Milen Hagos återvänder till Uppsala

Milen Hagos återvänder till Uppsala

Det är med glädje vi kan presentera Milen Hagos, som tecknat kontrakt med oss inför kommande säsong.

Milen Hagos, född 1998, 164 cm, guard, har återvänt efter ett år på Southwestern Illinois College (SWIC) och spel med Blue Storm. SWIC, som är ett tvåårigt junior college, har sin bas i Belleville, Illinois c:a 47 mil sydväst om Chicago. Blue Storm spelar i Great Rivers Athletic Conference (GRAC, NJCAA region 24).  Totalt över den gångna säsongen vann SWIC 9 matcher och förlorade 21 och rankades enligt Massey som lag 237 (av alla 392 NJCAA-skolorna). Blue Storm tappade i ranking under säsongen till stor del beroende på att laget efter årsskiftet endast hade max 7 tillgängliga spelare. För svaga studieresultat var orsaken till spelartappet. I sju matcher ställde laget upp med fem spelare. Före årsskiftet spelade Bue Storm 2-2 i konferensen, medan laget efter nyår vann 4 och förlorade 10 matcher.

Ingen skugga faller dock på Milen, som var en av lagets bästa spelare och startade i 27 av lagets 29 matcher, som det finns statistik ifrån, med raden 9,7 poäng, 5,2 returer, 2,9 assists och 1,9 steals per match. Milen var den som öste på mest från trepoängslandet med 133 försök, varav 41 satt. Hon var också bäst i kategorierna antal tagna offensiva returer med 2,9 per match, 2,9 assists per match och 1,9 steals per match. Den insats över säsongen, som sticker ut mest, presterade Milen mot Southeastern Illinois dagen före alla hjärtans dag med 25 poäng/10 returer/3 assists och 4 steals.

Milen, som är rakt igenom basketfostrad i Uppsala, rehabiliterade hela säsongen 2017/2018, men visade säsongen 2016-2017 att hon är en lovande ligaspelare. Milen har i sitt basketbagage också 9 U-landskamper samt deltog med Uppsalas 98-tjejer i det lag som sopade hem allt i RM och USM under åren.

När vi pratade med Milen så var hon glad och tacksam för erfarenheterna från USA, men hade önskat sig bättre förhållanden. Hon är ändå stolt över sin prestation efter att inte ha känt av matchnerverna under en hel säsong. Collegeäventyret har nu Milen lämnat bakom sig och ser nu fram emot en säsong i det röda Uppsalalinnet.

Vi ser fram emot att få en snabb spelare, som kan ta rollen som pointguard och alltid ger allt på plan. Vi är naturligtvis också nyfikna på vad året i USA har medfört för hennes utveckling. Som med Elin Ekdahl är vi naturligtvis också nöjda med att collegespelarna återvänder till modershuset efter att ha skolats i amerikansk basketmiljö.

Välkommen tillbaka Milen!

(Text: Christer Hagberg/Foto: Thomas Lönnström)

Sponsorer och partners