslie Robinson är brorsdotter till förra presidentfrun Michelle Obama.

Text: Christer Hagberg

Foto: Daniel Carlstedt

Montage: Uppsala Basket

 

Sponsorer och partners