Nu lanseras Svenska Cupen

Nu lanseras Svenska Cupen

Nu har den första omgången i Svenska Cupen 2020 spikats, Final Four-arrangörer är klara och det är dags för föreningar och fans att börja ladda för en cup där varenda match är avgörande. Läs mer här om det nyaste inslaget i svensk basket!

Basketintresset växer i landet och inte minst efterfrågas efter fler tävlingsmatcher. Med detta som utgångspunkt har Svenska Basketbollförbundet tagit beslut om att nylansera den Svenska Cupen. Över hela Sverige kommer nu lag från lägre divisioner att få chansen att tävla mot drakarna från SBL. Eftersom varenda match är avgörande kommer det att vara kniven på strupen från dag ett, något som både spelare och publik uppskattar.

– Varenda match spelar roll, en plats i Europacupen står på spel för de bästa och en skräll finns runt hörnet för de lägst rankade lagen. Eftersom det lägst rankade laget alltid har hemmamatch blir det också en möjlighet att skapa ett häftigt arrangemang när en storklubb kommer på besök, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på SBBF.

Final Four-arrangörerna är direktkvalificerade och de övriga 24 bäst rankade lagen i Sverige om de tre övriga platserna i Final Four. Rankningen baseras på föregående säsongs grundserie, eventuella slutspelsplaceringar räknas inte. – Att rankningen baseras på grundserien gör också att  matcher i de vanliga serierna kan få en större betydelse, kanske är det nu viktigare att hamna femma istället för sexa i Superettan, fortsätter Olle Lundén.

De 24 lagen delas upp i tre regionala zoner och spelar utslagningsmatcher i den första och andra omgången fram tills att endast sex lag kvarstår. De bäst rankade lagen får då välja motstånd i den tredje omgången, vinnarna i den tredje omgången är kvalificerade för Final Four.

Final Four-arrangörern Luleå Basket ser fram emot evenemanget.

– Det ska bli väldigt roligt att erbjuda Luleåpubliken en riktig baskethelg där Sveriges fyra bästa lag gör upp om titeln Svenska Cupmästare. Luleåborna har efterfrågat fler matcher så det känns bra att kunna erbjuda dem det. Nu ser vi fram emot en riktig basketfest!, säger klubbdirektör Christer Sehlin.

Den första omgången spelas den 14-15 september, den andra omgången den 21-22 september och den tredje omgången den 9-10 november.

Svenska Cupen Final Four 2020 för damer spelas den 25-26 januari i Luleå.


Rikard Aspegren (rikard@basketligandam.se) 

Sponsorer och partners