Målmedvetet Alvik med siktet inställt på guldet – “Vi har det bredaste laget”

Målmedvetet Alvik med siktet inställt på guldet – “Vi har det bredaste laget”

Målmedvetna, seriesegrande och guldhungriga. Alvik är laget som inte behövde mycket betänketid efter förra säsongens slut för att bestämma att guldet skall till Åkeshov 2021.

På lördag drar finalserien mellan Alvik Basket och Luleå Basket igång på SVT1 13:55, och de allra flesta SBL-följare är eniga om att det i sann finalanda är de två bästa lagen under den gångna säsongen som ställs mot varandra. Alviks resa till finalen började den 14:e mars 2020, när svensk basket drog i nödbromsen för allt spel och all träning och Luleå Basket utsågs till svenska mästare med asterisk efter att vunnit mot Alvik i den 18:e omgången (av 20) och var klara seriesegrare när säsongen avbröts. Det gick inte lång tid innan spelargruppen i Alvik var rörande överens om vad nästa steg efter “silvret” var. Inom bara någon vecka hade i princip hela spelartruppen förnyat sina kontrakt för den kommande säsongen, och det fanns inget annat än att SM-guldet 2021 skulle gå till Alvik.

– Jag tycker att vi under säsongen haft en stabil grund med samma coach som tidigare och vi har ett gäng spelare som spelat ihop i några i år, och vi fick tillbaka Shanity james som är en viktig pusselbit, och det är inte alltid man lyckas behålla amerikanskor, säger Alviks lagkapten Paula Juhlin och fortsätter. Det gör att vi kan fortsätta bygga där vi slutade för ett år sedan när säsongen avbröts och var besvikna. Vi har haft en tydlig målsättning från början och även om det är svårt att tänka så långt fram när säsongen startar så tror jag att vi även om det varit vissa små saker på vägen så har det mest handlat om bara ta oss dit vi nu är.

Alvik gick obesegrade genom serien på hemmaplan och förlorade två matcher i grundserien, och stod som seriesegrare med två omgångar kvar att spela. Förutom tillskotten i de bägge landslagsmeriterade Ellen Åström och Abigail Asoro, som anslöt i januari, så var det nästan ett identiskt lag som ställde upp 20-21 som 19-20, men resultatmässigt är det en klart bättre säsong.

– Jag tror att vi har fått behålla alla spelare under hela året. Vi har många andra år haft skador på viktiga spelare in i slutspelet eller som för två år sedan när Janel McCarville var tvungen att åka hem och då har truppen blivit tunnare och tunnare under säsongen och även om vi gjort en jättebra grundserie så har det när vi kommer till slutspel inte haft någon energi kvar efter att förlorat viktiga spelare.

Bäst i serien, men ändå inte bäst poängskillnad. Storsegrar i mästarmanér har förvisso kommit under säsongen, men det är snarare förmågan att vinna även i matcher där allt inte flytit på helt som varit Alviks styrka. 20 vinster på 22 matcher, men en målskillnad på “bara” +278, att jämföra med serietvåan Luleås +412 på 19 segrar. Alvik har varit ett oerhört svårslaget lag, även för det lag som har poängmässigt överläge långt in i matchen, men i finalspel ställs det helt andra krav.

– Jag tycker vi har haft glimtar av vår maxnivå flera gånger och vissa matcher har varit bättre än andra, men vi har en ganska hög lägstanivå som gjort att vi kunnat vinna matcher även när vi inte alltid varit på topp och jag hoppas att vi har sparat det bästa till sist nu för det kommer bli sjukt tufft mot Luleå. Jag hoppas att vi kan höja vår standard över en längre tid under matcherna, för det kommer behövas. Det kommer inte räcka med att spela bra i 20 eller 30 minuter per match, utan vi kommer behöva hålla nivå i 40 minuter.

Alvik jublar under en semifinal mot Högsbo. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201 / ES0023

Av de 27 matcher som tagit Alvik till final har enbart två varit förluster. Mot finalmotståndaren Luleå på bortaplan i februari med 87-91 och mot tabellnian Visby i den sista grundserieomgången 67-87. Den tredje förlusten på säsongen var inte långt borta i den tredje semifinalmatchen när Alvik trots över 20 poängs ledning med mindre än fem minuter kvar på matchen var oerhört nära att se matchen gå till förlängning efter en imponerande upphämtning från Högsbo. Två näsbrännor som även om de inte är de matcher Alvikssupportrar talar helst om kan vara väldigt nyttiga erfarenheter in i en finalserie där liknande prestationer kan stå en dyrt.

– Visby borta i sista grundseriematchen visade att vi måste vara bättre förberedda och vara på tå oavsett vilket lag vi möter. Det är man alltid medveten om såklart, men ibland blir det tydligt att man inte alltid är på tå och det tror jag var bra inför vårt slutspel att vi fick den tankeställaren. Samma gäller nu efter när vi var nära att tappa en 25-poängsledning mot Högsbo. Man kan aldrig slappna av och tro att något är klart förrän slutsignalen har gått. Tar vi med oss de lärdomarna från de två matcherna in i den här finalserien så kan det hjälpa oss öka ännu en nivå.

– I finalerna måste vi följa vår game plan som vi har sagt, från början till slut och sen tror jag tror att Luleå säkert kommer komma med saker som vi inte är förberedda på, men främst handlar det om att följa vår game plan och ser vi att det inte funkar så måste vi anpassa oss. Vi har ett såpass rutinerat lag så att vi kan anpassa oss efter hand om det behövs.

Säsongen 19-20 blev Alviks Janel McCarville utsedd till både Årets Center och Årets MVP, och hennes påverkan på laget är svår att rättvist sammanfatta. Med erfarenhet från WNBA och Euroleague kommer det inte som en överraskning att hennes basket-iq och förmågor är på en nivå många även motståndar-supportrar kommer sakna i SBL den dagen hon lägger skorna på hyllan eller packar flyttlasset från Sverige för gott. En spelare som med sitt lugn och sin erfarenhet i många lägen är som en extracoach för laget. 38-åringen missade den sista halvan i SBL på grund av ryggbekymmer, men har så här långt spelat alla slutspelsmatcher om än med 18 minuter per match i speltid jämfört med 26 i grundserien.

– Hon är våran spelfördelare, vår trygghet. Jag tycker inte att hon behöver göra mer än hon gjort i slutspelet utan så länge hon kan hålla sig på planen och vara en så pass stor del i både vårt anfall och försvar även om hon inte gör 30 poäng eller tar 20 returer så är det jättebra för oss.

Det är tveklöst en jämn finalserie vi har framför oss. Ett Alvik som är obesegrade på hemmaplan och som från start till mål varit rättvisa seriesegrare ställs mot ett Luleå som förlorade en match i grundserien mellan 24:e november och grundseriens slut.

– Jag tycker att vi har det bredaste laget och att vi också har laget med mest spets. Försöker de ta bort någonting så har vi någon annan person som steppar upp istället. Vårt spel hänger inte på att vi är två personer som kan ha en bra match och har vi inte det så förlorar vi. Vi är sex, sju, åtta spelare som kan gå in och ha en bra match och det ska räcka för en vinst.

– Jag tycker att vi som lag är lite lika varandra. Väldigt bra pointguard och även bra storlek på sina små spelare vilket är något som vi brukar ha fördel av, att vi har ett stort lag med mig och Abigail Asoro på position tre till exempel. Där tror jag att det är en väldigt jämn fight mellan oss och de har också en bred rotation, så att det kommer inte vara så att vi kommer vinna på att vi är uthålligare i längden men jag tycker vi har en lite vassare spets än de har.

Final 1 mellan Alvik och Luleå i serien som spelas i bäst av fem sänds på SVT1 eller SVT Play 13:55 nu på lördag.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör