KVARTSFINALSPEL I NY SKEPNAD

De här paren möts i kvartsfinalerna i basketligan dam:
Northland – Eos (spelas på fredag)
Sallén – Telge (lördag)
Udominate – Mark (söndag)
Norrköping – Visby (lördag)
Returerna spelas onsdagen 5 mars.

Det förra slutspelsformatet i basketligan dam hade av någon märklig anledning ett rykte om sig att vara obegripligt. Att lagen placerade 1-4 och de på plats 5-8 spelade var sitt gruppspel i kvartsfinalomgången var inte alls något dåligt system. Visst fanns det svagheter med den gamla ordningen,men det fanns också många fördelar. Både matcherna och inte minst värdematcherna blev fler. Lagen fick i “kvartsfinalgrupperna” många bra matcher mot jämnbördigt motstånd och lagen i tabellens mitt fick 28-30 matcher per säsong. Att de den här säsongen bara spelar 20 tävlingsmatcher (18 i grundserien och två kvartsfinaler) gläder möjligen klubbkassörerna, men inte så många fler.

Att de kvartsfinaler som inleds nu till helgen skulle bli spännande eller dramatiska är det ingen risk för. Så är det ju sällan i kvartarna i våra basketligor och i synnerhet inte i Basketligan dam säsongen 2013/14. Därtill är skillnaden alltför stor mellan topplagen och de övriga. Jämfört med förra säsongen är det en mycket bättre bredd i toppen. Lagen placerade 1-4 har sugit åt sig de bästa spelarna, både inhemska och utländska, och förfogar över majoriteten av de professionella spelarna i ligan. Åtminstone tre av topplagen skulle nog behöva drabbas av fläcktyfus eller något annat hemskt för att tappa sina kvartsfinaler. Det skulle t o m storligen förvåna om de förlorar någon match.

Eos gör nu sitt första slutspel efter återkomsten till ligan och fick nitlotten då de tvingas till Luleå för att ta sig an serievinnarna Northland. Visby fick en kortare och mer behaglig resa (till Norrköping), men kan ställa in sig på att även matchserien blir kort. Och även Mark kommer att kunna inleda semestern redan nästa vecka. Att de verkar ha en vikande formkurva med förluster i både Visby och Lund på slutet gör inte saken bättre.

Några massakrer poängmässigt är det dock inte säkert att det blir, eftersom i alla fall Northland och förmodligen också Norrköping, har lagt in en riktigt tuff träningsperiod i den fasta övertygelsen att kvartsfinalerna inte blir något problem. Udominate å sin sida fortsätter istället att parallellt spela i Baltiska ligan, också i förvissningen om att kvartsfinalen blir en transportsträcka. Hur Sallén gör inför mötet mötena med Telge är inte bekant, men är det av topplagen som måste ta kvartsfinalen mest på allvar.

Femteplacerade Telge är nog det lag bland de placerade 5-8 som har bäst chans att hota. Uppsalalaget har varit lite upp och ned under säsongen (det har i sanningens namn också Telge) och behövde i sista grundserieomgången halva matchen på sig att välta jumbon Eskilstuna. Sallén är dock stora favoriter i kvartsfinalen, med ett lag som är starkt på alla positioner, i synnerhet med nytända Chioma Nnamaka på planen. Coach Eriksson har ju saknat Nnamaka i ett antal matcher på grund av hennes krånglande knä och hennes medverkan på lördag verkar vara osäker. Sallén har under alla omständigheter stor potential, men har väl så här långt inte riktigt visat den. Kanske dags för det nu? Med spelare som Ross, Brooks, Nnamaka, Andersson och Bacon i förstalinen kan de matcha alla lag i ligan.

Om Sallén skall kunna rubbas krävs en närmast prickfri insats i försvaret av Telge och att man lyckas stå emot Salléns stora garde under korgarna och i returtagningen. I det senare avseendet lyckades man bra i det senaste mötet, men fick i gengäld ge Sallénspelarna många öppna treor. Sallén satte då 8/12 bakom linjen, men den här gången är det nog alldeles nödvändigt att det blir Telgespelarna som kommer åt att sätta de treor som krävs. Lätt blir det dock inte. Sallén har ju också i kraft av bättre placering i grundserien fördel av hemmaplan.

– Det räcker inte med att vi spelar riktigt bra försvar. Vi måste också producera bättre framåt om det skall bli ett bra slutspel, säger Sally Kabengano.

Och det har hon förstås alldeles rätt i, för Telge har under säsongen snittat under 64 poäng per match, vilket är näst sämst av de åtta slutspelslagen. Förhoppningsvis kan Telge ställa upp med fullt manskap på lördag, exkluisive Lollo Halvarsson, som ju flyttat till Spanien. Säkert är det dock inte. Det finns viss oro för Josefin Olheim som blev sjuk och kunde inte träna på torsdagen.

Kvartsfinal 2 mellan Telge och Sallén spelas i Täljehallen onsdagen 5 mars kl. 19.00. På den matchen är det valfri entréavgift som man betalar efter matchen, då man lägger det man tycker att det var värt. Förhoppningen är att man skall kunna knäcka publikrekordet för dambasket i Södertälje, som är på 1507 åskådare och sattes på våren 2008, då Telge spelade final mot Solna.

Av: Tapio Joulamo
Foto: Anna Forsström

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör