Högsbo vinner match 2 och har en fot i finalen

Högsbo vinner match 2 och har en fot i finalen

Framför en publik på nästan tusen personer lyckades Högsbo knipa en vinst på hemmaplan, och kopplar därmed ett järngrepp om semifinalserien.

Högsbo – Eos, (21-17, 17-12, 25-14, 7-21)

Till en början var semifinal 2 en spöklik upprepning på semifinal 1. Precis som senast byggde Högsbo upp sin ledning och fick långsamt separation från Eos, och just som i torsdags kulminerade det i en 20-poängsledning när Elin Fredrikson sänkte en trepoängare i slutet av tredje perioden. Men när Eos i första matchen inte fick till någon rejäl ansats till att komma tillbaka i fjärde perioden, fick de på torsdagseftermiddagen hela Gothia Arena att vackla.

Det kom också lite från ingenstans. Eos gick ut på golvet när fjärde perioden började och spelade ett hyperaggressivt försvar, vilket till en början inte gav mer resultat än att de drog på sig fyra fouls och hamnade i lagfoul bara två minuter in i perioden. Men Högsbo började visa nerver, missade layup efter layup och gav bort bollar. Ida Tryggedsson Preetzman satte en and1, följt av en likadan från Sofie Ljungcrantz. Däremellan fick Högsbos coach en teknisk foul som Tryggedsson förvaltade. Minuten senare sätter Tryggedsson en trea och 20-poängsledningen hade krympt till hälften.

– Det som är bra när vi pressar är att vi får dem ur rytm, säger Eos coach Kevin Taylor Lundgren. De får skjuta i situationer de inte är vana vid. När vi fick ner det till tio, då kände jag att vi hade kontakt och de blev lite stressade. Där hade vi chansen.

Allra, allra svettigast blev det med två minuter kvar av matchen, när Leah Scott tog retur på sin egen miss och tråcklade i två poäng, vilket betydde 69-64, och Eos hade vind i seglen. Det skulle dock visa sig bli Eos sista poäng i matchen, när ingen av de avslutande trepoängsförsöken bar frukt. Istället kunde Hanna Johansson fastställa slutresultatet, 70-64, från straffkastlinjen.

Högsbo har nu knuffat Eos hela vägen fram till sin sista livlina, när skånskorna nu är piskade att vinna tre raka matcher under hot om att bli utslagna i alla tre. Men även om Eos ännu inte vunnit någon match mot Högsbo i slutspelet bevisade de i alla fall i fjärde perioden att de har kapaciteten att göra det, om de kan hitta samma flyt på onsdag kväll i Eoshallen.

Semifinal 3 spelas på onsdag med uppkast kl 19:30.

Sponsorer och partners