Mark Basket fortsätter göra det omöjliga möjligt

Mark Basket fortsätter göra det omöjliga möjligt

Foto: Christer Hansson

Det ska inte kunna gå. 15 raka ligasäsonger med ett lag från en tätort i Västra Götaland med som enligt Wikipedia har 15 373 invånare. Upptagningsområde med färre bosatta än valfri tunnelbanelinje, men ändå har Sveriges första NBA-svensk Marbo Basket som moderklubb och på damsidan så är man den minsta klubben som har producerat flest landslagsspelare på ungdomsnivå. Alla kan överprestera givet att vinden blåser rätt i seglen, men hur starka vindarna än är så kan ingen överprestera i flera decennier på samma sätt som Marbo Basket gjort. Ändå är det inte så konstigt varför.

Med 15 000 invånare i tätorten och närmare 35 000 i Marks kommun så tillhör upptagningsområdet bland basketsveriges minsta om vi ser till de med lag i någon av de två högsta serierna, men det är inte klubbens svaghet. Det är klubbens styrka. Det är inte en särskilt stor förening sett till organisation, men hjärtat i klubben är enormt och frågan är om det driv som finns i Marbo Basket går att hitta någon annanstans i Sverige. Det finns många som gör Marbo till den klubb den är, men en av de som är mest synonyma med klubben och elitlaget är Frank Alm. Alm var med och grundade klubben 1970 och har sedan dess varit aktiv i princip oavbrutet på olika positioner. 2016 fick Alm ett erbjudande om ett landslagsuppdrag för Togo i Västafrika, ett mycket lukrativt erbjudande enligt honom själv, men han var aldrig särskilt nära att lämna Marbo Basket trots att det var stora pengar inblandade.

– För femtio år sedan var jag med och startade klubben och spelade i klubbens första lag så det är klart att den ligger varmt om hjärtat, säger Frank Alm och fortsätter. Jag tränade lag och satt i styrelsen från första början så jag har varit med och bygga det här bygget. Min drivkraft är egentligen att jag tycker att basket är en fantastiskt bra ungdomsidrott, även om all idrott överhuvudtaget är bra, och jag vill att det ska finnas i Marks kommun. Eftersom vi är det enda laget som kommer från landsbygden om man säger så, så sätter man en extra stolthet i att år efter år efter år ta fram egna produkter som kan spela på högsta nivån även om vi naturligtvis som alla andra har ett visst antal importer så får vi fram en hel del egna talanger på grund av Marbos ungdomsverksamhet.

– Drivkraften är samma som när jag en gång i tiden valde att bli lärare, det är att jag tycker det är underbart att jobba med barn och ungdomar och det ger mig energi och glädje. Jag är inte så mycket ute efter pengar. Jag hade blivit mångmiljonär om jag tagit Togo-jobbet men det lockade inte, för mig är Marbo ganska viktigt. Vi har en hashtag som heter #marbofam och i Kinnahallen är det inget annat än familjekänsla. 

Alm har varit verksam i ledarstaben för elitlaget under många år, men tog 2016 klivet tillbaka inte från verksamheten, men från bänken. 20-21 är Frank tillbaka i ledarstaben tillsammans med kollegan och eldsjälen Fredrik Almqvist och nyinkomna Antonio D’Albero som tidigare lett Östersund i SBL. Ser vi på truppen hittar vi sju spelare som är födda 2000 eller senare och en majoritet har kommit till Marbo eller till RIG Mark, men fyra spelare har gått hela vägen från knatte till senior i säsongens trupp, och tillsammans har de fyra i Stina Almqvist, Jonna Almqvist, Linn Larsson och Emma Häger 50 u-landskamper mellan sig. 

I truppen finns även 19-åriga Ruba Abo Hashesh, 16-åriga Wilma Sörensen, 24-åriga Moa Halldorsdottir, 18-åriga Miranda Elebring, 25-åriga Charlotta Dahl, 20-åriga och 20-åriga Ester Sjöstrand bland de svenska spelarna, och även en spännande importtrio i powerforward/centern Hailey Bassett, guarden Shayla Bennet och forwarden Fallyn Freije. Ett lag som har potential enligt Alm.

– Vi kommer behöva lite tid med tanke på att vi gjort förändringar i coachstaben sen förra året, så det blir ganska mycket nytt i inlärningsmomentet så vi får nog ha tålamod, men potentialen finns verkligen. Såhär långt in på säsongen så är det faktiskt tre egna talanger som jag tycker ser bäst ut vilket är jäkligt kul. Stina Almqvist, Emma Häger och Miranda Elebring har sett väldigt bra ut här på försäsongen. Sen tror jag att vi kommer ha väldigt stor av våra amerikaner. Det är inga vi riskerar att behöva skicka hem, som en del klubbar kanske redan funderar på, utan det är fantastiskt goda tjejer som vi kommer ha stor nytta av.

– Ser man experternas tips så vet de inte riktigt vad våra unga tjejer går för. På grund av covid och säsongavbrottet vet de flesta inte att utvecklingslaget med största sannolikhet hade tagit plats för kval till ligan tillsammans med Helsingborg från Basketettan Södra. Hade vi vunnit de två sista matcherna vilket vi förmodligen hade gjort hade utvecklingslaget kvalat till ligan om det inte varit ett utvecklingslag. Det är ett stort steg såklart men några tjejer som bar utvecklingslaget kan ta minuter i SBL i år, så vi kommer nog vara en tuff överraskning för en del. För oss passar det alldeles utmärkt att de kommer till Kinnahallen och tror att de ska vinna lätt. Underdogsituationen trivs vi med.  

Säsongen 19-20 låg Mark på en åttondeplats i tabellen när SBL avslutades i förtid till följd av pandemin, och målet med att nå en slutspelsplats hade man goda förutsättningar för nå även utan avbrottet. Till 20-21 är huvudmålet slutspel, men Alm ser potentialen i laget och räds inte för att sikta ännu högre om allting stämmer.

– Det är svårt att tippa såhär tidigt på säsongen när vi inte vet något om skador och sjukdomar och så vidare, men vi är ju inte seriefavoriter på något sätt. Realistiskt så tycker jag att kommer vi topp sex har vi gjort en väldigt bra säsong. 

Mark Basket inleder säsongen 20-21 ikväll på bortaplan mot Wetterbygden Sparks i Huskvarna Sporthall. Se matchen genom att bli Månadssupporter där du stöttar ditt lag samtidigt som du får tillgång till samtliga matcher i SBL på SolidSport.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör