Norrköping med fokus på prestation och utveckling

Norrköping med fokus på prestation och utveckling

En av landets största basketföreningar både när det kommer till historia, bredd och framgångar är Norrköping Dolphins. Med ursprung från Hageby Basket som bildades 1963 är man dessutom på den äldre delen av skalan med svenska basketklubbar, och 1980 kom det första av vad som idag är 14 sm-guld för klubbens seniorsektioner. Med långa anor och en av basketsveriges både finaste och bästa arenor går man in i en ny säsong. 

Till säsongen 20-21 så värvade Norrköping tillbaka den egenfostrade guarden Lovisa Hjern efter en säsong i Wetterbygden där hon i januari tidigare i år fick sin första kallelse till seniorlandslaget och det välförtjänt. I övrigt har det handlat om kontinuitet från förra säsongen i kombination med att få in spetskvalitet från andra sidan atlanten, något som head coach Kevin Taylor Lundgren låter nöjd med.

– Vi är väldigt glada över att kunna behålla de vi kunde med Anna Lundquist, Rakel Gyberg och Mathilda Ståhl som jag tycker gjorde det väldigt bra förra året och det känns som att det finns ett till kliv att ta för dem, säger Taylor Lundgren.

– Lovisa Hjern är jätteviktig för oss och en av de bättre svenska spelarna i ligan som kommer hem och ger oss en trygghet på bakplan. Första steget för oss var att bygga runt de spelarna och att vi kunde ha en stabil svensk stomme och det känns bra med amerikanskorna även om det varit strul med att de kommit sent med något pass som strulat och en spelare som vända på flygplatsen, så vi har inte kunnat ha perfekta förberedelser men vi känner att vi är taggade. 

På fronten med utländska spelare kommer den 23-åriga forwarden Erika Davenport, den 25-åriga forwarden Camille Zimmerman och 24-åriga guarden Chanelle Molina in i laget, där vi också hittar 17-åriga Karolina Andersson som är ny in i laget, 18-åriga egenfostrade Ida Ojala på 186 cm som i år gör sin tredje ligasäsong, 18-åriga egna produkten Ella Eklöv och 18-åriga guarden Alva Carlsson som också är ny in i laget. 

Norrköping gjorde en väldigt stark avslutning på förra säsongen där man besegrade de regerande mästarna A3 Basket Umeå två gånger om och blivande svenska mästarna Luleå Basket på hemmaplan, och till 20-21 slängs delfinerna direkt in i hetluften och får i premiäromgången spela mot förra säsongens succélag Högsbo i en direktsänd match på Sveriges största kanal SVT1. Veckan efter följs upp av ännu en tv-sänd match, den gången på SVT2, när Luleå Basket som segrade i sin premiär med 83-69 mot rivalerna Umeå gästar Stadium Arena. Två tuffa matcher där Kevin Taylor Lundgren lägger vikt vid 

– Det kommer bli tufft. Det är två väldigt bra lag och om vi tyckte att vi kunde behålla en del av den stommen från förra året så har ju Högsbo och Luleå i princip samma trupper. Visst, Luleå har gjort några byten men de flesta har varit i Luleå tidigare och Högsbo har egentligen samma trupp så vi behöver komma ut och fokusera på bra prestationer så tror jag att vi definitivt kan vara med och tävla men till en början behöver vi se till att hitta saker som gör att vi under 40 minuter kan ha ett bra spel. Men jag tycker det är bra att vi börjar med två tuffa matcher där det kommer finnas mycket att utvärdera och bli bättre av.

Att sätta upp en realistisk och samtidigt väldefinierad målsättning för säsongen är svårt för alla lag inför säsongen, och det är inte lättare för Norrköping än för någon annan. Med starka resultat i många matcher från förra säsongen som slutade med en fjärdeplats när säsongen avbröts är det ändå svårt att veta var man kan placera Norrköping bland de andra lagen. Man har en erkänt duktig coach i Taylor Lundgren som under sin tid i Eos fick utmärkelsen Årets Coach, man har lyckats behålla flera viktiga svenska spelare och de amerikanskor man värvat in ser på pappret lovande ut, men mycket kan hända på 22 omgångar och Taylor Lundgren pratar helst inte om resultatmässiga målsättningar utan hellre prestationsbaserade.

– Målsättningen handlar helt om prestation, särskilt nu i början just med att vi kommit in lite sent och vi behöver se att vi kan hitta verktyg som funkar för den här gruppen, hitta rätt skott för rätt individer, sätta ihop längre possessions med bra försvar och vi kommer lägga mycket tid speciellt i början på att hitta en rytm som passar oss. Det är alltid svårt i SBL att avgöra för trupperna är ofta väldigt annorlunda från varje år. Innan man sett alla lag vill jag inte sätta ett resultatmål både för att inte vill över-hype:a oss själva och för att vi inte vill sätta ett för lågt mål. Förra säsongen var vi bättre än vi trodde inför säsongen och hade vi satt ett resultatmål tidigt hade vi kanske satt en begränsing på hur bra vi kunde vara. Samma sak i år där vi behöver få känna på motståndet och känna lite på de nya amerikanskorna och svenskorna och sen kan vi börja utvärdera resultaten.

Norrköping Dolphins inleder SBL 20-21 genom att 16:00 gästa Högsbo Basket i Gothia Arena i SVT:s första livesända match på säsongen som du ser på SVT1 eller SVT Play med sändningsstart 15:55.

Sponsorer och partners

Officiell bolleverantör