Ida Fredriksons Högsbo ställs mot Alvik i semi – “Jag tror verkligen vi har chansen”

Ida Fredriksons Högsbo ställs mot Alvik i semi – “Jag tror verkligen vi har chansen”

Högsbo Basket har sedan nykomlingssäsongen 18-19 i SBL, där man tog sig till final under sin första säsong, charmat de flesta med sina framgångar och den fartfyllda och offensiva basket som präglar Högsbo. Nu ställs man inför ännu ny utmaning när man möter seriesegraren Alvik i semifinal.

Basketfamiljen Fredrikson skulle det kunna skrivas en bok eller göras en dokumentär om. Lillasyster Elin rehabar nu från sin tredje korsbandsskada 21 år gammal och siktar mot comeback i ligan i höst, storasyster Ida är en av ligans mest potenta skyttar, pappa Jonas Fredrikson blev förra säsongen utsedd till Årets Coach i SBL och mamma Johanna jobbar på kansliet och bidrar till göra Högsbo till en av basketsveriges starkaste organisationer. Är det Högsbo Basket som gör familjen Fredrikson till vad den är eller är det familjen Fredrikson som gör Högsbo Basket till vad det är? Svaret är troligtvis både och.

Ida Fredrikson är lagkapten för det Högsbo som på måndag kliver in i semifinalspel där man i en serie bäst av fem matcher ställs mot seriesegrarna Alvik som har hemmaplansfördel i serien. Alvik är ett tufft berg att bestiga för vilket lag som helst i serien, men är det något Högsbo bevisat sedan man tog klivet upp till SBL för fyra år sedan så är man räds väldigt få utmaningar. Under debutsäsongen tog man sig förbi den regerande mästaren Luleå Basket i kvartsfinal, Eos i semifinal och den första finalmatchen vann man även om A3 Basket Umeå i slutändan stod som svenska mästare efter 3-1 i matcher. En silvermedalj som för Högsbo var guld värd.

– Jag tror verkligen att det passar oss som lag att favoritskapet ligger hos dem, säger Ida Fredrikson och fortsätter. När vi var i final för två år sedan var det ingen som trodde att vi skulle gå någonstans eftersom vi var nykomlingar och då gick det jättebra, och i år har haft väldigt mycket press på oss i grundserien och många tycker väl att vi inte har gjort någon jättebra serie även om vi slutade fyra.

Att vara inne i slutspel innebär för oss tittare en hel buffé med spännande matcher som dessutom den här säsongen är planerade med olika starttider för alla matcher så att man som tittare kan få så mycket action och dramatik som möjligt i soffan. Det var ingen brist på dramatik i kvartsfinalserien mellan Högsbo och Norrköping där match ett gick till förlängning och slutade med enpoängsvinst för Norrköping, i match två där Högsbo hade kniven mot strupen blev det storseger med 79-54 och serien krävde en tredje helt avgörande match i Gothia Arena. I match tre ledde Norrköping med som mest 13 poäng i den tredje perioden, och såg ut som att säsongen skulle ta slut vid matchens slutsignal för Högsbo. Med hjälp av en tilltro till sina egna förmågor och utan desperata åtgärder samt med en glödhet Alexis Hyder i laget som gjorde hela 46 poäng så lyckades man vända underläget till en 87-77 och semifinalplatsen var säkrad.

– Det är jätteroligt men det är på ett helt annat sätt när det är vinna eller försvinna i varje match som gäller, så det är väldigt mycket mer press än det är i grundserien. Men jag tycker bara det är roligt och trivs bra i det.

– Vi har jobbat på en och samma sak hela hösten och våren och vi litar på att det ska fungera. I vissa matcher har det gått jättebra och i andra mindre bra, men vi har inte gjort några jättestora förändringar under säsongen. Vi har byggt så starkt så vi litar på det vi gör och då fungerar det även under pressade situationer. Sen är det klart att vi gör vissa småändringar beroende på vem vi möter, men vi är nog bland de lag som scoutar minst.

Alexis Hyder gjorde 46 poäng och tog 11 returer i den tredje avgörande kvartsfinalen mot Norrköping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0145

Säsongen 20-21 har varit Ida Fredriksons bästa hittills i SBL där hon i grundserien gör sin bästa säsong när det kommer till poäng, returer, assist, steals, 3-poängsprocent och effektivitet. En utveckling som hon både tillskriver både sig själv och sina lagkamrater.

– Jag tycker att det går uppåt hela tiden, det känner jag själv, men jag började inte säsongen superbra poängmässigt. Jag sköt jättedåligt. Så då var det lite jobbigt för självförtroendet och att man måste komma tillbaka till att jag vet att jag kan skjuta och att laget litar på mig. Den tryggheten jag haft i laget där jag vet att de litar på mig, tror jag bidrar till att jag utvecklats som spelare. Jag har haft de i ruggen och de har pushat mig till att fortsätta skjuta även när det var tufft. Den tryggheten jag har i laget och från coachen är väldigt viktig för min egen spelstil.

Som tidigare nämnt ställs Ida Fredrikson och hennes Högsbo mot Alvik i semifinal där den första matchen spelas på måndag 18:00 i Åkeshov. Alvik gick genom grundserien obesegrade på hemmaplan och kunde bekvämt ta sig förbi Uppsala i kvartsfinal med 2-0 i matcher. Det är tveklöst en tuff utmaning för Högsbo, men att allt kan hända i slutspel är knappast bara en klyscha. Särskilt inte när det gäller Högsbo.

– Det kommer krävas att alla är på sitt bästa spelhumör. Jag tror verkligen att vi har chansen att vinna, men det krävs att vi spelar tillsammans så som vi gjorde i sista och näst sista matchen mot Norrköping där vi kommer ut som ett bra lag som vill spela och kämpa för varandra och det är det som kommer krävas mot Alvik också, för de är ett riktigt bra lag med riktigt bra individuella spelare. Jag tror att det kommer bli en jämn serie, jag hoppas ju givetvis att det är vi som vinner, men jag tror det säkert kommer gå till fyra eller fem matcher.

Få tillgång till Alvik – Högsbo och alla andra slutspelsmatcher för bara 139 kronor genom att bli Månadssupporter till din favoritklubb på Solidsport. Alvik – Högsbo ser du med sändningsstart 17:50 på måndag här.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör